Óriási áttörés a szívgyógyászatban

Azok a szívinfarktus-túlélők, akik kevéssel a szívroham után gyulladáscsökkentő injekciókat kaptak, kevesebb további szívproblémával szembesültek, sőt esetükben csökkent a rák kockázata is - derült ki amerikai kutatásokból.

Kevesebb újabb szívrohamon estek át az infarktusos betegek, akik célzott gyulladáscsökkentő injekciót kaptak. Emellett a rákos halálesetek száma is az átlagos felére csökkent azok körében, akiket kezeltek a ritka gyulladásos állapotok gyógyítására szolgáló hatóanyaggal.

Ezért ismétlődik meg a szívroham

A sztatin a szívinfarktus megelőzésének főgyógyszere, amely elsősorban a koleszterinszint csökkentésével hat. Az infarktuson átesett emberek negyedét azonban öt éven belül újabb szívroham éri a sztatin rendszeres szedése ellenére. Úgy vélik az orvosok, hogy ez a szívartériákon belüli, ellenőrizetlen gyulladás miatt lehetséges.

Ha átéltünk egy infarktust, törvényszerűen az életünket is átértékeljük. Megfogadjuk, hogy egészségünk a legfontosabb, hogy változtatunk az életmódunkon. De ez nem is olyan egyszerű, és a kezdeti lelkesedés is gyorsan tovatűnhet. Hogyan kerülhetjük el a második infarktust? Cikkünkben a válasz!

A bostoni Brigham and Women's kórház kutatócsoportja megvizsgálta, hogy az erős célzott gyulladáscsökkentővel kiegészített szatinkezelésnek vannak-e előnyei. A kutatók több mint tízezer szívrohamot túlélő beteget vontak be, akiknél vérvizsgálat igazolta a gyulladás meglétét. Ebben az úgynevezett Cantos-tanulmányban minden beteg nagy adag sztatint vagy gyulladáscsökkentő canakinumabot, illetve placebót kapott injekcióban három hónaponként. A kísérlet négy évig tartott.

A canakinumabinjekciókat kapó betegek csoportjában 15 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri események kockázata, beleértve a halálos és nem halálos szívrohamokat és stroke-okat. Továbbá több mint 30 százalékkal csökkent a drága intervenciós eljárások, például a bypass műtétek és a sztentbehelyezések szükségessége. A canakinumab- és a placeboinjekciókkal kezelt betegek között a halálozási arány nem volt alapvetően eltérő, és a gyógyszer nem változtatta meg a koleszterinszintet sem.

Az infarktus sok esetben megismétlődhet
Az infarktus sok esetben megismétlődhet

Dr. Paul Ridker, a kutatócsoport vezetője szerint azonban a tanulmány új terápiás korszakot vezet be. "Először bizonyítottuk be végső soron, hogy a koleszterinszinttől független gyulladáscsökkentés mérsékeli a kardiovaszkuláris kockázatot. Ez messzemenő következményekkel jár, mert a gyulladás megcélzásával teljesen új módszerünk van a betegek kezelésére, és képesek lehetünk jelentős javulást elérni bizonyos nagyon veszélyeztetett populációk esetében" - mondta. A kórház szerint a kockázatcsökkenés meghaladta azokét a betegekét, akik csak sztatinokat szedtek.

Ridker szerint új korszak kezdődik a szívgyógyászatban. "Életem során megértem három megelőző kardiológiai korszakot. Az elsőben felismertük az étrend és a testmozgás jelentőségét, illetve a dohányzás abbahagyásának fontosságát. A másodikban a lipidcsökkentő gyógyszerek, például a sztatinok óriási értékét fedeztük fel. Most már a harmadik korszakra nyitunk ajtót. És ez nagyon izgalmas" - mondta.

De hátránya is van a kezelésnek, mivel a kutatók szerint megemelkedett annak esélye, hogy valamilyen súlyos fertőzés alakuljon ki. Ugyanakkor a daganatos halálesetek aránya váratlanul a felére csökkent. Különösen a tüdőrák valószínűsége lett kisebb: több mint 75 százalékkal, aminek okát a kutatók egyelőre nem értik. Ezért további kísérletek szükségesek, hogy feltárják a canakinumab potenciális védőhatását a rák ellen.

Forrás: theguardian.com

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: