Orvosokat zártak ki a MOK-ból

Az orvosok gyógyító tevékenységük miatt egyszerre örvendenek tiszteletnek, s várnak el tőlük etikus viselkedést. Csakhogy nem minden orvos felel meg a vele szemben támasztott erkölcsi elvárásoknak. Ami pedig szakmából való eltávolításukhoz vezethet.

Két évre felfüggesztették az orvoskamarai tagságát a veszprémi kórház egykori nőgyógyász-onkológusának, akiről bebizonyosodott: alkalmanként 150 ezer forintot kért pácienseitől - értesült a Magyar Idők . Hogy mi volt a bűne, az a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexéből pontosan kiolvasható. "A hálapénztől élesen el kell különíteni az előre kért, elvárt, felajánlott, vagy elfogadott anyagi juttatást vagy egyéb előnyöket, amely törvénysértő és egyben kirívóan súlyos etikai vétség."

orvosetika
Az orvosi kamara botrányosnak tartja, ha pénzt kérnek a pácienstől. Romboló kisebbség

A döntés nem jogerős. Ha a veszprémi orvoskamara etikai eljárása ellen fellebbezést nyújt be a doktor, ügyét másodfokon a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Országos Etikai Bizottsága tárgyalja. Ez a grémium helybenhagyhatja, enyhítheti, de szigoríthatja is a büntetését, és ez utóbbi nem lehet más, mint a doktor kizárása a kamarából, ami egyben azt is jelentené, hogy többé nem praktizálhat. Súlyos etikai vétség esetén ez a lehetőség is szerepel a szankciók között, márpedig a MOK etikai kódexe szerint bármilyen anyagi juttatás, vagy egyéb előny kikényszerítése a betegtől vagy hozzátartozójától kirívóan súlyos etikai vétségnek minősül.

Végérvényesen kizárni egy orvost a kamarából azonban csak akkor lehet, ha egy büntetőeljárásban egy évet meghaladó, letöltendő szabadságvesztésre ítéli a bíróság. (Magyarországon minden praktizáló orvos számára kötelező a kamarai tagság , vagyis akit kizárnak a szervezetből, az orvosként nem folytathatja a pályáját.) A veszprémi nőgyógyász-onkológus azonban, bár első fokon letöltendő büntetésre ítélték, jogerősen végül felfüggesztett büntetést kapott. A Veszprémi Törvényszék szerint ugyanis, jóllehet bűnösségéhez nem fér kétség, "társadalmi érdek", hogy folytassa orvosi tevékenységét.

A betegek az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban panaszt tehetnek a szolgáltatónál, vagy annak fenntartójánál. Ilyenkor a megkeresett intézmény, vagy éppen az önkormányzat illetékes irodája köteles a panaszt kivizsgálni és legfeljebb harminc napon belül írásban tájékoztatást adni annak eredményéről. Részletek!

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István a Magyar Időknek nyilatkozva az esetet korábban közbotránynak nevezte, a köztestület országos etikai bizottságának elnöke, Harsányi László pedig elmondta, 2012 és 2015 között hat kolléga kamarai tagságát függesztették fel és négy orvost zártak ki a kamarából. "A közvélekedéssel ellentétben az orvosok döntő többsége is úgy gondolja, hogy a mundér becsületét jobban védjük azzal, ha kivetjük magunk közül azokat, akik etikailag súlyosan kifogásolható módon ténykednek, mintha elfedjük a bajokat" - fogalmazott a professzor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra