Alvásmegvonás: a legkegyetlenebb kínzások egyike

2014-ben szörnyű és meglepő részletek derültek ki az USA titkosszolgálatainak pszichológusok által kidolgozott vallatási technikáiról. Ezek között az egyik olyan kínzási technikát is megtaláljuk, melyet évezredek óta használnak: az alvásmegvonást.

180 órán keresztül ébren

"Az érintetteket hosszú időn, volt, akit 180 órán keresztül ébren tartottak, általában álló vagy egyéb kényelmetlen helyzetben, a kezüket gyakran a fejük fölé bilincselve. Legalább öt érintett hallucinációkról számolt be" - áll a nemrég megjelent, nagy botrányt kavart jelentésben.

Az alvásmegvonást nagyon régóta alkalmazzák kínzási technikaként, már az ókori Rómából is származnak erre vonatkozó feljegyzések
Az alvásmegvonást régóta alkalmazzák kínzási technikaként

Az alvásmegvonást nagyon régóta alkalmazzák kínzási technikaként, már az ókori Rómából is származnak erre vonatkozó feljegyzések. Különösen kegyetlen módszer, mert az emberek egyik legalapvetőbb funkciójára koncentrál, arra, amely a mentális és fizikai egészségünk fenntartásában is hatalmas szerepet játszik.

Jó tudni Ébredt már olyan álomból, amelyben megölt valakit? Ha igen, érdemes tudni: egy új német tanulmány szerint akik gyilkossággal álmodnak , ébren sokkal agresszívebbek és erőszakosabbak. Kattintson a részletekért!

Mennyi alvásra van szükség?

Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, illetve, hogy mennyit bír ki alvás nélkül. Átlagosan 7-9 óra alvásra lenne szükségünk (de a legtöbb ember krónikus alváshiányban szenved), de megfelelő körülmények között akár 24 órát vagy valamivel többet is kibírunk ébren anélkül, hogy hosszú távú károsodásokat szenvedne a szerveztünk.

Ha azonban hosszabb ideig alvás nélkül maradunk, azt jelentősen megsínyli a szervezetünk. Először csak ólmos fáradtságot érzünk, érzékenyek leszünk, nehezen koncentrálunk. Később egyre problémásabb lesz olvasni, tisztán beszélni, döntéseket hozni. A testhőmérsékletünk lecsökken, az étvágyunk viszont megnő. Ha az alvásmegvonás folytatódik, a következmények: az orientáció elvesztése, a látászavarok, az apátia, a letargia.

Mi történik, ha nem aludhatunk?

Hivatalosan ez minden, amit az emberi alvásmegvonásról tudunk, a kutatások ugyanis etikai okokból nem mentek tovább ezen a ponton. Állatkísérletek során azonban kiderült, hogy a hosszú távú alvásmegvonásnak végül halál a következménye. Ha ugyanis egy élőlény nem aludhat , az élet fenntartásához szükséges funkciók mindegyike sérül. Például az immunrendszerünk már nem tud minket megfelelően megvédeni, és ezek a negatív hatások még erőteljesebben jelentkeznek, ha egyébként is sérültek, betegek vagyunk, vagy valamilyen traumán estünk át. A gyógyulási folyamatok is lelassulnak és a fájdalomérzet erősebbé válik.

Hatékony információszerzési módszer-e az alvásmegvonás - tehetjük fel a kérdést, hiszen a vallatással foglalkozó szervezetek gyakran igazolják tetteiket azzal, hogy mások megvédésére szolgáló információkat akarnak megszerezni. Az alvásmegvonás azonban egyáltalán nem alkalmas erre a célra: 24 ébren töltött óra után az agyunk kognitív funkcióiban jelentés csökkenés figyelhető meg, romlik az emlékek felidézésének és a tiszta kommunikáció képessége, az alany hallucinálhat, sőt teljesen el is veszítheti a valósággal a kapcsolatot. Emiatt a megszerzett információk rettenetesen megbízhatatlanok.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: