Túl kevés az ilyen szakorvos itthon

Magyarországon is viszonylag sokan küzdenek hormonproblémákkal, a legtöbben valamilyen pajzsmirigyzavarral. Ezek időben történő felfedezése és helyes kezelése is csak szakemberek bevonásával lehetséges, csakhogy – Európa más országaihoz hasonlóan – rendkívül kevés endokrinológus van itthon.

Túl kevés az endokrinológus szakorvos az országban. A hormonbetegségeket időben felismerni és kezelni viszont csak az ő segítségükkel lehet – mondta el az InfoRádióban a Honvédkórház endokrinológus főorvosa, Kovács Gábor, aki egyben a Magyar Endokrin- és Anyagcsere Társaság vezetőségi tagja is.

pajzsmirigyultrahang
Sok a beteg, a nekik segíteni képes szakemberek száma viszont igen csekély. Fotó: Getty Images

Nagyobb figyelmet kellene kapniuk ezeknek a betegségeknek

A szakember véleménye szerint fontos lenne, hogy a szűrések és az ellátás nehézségei fókuszba kerüljenek. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy az endokrinológiai betegségeket igen nehéz már a korai stádiumban felfedezni, hiszen sokféle elváltozás kialakulhat. Ezek egy része igen ritka betegség, mint például az agyalapimirigy-daganat, amelyből az esetek egy részét nem is fedezik fel, amíg nem nő akkorára, hogy látászavart okozzon – magyarázta az endokrinológus.

A szakértő arra is kitért, hogy a lakosság nagyjából öt százalékának van olyan agyalapimirigy-daganata, amellyel nem kell csinálnia semmit, hiszen az elváltozás jóindulatú, és nem okoz károsodást vagy életminőség-romlást.

Kevés szakember, hosszú várólisták

A gyakori hormonbetegségek között is az első helyen talán a pajzsmirigyzavarok állnak, amelyek a lakosság nagy százalékát érintik. A leggyakoribb endokrin daganat is ezt a pillangóalakú szervet érinti. Az Európai Endokrin Társaság célja, hogy figyelmeztessen: „ez a betegség itt van köztünk”, és fontos lenne, hogy megfelelő figyelmet kapjon. Probléma azonban, hogy az endokrinológushiány miatt hosszú várólisták alakulnak ki, így viszonylag sok idő, mire a betegek szakorvosi segítséghez, vagy egyáltalán diagnózishoz jutnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra