A korán kelés előnyei

Aki korán kel, aranyat lel - tartja a mondás. Bár aranyat nem tudunk ígérni senkinek, mutatjuk, milyen előnyökkel járhat a korán kelés.

Több idő jut a felébredésre

Reggelente akár négy óráig is eltarthat az a fázis, míg alvás után teljesen magunkhoz térünk. Ezért aki 8:30-kor ugrik ki az ágyból, hogy kilencre beérjen dolgozni, az az egész délelőttjét félálomban töltheti. Érdemes hát korábban kikászálódni a párnák közül. Ez az első napokban biztosan nehéz lesz, de már néhány hét után észrevehetjük a változást: energikusabbak leszünk és jobban kitisztul az elménk - már a munkaidőnk kezdetére is.

Csökken a depresszió kockázata

Egy korábbi tanulmány szerint a korán kelő nőknél sokkal kisebb a depresszió , a szorongás és egyéb mentális betegségek kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik tovább alszanak reggelente.

reggeli pacsirta, korán kelés, felébredés, alvás,
Csökkenti a mentális betegségek esélyét, ha korábban kelünk. Fotó: 123rf

Jobb lesz a hangulatunk

Egy 2014-es kutatás szerint a korán kelők kevésbé válnak szomorúvá vagy feszültté a nap folyamán őket érő negatív hatásoktól, mint azok, akik késő estig ébren voltak és csak később keltek fel.

Sikeresebbek leszünk

Ön éjjeli bagoly vagy reggeli pacsirta? Tesztünk segítségével kiderítheti!

A korán kelők jobb tanulmányi eredményeket érnek el - állapította meg Christoph Randler biológus egy tanulmányában, amelyet 367 egyetemista bevonásával készített el. A szakember szerint a kiemelkedő érdemjegyek jobb továbbtanulási lehetőségeket, valamint magasabb pozíciókat tesznek elérhetővé a korán kelők számára. Ezen kívül a jó problémamegoldó készséghez, a proaktivitáshoz, a hatékonysághoz, és így összességében a sikerességhez is hozzájárulhat az, ha időben ébredünk.

Javul az alvásminőség

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy az éjjeli baglyoknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki alvási rendellenességek, illetve kevesebbet is alszanak, mint a pacsirta típusú emberek. Más kutatások pedig azt erősítették meg, hogy a korán kelők összességében jobban alszanak, mint későn kelő társaik.

Forrás: thriveglobal.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra