Veszélyben van a betegellátás Ajkán?

Mint ismeretes, az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán minden ápoló felmondott, majd később az orvosok is beadták a felmondásukat. Ezután Rétvári Bence arról tájékoztatott, hogy továbbra is minden rendben van.

Válság van az ajkai kórházban

Ahogy arról szeptember 7-én a Házipatika.com beszámolt, minden ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán. Szeptember 21-én pedig kiderült, hogy az osztályon dolgozó valamennyi orvos - összesen öt - is felmondta a munkaviszonyát az intézményben.

Veszélyben van a betegellátás Ajkán? Ajka ajkai Magyar Imre Kórház Magyar Imre Kórház Rig Lajos Állami Egészségügyi Ellátó Központ Rétvári Bence
Veszélyben van a betegellátás Ajkán? Erről kérdezték Kásler Miklóst

Lapinformációk szerint a nővérgárdát úgy sikerült pótolni, hogy nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is delegáltak munkatársakat, illetve "bérnővéreket" foglalkoztatnak. Később kiderült, hogy ez is közrejátszhatott az orvosok felmondásában: a tapasztalatlan nővérgárda ugyanis megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását.

Túl sokat kértek az orvosok Az Ajkai Szó című önkormányzati lap szerint az aneszteziológus orvosok ötezer forintos órabérben dolgoznak, ami havi szinten bruttó 960 ezer forint bevételt jelent számukra - derült ki egy, a lap bírtokába jutott számlából. Mint írják, a feladatot vállalkozóként látják el, tehát ebből az összegből még ki kell fizetniük a saját adóikat, valamint a vállalkozás egyéb költségeit. Az Állami Egészségügyi Ellátó ezután közleményet adott ki, melyben kiemelte, hogy a kórház vezetősége korábban többször is tárgyalt az érintettekkel, magas bérköveteléseiket azonban nem tudták teljesíteni, mivel az komoly bérfeszültséget okozott volna. A vezetésnek másfél hónapja van a távozók pótlásának megoldására, addig tart ugyanis a felmondási idő - írta a lap.

<br />Veszélyben van a betegellátás?

Rig Lajos országgyűlési képviselő és korábbi egészségügyi dolgozó nemrég arra kérte Kásler Miklós minisztert, őszintén árulja el, mekkora a baj az ajkai kórházban - tájékoztat a 24.hu . Többek között az kérdezte, hogy

  • a drasztikus szakemberhiány miatt veszélyben van-e a betegellátás, hogy
  • mely osztályokon, hány orvos és szakdolgozó hiányzik,
  • miként oldják meg a biztonságos betegellátást, és
  • mit tesznek azért, hogy a felmondási hullám megálljon, mivel motiválják a dolgozókat?

A kérdésére Kásler Miklós helyett Rétvári Bence államtitkár felelt : "A Kormány elismeri és megbecsüli az egészségügyi szakemberek áldozatos munkáját, ezért 2010-től kezdődően folyamatosan és kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók bér- és munkakörülményeinek kérdését. A megfelelő számú és felkészültségű egészségügyi személyzet rendelkezésre állása érdekében a bérfejlesztés, a szakképzés és a munkafeltételek javítása, valamint az utánpótlás biztosításának területén is tett, és tesz lépéseket."

Az orvos létszám az idei évben 7 fővel nőtt

"Tájékoztatom, hogy az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályának nővér állománya

biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos. A kórházról megjelent állítások valótlanok, erről az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményt is kiadott, az ellátás továbbra is a megszokott magas színvonalon folytatódik. Az intenzív osztályt vezető főnővért még májusban a farkasgyepűi Tüdőgyógyintézet ápolási igazgatói feladataira kérték fel, aki néhány ápolónővel együtt ott kezdi meg munkáját, tehát az említett dolgozók szakértelműket továbbra is az Ajkán és környékén élők gyógyítására, ápolására fordítják.

Az ajkai kórházban az elmúlt fejlesztési időszakban közel 3,2 milliárd forint pályázati összeg

jutott infrastruktúrafejlesztésre, a betegbiztonság növelésére, illetve humán erőforrás fejlesztésre, amely együtt járt a munkahelyi környezet jelentős javulásával, a kor

követelményeinek megfelelő munkakörülmények biztosításával. A kórházban a bérfejlesztés

hatására 2016. óta 44 százalékkal nőtt a bértömeg. A szakdolgozói létszám 2016. óta

változatlan, az orvos létszám az idei évben 7 fővel nőtt" - válaszolta az államtitkár Rig Lajos

országgyűlési képviselő felvetéseire.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: