Utolérhetővé tennék a dizájnerdrogokat

Csaknem kétmilliárd forint jut a legveszélyeztetettebb, gyermekotthonban élő fiatalok droghasználatának megelőzésére, visszaszorítására.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy liberális kormányzatokkal szemben ők nem az ártalomcsökkentésben hisznek, hanem a felépülésközpontú megközelítésben, a szermentes életben. Olyan Magyarországot szeretnének, ahol nem jelent veszélyt a fiatalokra a kábítószerek terjedése. Úgy fogalmazott, hogy a tanulást és a munkavállalást is negatívan érintheti a szellemi és a fizikai leépülés.

Egy drog addiktív minőségét azon a hatáson mérik, amelyet a testre és azon keresztül a közösségre, társadalomra gyakorol. Ezek alapján az alábbi cikkünkben felsoroltuk az öt leginkább függőséget okozó kábítószert.

A Legyen más a szenvedélyed! 2. elindítása minden magyar fiatalnak jó hír, és illeszkedik a kormány drogmegelőzési politikájába - hangsúlyozta Rétvári. Szerinte a legfontosabb azon fiatalok megerősítése, akik nem kerültek be a veszélyt jelentő körbe, és kábítószerek nélkül élnek. Úgy fogalmazott: folyamatos a versenyfutás az újabb és újabb szerek kitalálóival. Mára a használat mintegy ötven százalékát a dizájnerdrogok teszik ki; fontos lépés, hogy már nem kormány-, hanem miniszteri rendeletben sorolják fel ezeket. Több mint hetven hatóanyag került fel a jegyzékre az elfogadása óta - közölte Rétvári Bence.

"Utolérhetővé" tennék a dizájnerdrogokat

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt nevezte a legfontosabbnak, hogy ne csupán lakhatást, hanem valódi életkezdési esélyt kapjon a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő mintegy huszonháromezer fiatal. Megjegyezte, hogy a nagy intézményeket be fogják zárni, és folyamatosan térnek át a nevelőszülői hálózat kiterjesztésére.

Az életkezdési esélyeket többféleképpen is támogatja a kormány - hangoztatta. Képességeket biztosítanak, hiszen az érintetteket az a veszély fenyegeti, hogy nem alakulnak ki a "családi funkciókhoz", a háztartás-vezetéshez, a pénzkezeléshez szükséges jártasságaik. A most kiírt pályázat a prevenció erősítésével tud majd áttörést hozni a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülők életében, akik társadalmi integrációra kapnak esélyt - vélekedett. A Legyen más a szenvedélyed! 2.-ben a partnerek alapvetően az intézményfenntartók , az üzemeltetők - ismertette Czibere Károly.

Alternatívát nyújtanának a drog helyett a veszélyeztetett fiatalok számára
Alternatívát nyújtanának a drog helyett a veszélyeztetett fiatalok számára

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte: az uniós társfinanszírozású projekt keretében várhatóan mintegy húsz pályázót, fenntartót tudnak támogatni, mindegyiket 50-150 millió forinttal. Végrehajtásra két év áll rendelkezésre. Pályázni már múlt szerda óta lehet - egészen június 30-áig, döntést pedig a nyáron terveznek hozni. További információ a kormányzati fejlesztéspolitikai portálon, a palyazat.gov.hu címen érhető el - ismertette.

Támogatható egyebek mellett szemléletformáló, prevenciós előadások, képzések szervezése és lebonyolítása, valamint a kábítószer-használat negatív következményeit bemutató kiadványok elkészítése is. A hangsúly a megelőzésen van: a cél, hogy problémáikra minél kevesebben keressenek választ káros szenvedélyekben. A jövőt a fiatalok jelentik, ezért a lehető legnagyobb figyelmet kell rájuk fordítani; az erős Magyarországnak erős fiatalokra van szüksége - mondták, hozzáfűzve, hogy A Legyen más a szenvedélyed! 2. azokra összpontosít, akik nem rendelkeznek családi védőhálóval; őket sem lehet egyedül hagyni.

Arra a kérdésre, hogy milyen választ ad a projekt a dizájnerdrogok terjedésére, Rétvári Bence közölte: minden kábítószert ugyanúgy kezelnek. Egyértelműen a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, aki pedig már érintett, annak az egészségügyi ellátórendszeren keresztül nyújtanak segítséget. Egy másik kérdező arra volt kíváncsi, hogy áll a nemzeti drogstratégia célkitűzésének, a kábítószermentes Magyarország elérésének megvalósítása. Az Emmi parlamenti államtitkára úgy felelt, hogy sokat cselekedtek: szigorították a büntető törvénykönyvet, "utolérhetővé tették" a dizájnerdrogokat, uniós pályázatok kiírásával többletforrásokat biztosítottak prevencióra, valamint megerősítették mind a szociális intézményrendszert, mind az egészségügyet. Szavai szerint "a korábban is ismert" kábítószerek fogyasztása egyértelműen csökkent, a problémát a dizájnerdrogok jelentik. Ezek sokkal veszélyesebbek, ezért fontos a prevenció, az elrettentés, a figyelemfelhívás - emelte ki.

Czibere Károly egyetértett azzal, hogy a szegregátumokban tapasztalható dizájnerdrog-fogyasztás problémája korábban ismeretlen volt, és ő is utalt arra, hogy a "hagyományos" kábítószerek fogyasztása jelentősen visszaesett a kutatások szerint. Arra a kérdésre, hogy mit szólnak a Magyar Liberális Párt megközelítéséhez, amely liberalizálná a marihuána használatát, Rétvári Bence leszögezte: teljes mértékben elutasítják a felvetést. Úgy vélekedett, hogy a "kapuk" megnyitása "kábítószeres életformára" ösztönzi a fiatalokat. A kormány abban hisz, hogy a megelőzés a legfontosabb - hangoztatta.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)