Nem akarták, hogy egy oltott vére mentse meg gyermeküket

Az oltásellenes szülők nem akarták, hogy egy oltott vérét kapja meg vérátömlesztésre szoruló babájuk, ezért visszautasították a beavatkozást. A gyámügynek kellett közbelépni, hogy megmenthessék a kicsi életét.

Elvették az oltásellenes szülőktől féléves kisfiukat, az apa és az anya ugyanis nem egyeztek bele abba, hogy gyermeküket egy koronavírus ellen immunizált donor vérével mentsék meg. Az új-zélandi Aucklandben történt esetről a napokban számolt be a The Guardian. 

vérátömlesztés, koronavírus, oltottak, oltatlanok, oltásellenesek
Az oltásellenes szülők visszautasították a koronavírus ellen beoltott donor vérét. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Nem mindegy, hogy ki menti meg az életünket?

A 6 hónapos gyermeknek egy veleszületett szívhiba miatt volt szüksége életmentő vérátömlesztésre. A szülők azonban kifogásolták, hogy a babának egy oltott ember vérét akarták adni.

Mivel az oltásellenes felnőttek hajthatatlanok voltak, végül a gyámhivatal avatkozott közbe, hogy a kicsi életét megmenthessék. A gyereket a műtét idejére és a beavatkozást követő lábadozás idejére elvették a szülőktől. Ideiglenes gyámnak a fiú szívsebészét és kardiológusát nevezték ki. A gyámság a becslések szerint legkésőbb 2023 januárjáig tarthat.

Emojik segítségével rejtik el üzeneteiket az oltásellenesek a Facebook álhírekre lesújtó algoritmusa elől. A vakcina szó helyett például a sárgarépa emojit használják üzeneteikben.

Veszélyeztették a kicsi életét

Az esettel kapcsolatban az új-zélandi legfelsőbb bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a szülők minden kétséget kizáróan veszélyeztették gyermekük életét, ezért volt indokolt a gyámság átmeneti elvétele. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy ha ebben az esetben engednek a szülői nyomásnak, és a pár valóban kiválaszthatja, hogy egy oltatlan donor vérét kapja meg a gyermekük, akkor onnantól minden hasonló helyzetben megtehetnék ugyanezt a betegek. Ez pedig egy káros trendet indított volna el.

Az új-zélandi vérellátó szolgálat egyébkét az elmúlt hat hónap tapasztalatai alapján azt mondta, hogy látványosan megnövekedett az olyan, vérátömlesztésre szoruló páciensek száma, akik inkább oltatlan emberek vérét szeretnék, vagy irányított véradást próbálnak kiharcolni az általuk meghatározott kritériumok alapján. Hasonló tendencia azonban nemcsak Új-Zélandon, hanem más országokban is megfigyelhető.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: