Nem is muszáj menstruálni

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták egyhetes szünetet írnak elő minden hónapban, melynek során megvonásos vérzés tapasztalható. Ennek azonban semmi élettani jelentősége nincs a szakemberek szerint, semmi baja nem lesz a nőknek attól, ha nem menstruálnak.

A női lét szépségeit felsorakoztató listán valószínűleg egy hölgy számára sem foglal előkelő helyet a menstruáció.

A havonta visszatérő vérzések a női szervezet egészséges működését jelzik, melynek során a petesejt a megtermékenyülés reményében kezdi meg útját lefelé a petevezetéken. Legtöbbször azonban görcsök, hangulatzavarok, gyomorproblémák és még vagy 150 féle panasz jelentkezhetnek, amely kisebb-nagyobb módon keseríti meg a ciklus egyhetes lefolyását.

A születendő gyermekek számának és születési idejük tervezése több ezer éves probléma, a megszakított közösülésről például már az Ószövetségi Szentírás is megemlékezik. A fogamzásgátlás történetéről az alábbi cikkünkben olvashat számos érdekességet!

Bizonyos fogamzásgátló tabletták szinte órára pontosan képesek beállítani a menstruációs ciklusokat, különbséget kell azonban tenni a pirulák okozta vérzés és a hagyományos menstruáció között. Ezeket a pirulákat jellemzően 21 napig kell szedni, egy hét szünettel, ami alatt vérzés tapasztalható. A menstruációs ciklust megelőző 21 nap során a méh több rétegben épít fel bélést, amely a tabletták a hormonális adagolásának hatására marad csak fenn. Mivel azonban a rákövetkező egy hét során a tabletták adagolását beszüntetik - vagy hatástalan pirulákat vesznek be - ez a vérzéssel együtt eltávozik. Ez a hormonok megvonása miatt tapasztalható, megvonásos vérzésnek hívják, és bizonyos orvosok szerint egyáltalán nincs rá szükség.

Illő dolog a menstruáció

Dr. Elizabeth Micks, a Washingtoni Egyetem szülész-nőgyógyásza szerint a megvonásos vérzés léte társadalmi, és nem egészségügyi alapokon nyugszik. A pirulákat kifejlesztő kutató ugyanis mélyen vallásos, konzervatív ember volt, és úgy gondolta, hogy a fogamzásgátlót rendszeresen szedőknek is "illendő" produkálni a menstruáció látható jeleit. Biológiai szüksége ugyanakkor nincsen a nőknek arra, hogy a 21 nap után egy hétig kihagyják a gyógyszer szedését, vagy placebó hatású gyógyszereket szedjenek helyette, így pedig a megvonásos és a hagyományos vérzés is elmaradna.

Huszonegy hatásos tabletta mellett van értelme bevenni a hét hatástalant?

Huszonegy hatásos tabletta mellett van értelme bevenni a hét hatástalant?

Leila Hanna, a londoni Queen Mary's Hospital nőgyógyásza is megerősítette mindezt, szerinte a vérzés ezen mesterséges módja semmilyen módon nem befolyásolja a termékenységet. Mint mondta, a mai fogamzásgátlók biztonsággal szedhetőek megszakítás nélkül akár évekig is anélkül, hogy bizonyítottan egészségügyi károsodással járnának.

Forrás: Dailymail

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)