Opioid függés kezelése hányinger elleni gyógyszerrel?

A jelenleg hányinger ellen alkalmazott gyógyszer megelőzheti az illegális és receptre kapható opioid szerek, például a heroin, a morfin és a kodein elvonási tüneteit - olvasható a Journal of Pharmacogenetics and Genomicsban.

A kutatást végző Stanford Egyetem kutatói elmondták, hogy mindezt azok a mellékhatások nélkül képes elérni, melyek a jelenleg e gyógyszerek függése elleni kezelésekkel együtt jár. Az egereken végzett előzetes kísérletek azt mutatták, hogy az ondansetron gyógyszer gátol bizonyos 5-HT3 receptorokat, melyek hozzájárulnak az elvonási tünetek kialakulásához. Ezt követően nyolc egészséges, nem opioid-függő önkéntesen is kipróbálták a gyógyszert, akiknek két adag morfint adtak, az egyiket ondansetron nélkül, a másikat pedig vele együtt. Az eredmények azt mutatták, hogy az ondansetron enyhítette az elvonási tüneteket az emberekben.

"Az opioid-függés gyorsabban nő, mint bármely más illegális gyógyszerhasználat, ennek ellenére csak a függők negyede kér kezelést. A kezelés egyik legnagyobb akadálya az, hogy ha valaki hirtelen abbahagyja a gyógyszereket, elvonási tünetek együttese jelentkeznek" - mondta Dr. Larry F. Chu, a tanulmány vezető szerzője. E tünetek közé tartozik a nyugtalanság, az álmatlanság, a hasmenés, a hányinger és a hányás. Az elvonási tünetek ellen alkalmazott jelenlegi kezelések nem teljesen hatékonyak, vagy súlyos mellékhatásokkal járnak, ami állandó betegfelügyeletet tesz szükségessé. "Csodaszerre van szükségünk, valamire, ami kezeli az elvonási tüneteket, nem vezet függőséghez, és haza lehet vinni" - tette hozzá Chu.

A Stanford kutatócsoportja folytatja az ondansetron hatékonyságának tesztelését az opioid-függőség kezelésében, és klinikai vizsgálatokkal határozza meg az ondansetronhoz hasonló gyógyszerek hatékonyságát az opioid-függőség kezelésében. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy az ondansetron önmagában még nem oldja meg az opioid-függőség okozta problémákat, ami hosszú távú, összetett folyamat, mely fizikai és pszichológiai tényezőket is magában foglal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra