Sztatinok: kell-e aggódni e szupergyógyszerek miatt?

Az összeesküvés elméletek az elmúlt években elérték a koleszterinszint-csökkentő sztatinokat is: emiatt sokan felhagytak az ezeket tartalmazó gyógyszerek szedésével. A vita világszerte arról folyt, hogy a 200 millió ember számára, akik sztatinokat szednek, az előnyök valóban meghaladják-e a kockázatokat. Megnéztük, hol állhat a mérleg nyelve.

A szívbetegség rendkívül félelmetes. Senki nem akar miatta megrokkanni vagy meghalni. Világos, hogy milyen életmódot kellene folytatni egy ilyen forgatókönyv elkerülésére, sokak azonban leginkább azt szeretnék, ha bekaphatnának egy pirulát, és a veszély elmúlna, mint a fejfájás. Ezt ugyan nem ígérik a sztatinok , de azt igen, hogy rendszeres szedésükkel csökken a súlyos keringési problémák kialakulásának esélye, és a szívhalál kockázata.

Százmilliók szedik a világon, de nem csodaszer. Egészsges életmódra is szükség van a jó keringéshez. Fotó: Getty Images
Százmilliók szedik a világon, de nem csodaszer. Egészsges életmódra is szükség van a jó keringéshez. Fotó: Getty Images

Lényegében arról van szó, hogy a sztatinok blokkolják azt az anyagot, amelyre a májnak szüksége van a koleszterin előállításához. Emiatt a máj eltávolítja a koleszterint a vérből. Így kisebb lesz az érszűkülettel, érelzáródással fenyegető úgynevezett plakk-képződés és az  érelmeszesedés esélye. A sztatinokkal szembeni bizalmatlanság, amit az emberek egy része érez, és amit a különféle összeesküvés elméletek generáltak, valószínűleg nem a hatóanyagnak és nem az orvosoknak szól, hanem a nagy gyógyszeripari cégekkel szemben nyilvánul meg.

Irgalmatlanul sok pénz

 elleniA sztatinokat először 1987-ben engedélyezték a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatával élők számára. Hogyne keltene aggodalmat, ha valaki azt olvassa, hogy 2020-ig összesen mintegy ezermilliárd dollár folyt be a gyógyszergyártókhoz a szatinokat tartalmazó gyógyszerek árából. A Lipitor – az első sztatin és az első valóban hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszer – 150 milliárd dollárt hozott a Pfizer cégnek 1997 és 2017 között, amivel minden idők legkelendőbb gyógyszerévé vált . (Az összehasonlítás kedvéért a COVID-19 elleni vakcinája révén idehaza is közismertté vált amerikai gyógyszeripari óriás nagyjából annyi bevételhez jutott e készítmény eladásával, mint Magyarország 2020-as teljes GDP-je.) A háttérben azonban nem összeesküvés húzódik meg. „Az ok egyszerű: a hatóanyag elképesztően jól működik” – írta összefoglalójában a BigThink portál.

A legtöbb sztatin ma már generikus, azaz lejárt az eredeti készítmények kizárólagosságot garantáló licence, így azokhoz sokkal könnyebb megfizethető áron hozzájutni. A sztatinok képesek a betegek „rossz”, vagyis LDL-koleszterinszintjét 30-50 százalékkal csökkenteni, ami 23 százalékkal csökkenti a szívroham, 17 százalékkal a stroke miatti, 19 százalékkal pedig a szív- és érrendszeri okokból bekövetkező halálozást és 12 százalékkal a teljes halálozást – derült ki azokból a vizsgálatokból, amelyekbe több mint 135 ezer embert vontak be. Erről Ian Neeland, a clevelandi University Hospitals kardiovaszkuláris prevenciós központjának igazgatója  beszélt az intézmény híroldalának.

A sztatin tehát a statisztikai adatok alapján jó, de ezekket a hatóanyag minden pozitívuma ellenére érdemes óvatosan kezelni. Paula Byrne, a dublini RCSI orvosi egyetem kutatója és kollégái igyekeztek kideríteni, vajon a sztatinok tényleg mindenkinek a hasznára válnak-e, aki szedi őket. Kutatásaik során 21 releváns klinikai vizsgálatot találtak, amelyek összesen 140 ezer résztvevőt érintettek. Az ezekből származó adatokat metaanalízis keretében vizsgálták át.

Két kérdést tették fel: az egyik az volt, hogy a szívroham, a stroke vagy a korai halálozás kockázatának csökkentése érdekében a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell-e az LDL-koleszterint . Továbbá hogy hogyan viszonyulnak a sztatinok előnyei az említett események kockázatának csökkentéséhez.

Ellentmondásos összefüggések

Az első kérdésnél meglepően gyenge és ellentmondásos összefüggést találtak a sztatinok szedése nyomán elért LDL-csökkenés és a szívroham vagy stroke, illetve a vizsgálati időszak alatt bekövetkező halálozás esélye között. Egyes vizsgálatokban az LDL-szint csökkentése a halálozás kockázatának jelentős esésével járt, más vizsgálatok szerint azonban az LDL-csökkenés nem mérsékelte ezt a kockázatot.

Ez azért fontos megállapítás, mert azoknak a száma, akiknek javallott sztatinokat szedni, a klinikai irányelvek változása miatt emelkedett. Idővel ugyanis fokozatosan alacsonyabban húzták meg az ideális LDL-szintet. Egy tanulmány például úgy becsülte, hogy 1987 és 2016 között 600 százalékkal nőtt azok száma, akiknél javallott a sztatinok alkalmazása.

A második kérdés megválaszolásához a kockázatcsökkentés relatív és abszolút típusát is megvizsgálták. Ehhez érdemes egy példát alapul venni egy betegségről, amelynél a korai halálozás kockázata 0,2 százalék, de van egy gyógyszer, amely 0,1 százalékra azt. Relatív értelemben a halálozás esélye a felére, azaz 50 százalékkal csökkent. Abszolút értelemben azonban a halálozás esélye csak 0,1 százalékkal csökkent.

A dublini tudósok kutatási eredményeiket végül a Jama Internal Medicine című szakfolyóiratban tették közzé . Ezekből  összességében az derült ki, hogy hogy a sztatinok szedésének abszolút kockázatcsökkenése szerény a relatív kockázatcsökkenéshez képest. A sztatinokat szedők esetében a relatív kockázatcsökkenés a sztatinokat nem szedőkhöz képest 9 százalék volt a halálozás, 29 százalék a szívroham és 14 százalék a stroke esetében. Ugyanakkor a halálozás abszolút kockázatának csökkenése 0,8 százalék volt, a szívrohamé 1,3 százalék, a stroke-é pedig 0,4 százalék.

A sztatin a szívinfarktus megelőzésének fő gyógyszere, amely elsősorban a koleszterinszint csökkentésével hat. Az infarktuson átesett emberek negyedét azonban öt éven belül újabb szívroham éri a sztatin rendszeres szedése ellenére. Úgy vélik az orvosok , hogy ez a szívartériákon belüli, ellenőrizetlen gyulladás miatt lehetséges.

Az orvosoknak nagyon körültekintően, minden szempontot figyelembe véve, az összes tényezőt (a mellékhatásokat is) mérlegelve kell eldönteniük, hogy felírják-e a sztatint. Annál is inkább, mert van olyan tanulmány, amely azt találta, hogy az orvosok nagyobb valószínűséggel írtak fel gyógyszert, ha annak előnyeire a relatív, nem pedig abszolút kockázatcsökkenésből következtettek

A sztatin persze nem helyettesítheti az egészséges étkezésre való áttérést vagy a rendszeres testmozgást , a megfelelő mennyiségű alvást vagy a stressz mérséklését, hiszen ezek akár 50-60 százalékkal is csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul az életmód megváltoztatása örömforrás is lehet. A koleszterinszintet esetenként nagyon nehéz csupán diétával és testmozgással csökkenteni. De az életmódváltás és a gyógyszerek nem zárják ki egymást, sőt a kettő együtt lehet igazán hatékony.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)