A magas BMI veszélyei

Eddig néhány kutatás azt sugallta, hogy a metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggéseket világítja meg. 

Létezik "metabolikusan egészséges elhízás"?

Az elhízás számos egészségi kockázatot hordoz magában, mint a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és bizonyos daganatos betegségek növekvő rizikója. Ugyanakkor eddig létezett egy "metabolikusan egészséges elhízás" nevű kategória, amelybe azokat sorolták, akik ugyan magas BMI-indexszel rendelkeztek, de nem volt jelen náluk semmilyen más betegség, amelynek azelhízása fő rizikófaktora. Ez a kategória azonban nem volt pontosan definiálva, így erre tettek most kísérletet német tudósok. Meghatározásuk szerint - melyet a The Lancet Diabetes & Endocrinology c. szaklapban publikáltak - itt arról az elhízásról lehet szó, amely nem jár együtt magas vérnyomással, diszlipidémiával és cukorbetegséggel. Cikkükben azonban feltették azt a kérdést is, hogyan hat önmagában a nők elhízása a kardiovaszkuláris betegségekre.

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

Vaskó doktor szerint ugyanakkor jelent bizonyos problémát, hogy a megfigyelés és a nem prospektív vizsgálat csak a nőket vette figyelembe, holott köztudott, hogy a fatális kimenetelű  kardiovaszkuláris halálozás elsősorban a férfiakat érinti.

A magas BMI önmagában is rizikófaktor

Első körben kiválasztották azokat a tanulmányokat, amelyek legalább 12 évig követték a "metabolikusan egészséges elhízással" rendelkező nőket. Több ilyen releváns tanulmányt elemezve arra jutottak, hogy az elhízás mindenképpen növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát - akár jelen van mellette más metabolikus betegség, akár nincs. Az egyik legnagyobb tanulmányban 90 257 nőt monitoroztak kétévenkénti kérdőívezéssel 1980-2010 közt. Őket különböző kategóriákba sorolták BMI-jük és szív-érrendszeri egészségük szerint. Közülük az átlagosan 24 éves követési időszak alatt 6 306 nőt diagnosztizáltak kardiovaszkuláris betegséggel, 3 304 esetben regisztráltak szívinfarktust, és 3080 esetben stroke-ot. Az elemzésekben tekintetbe vették a befolyásoló tényezőket - fizikai aktivitástól a dohányzásig és a családi halmozódásig -, és arra jutották, hogy a "metabolikusan egészséges elhízás" nem nevezhető ártalmatlan állapotnak. Azoknál a nőknél ugyanis, akik ebbe a kategóriába tartoznak, 39%-kal nőtt a szív-érrendszeri betegségek kockázata a normál BMI-be tartozó hölgyekhez képest.

A "metabolikusan egészséges elhízás" nem nevezhető ártalmatlan állapotnak
A "metabolikusan egészséges elhízás" nem nevezhető ártalmatlan állapotnak

A cikk szerint mindenképpen elmondható, hogy a magas BMI-vel rendelkező, bár magas vérnyomástól és vércukorszinttől mentes nőknek nem szabad illúziókban ringatniuk magukat, és fokozott figyelmet érdemes fordítaniuk a fizikai aktivitásra és az egészséges táplálkozásra. Ugyanakkor dr. Vaskó Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a megállapítás a szakma által is elfogadott tanulmányokkal nincs alátámasztva, tehát további kutatások szükségesek a témában.

A hosszú távú hatásokat kell kivédeni

A szív- és érrendszeri betegségekről tudni érdemes, hogy jobbára egy hosszú folyamat eredményeként jönnek létre. Így például a koleszterinek egyik fajtája, az LDL-koleszterin az artériákban lerakódva érelmeszesedést okoz, ami később többek közt stroke-ot vagy szívinfarktust eredményezhet. Tehát alapvető jelentőségű a koleszterinszint csökkentése. Éppen ezért hangsúlyozta a DASH-étrend elemeire épülő diéta és a fizikai aktivitás jelentőségét a European Society of Cardiology 2016-os közleményében. Az így kialakított életmód nemcsak az LDL-koleszterin szintjét csökkenti, de növeli a "jó" koleszterin, a HDL szintjét is.


"2017-ben az American College of Endocrinology is megtette ajánlását az ügyben. A társaság a fitneszterápiát legalább 30 perces közepes intenzitású mozgásban jelölte meg, a hét 4-6 napján, amely során alkalmanként legalább 200 Kcal-t használunk fel" - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. "A magas BMI-jű személyeknek pedig - és e téren a férfiak éppúgy veszélyeztettek, mint a nők - feltétlenül ajánlott az évenkénti kardiológiai kivizsgálás, ami feltérképezheti a szív és az érrendszer állapotát, és idejében elkezdett kezeléssel megakadályozhatja, lassíthatja az esetleges negatív folyamatokat. "

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag