Pozitív citológiai lelet: bajt jelent?

Két héttel ezelőtt voltam méhnyakrákszűrésen, és e hét elején levelet kaptam a kórháztól. Azt írták, meg kell ismételni a vizsgálatot. Mi lehet a baj? - kérdezte egyik olvasónk Orvos válaszol rovatunkban Dr. Rajnai László szülész-nőgyógyászt.

Olvasónk 23 éves, nem dohányzott soha, fogamzásgátlót szedett korábban, de már hónapok óta felhagyott vele, mert nincs párkapcsolata. A kérdése a méhnyakrákszűrés után kapott lelettel illetve levéllel kapcsolatos.

"Jött nekem egy levél, hogy a méhnyakrákszűrést 6 hónap múlva meg kell ismételni, és az volt odaírva, hogy beszéljem meg az orvossal a további teendőket. Tegnap voltam nőgyógyásznál, visszavittem a papírt, ő azt mondta, hogy semmit nem kell csinálni, csak megismételni a vizsgálatot fél év múlva."

Mi történik, ha rákszűrés után visszarendel minket az orvos?

Ugyanakkor olvasónk aggódik is, hiszen a citológiai vizsgálat eredményei a következők:

"A kenet értékelhető." Ám p érték nem szerepel a leleten.

"Eredmény: Nem neoplasticus elváltozások regeneratiok, cervicalisatio.

Mirigyhámsejtek: Atypusos mirigyhámsejtek AGC-NOS, endocervicalis"

"Függesszem fel a fogamzásgátló szedését, ha elkezdődne egy új kapcsolat, és ne idegeskedjek emiatt, vagy inkább azt javasolja, hogy menjek el magánrendelésre?" - kér tanácsot a kérdező.

A szakértő válasza

Dr. Rajnai László válaszában leírja , hogy a dohányzás, a fogamzásgátló tabletta szedése természetesen nem befolyásolja az oc eredményét, azonban a kenet értékelését sokkal komolyabbnak ítéli meg, mint olvasónk orvosa: "A lelet alapján a hámsejt-rendellenesség a mirigyhámban történt - ez sokkal veszélyesebb, mintha a hámsejtben történt volna -, a mirigy anatómiai szerkezete alapján a tovaterjedés nagyobb valószínűséggel bekövetkezhet. Sajnos az ismételt mintavétel nem mindig ad az orvos számára megnyugtató és teljesen biztos, konkrét eredményt a citológiai vizsgálat szintjén."

Hogy milyen vizsgálat adhat korrekt diagnózist, és mit javasolt az orvos, ide kattintva olvashatja.

Kérdezzen Ön is!

Az Orvos Válaszol rendszerében egyszerűen felteheti kérdését: kérdésének adjon egy címet, majd 2000 karakterben fogalmazza meg problémáját, amire választ vár. Ezután rendeljen szakterületet hozzá, és ha szeretné, csatolja mellé beszkennelt leletét, vagy egy fotót, táblázatot, ami segít árnyalni a kérdést, szemléltetni a panaszt, amivel kapcsolatban kérdése merült fel. Ha a feltett kérdésre a szakértő reagált, arról minden esetben e-mailben értesítjük a felhasználót!

Tegye fel a kérdését a megfelelő szakértőnek, kattintson!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: