Az alváshiány is rombolja az immundrendszert

A súlyos alváshiány ugyanolyan reakcióra bírja szervezetünk védekező rendszerét, mint a feszültségnek való kitettség - derül ki egy nemrég közölt tanulmányból.

Holland és brit kutatók 15 egészséges fiatal férfi normál és alváshiányos állapotban mért fehérvérsejtszámát összehasonlítva arra jutottak, hogy a nappalok és az éjszakák időciklusára érzékeny granulociták nagyobb számban voltak jelen a pihenés nélkülözésekor, elsősorban éjjel.

"További munkák tárhatják majd föl a molekulán belül lejátszódó folyamatokat, amelyek a jelenséget kiváltják. Az azonnali stresszválasz megismerése fejlődést hozhat a krónikus alváshiánnyal járó betegségek kezelésében" - nyilatkozta dr. Katrin Ackermann professzor, a kutatás vezetője. "Ha több adattal sikerül alátámasztani eredményeinket, megváltozhat a kapcsolódó kórképek terápiájának gyakorlata, illetve csökkenhet a foglalkozásból, például a váltott műszakban végzett munkából eredő egészségügyi kockázatok mértéke" - fűzte hozzá.

Korábbi tanulmányok az elégtelen mennyiségű és minőségű alvást olyan betegségek előfordulásának fokozásához társították, mint az elhízás, a diabétesz, illetve a magas vérnyomás. Arra is kitér a szakirodalom, hogy az alvás segít az immunrendszer egyensúlyának fenntartásában, így a pihenés nélkülözése zavarokat idézhet elő.

Jelen kutatás egy héten át napi nyolc óra alvás mellett vizsgálta a résztvevők fehérvérsejtszámát, akik legalább 15 percig tartózkodtak természetes fényben az ébredést követő másfél órán belül. Koffein, alkohol és gyógyszerek használata tilos volt az utolsó három napon. Mindezek hatására a megfigyelt személyek biológiai órája stabilizálódott, az esetleges korábbi alváshiányuk pedig jelentősen visszaszorult a laboratóriumi vizsgálat előtt.

A második szakaszban 29 órányi ébrenlét után történt vérvétel. "A granulociták azonnal válaszoltak az alváshiány okozta stresszre, éppen úgy, ahogy az más jellegű feszültség esetén történik" - mondta a rotterdami Erasmus Egyetemen tevékenykedő Ackermann professzor.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)