Furcsa módszerekhez folyamodtak az oltásellenesek

Emojik segítségével rejtik el üzeneteiket az oltásellenesek a Facebook álhírekre lesújtó algoritmusa elől. A vakcina szó helyett például a sárgarépa emojit használják üzeneteikben.

A Facebookot, Instagramot és más közösségi oldalakat előszeretettel használják oltásellenes csoportok olyan kétes hátterű hírek megosztására, melyek szerint például a koronavírus elleni vakcinák az emberek megnyomorítására vagy megölésére szolgálnak. Az oldalakat moderáló algoritmusokat ugyanakkor úgy fejlesztették ki, hogy a leggyakrabban használt kifejezések alapján kiszűrjék az efféle álhíreket és gátat szabjanak a tudományos alapot nélkülöző állítások terjedésének. A BBC cikke szerint ugyanakkor az oltásellenesek megpróbálják kijátszani az algoritmust úgy, hogy a kulcsszavakat különböző emojikra cserélik fel.

A répa emoji jelképezi a vakcinát

Az álhíreket megosztó közösségek többféle trükköt is bevetnek, az általuk kezelt csoportokat is olyan semleges nevűre keresztelik át, amelyek nem keltenek gyanút. Az egyik ilyen leírásában kérik is, hogy a tagok kerüljék a C (coronavirus/koronavírus), V (vaccine/vakcina) és B (booster/emlékeztető oltás) kezdőbetűs három szót. A csaknem 250 ezer főt számláló, zárt csoportban ezeket a problémásnak vélt szavakat emojikra cserélték, leggyakrabban a sárgarépára.

számítógép, internet
Az interneten gyorsan terjednek az álhírek. Fotó: Getty Images

„Annak ellenére, hogy lenyűgöző ismeretekkel rendelkeznek a különböző nyelvekről, az efféle algoritmusok nagyon kevés emojit látnak” – írta Hannah Rose Kirk az Oxford Internet Institute oldalán. Szerinte az emojik használatával az emberek számára könnyen értelmezhető, de a közösségi elveket sértő üzenetek is egyszerűbben terjedhetnek. Már jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt is használtak ilyen eszközöket rasszista üzenetek továbbítására, például színes bőrű embereket majom, illetve banán emojik küldésével sértegették. A rasszista, becsmérlő megjegyzéseket az algoritmus könnyen azonosította volna, a hangulatjelek viszont rendszerint átmentek a szűrőjén és sok emberhez eljutottak. Mások azért használtak hangulatjeleket, hogy kábítószereket népszerűsítő vagy árusító üzeneteket küldjenek tovább. A legnagyobb cégek dolgoznak már olyan megoldásokon, amelyekkel hatékonyabban felléphetnek az efféle "kódolt" üzenetekkel szemben, eddig azonban úgy tűnik, az emojikkal szemben az algoritmusok is nagyobb arányban hunynak szemet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: