Műfogsora vagy fogszabályzója van? Erre mindenképpen figyeljen!

A műfogsor és a fogszabályzó viselése kezdetben, vagy akár tartósan is okozhat érzékenységet. Amikor a szájnyálkahártya kiszárad, ég, duzzadt, kifekélyesedik, vagy afták, hólyagok alakulnak ki, komoly segítséget jelenthetnek a fájdalmat csökkentő és gyulladást gátló szájöblítők használata.

Szájnyálkahártya gyulladás

A száj nyálkahártyájának gyulladása (sztomatitisz) különböző okok miatt alakulhat ki: fertőzések, nem megfelelő szájápolás, fogászati beavatkozás, onkológiai kezelés, dohányzás, valamint bármilyen okból keletkezett sérülések a szájüregben, a fogíny mentén vagy a szájpadláson, melyek könnyen felülfertőződhetnek. Előfordulhat, hogy a hátterében olyan hajlamosító tényezők állnak, mint a vas- vagy vitaminhiány, de utalhat különböző betegségekre - pl. cukorbetegség, különbözőautoimmun betegségek- vagy hormoningadozásra is. A szájnyálkahártya-gyulladás egyik gyakori oka lehet a műfogsor és fogszabályzó tartós viselésével járó irritáció is.

fogszabályozás
Amikor a fix fogszabályzó felkerül, kellemetlen tünetekkel járhat együtt (fotó: 123rf)

Műfogsorviseléssel járó kellemetlenségek

Az új protézis viselése az első néhány héten kifejezetten kellemetlen lehet; idő kell ahhoz, hogy a megváltozott helyzethez az arc és az izomzat alkalmazkodni tudjon, és a száj nyálkahártyája is megszokja a változást, a protézis okozta mechanikus ingert. Nem csak a beszéd, de az étkezés is nehezebbé válhat, ezért érdemes az első időszakban puhább ételeket fogyasztani. Figyeljünk arra, hogy egyszerre mindkét oldalon rágjunk, hogy a fogsor az egyoldalú terheléstől ne billenjen meg, és ezáltal ne sértse fel az ínyt. Kivehető műfogsor esetén rögzítő krém használatával növelhetjük a protézis stabilitását, amivel nemcsak az irritációt csökkenthetjük, hanem azt is megelőzhetjük, hogy ételmaradék kerüljön a fogsor és az íny közé.

A protézisnek éppúgy szüksége van a napi szintű tisztításra, akárcsak a saját fogainknak: célszerű először fogkefével, majd műfogsortisztító kefével, végül tisztító tablettával eltávolítani róla a szennyeződéseket. Ezzel a három lépéses módszerrel hatékonyan előzhetjük meg a szájnyálkahártya-gyulladást okozó baktériumok elterjedését és a fertőzéseket. A kivehető protézist nem célszerű éjszakára a szájban hagyni, ugyanis ez szintén növelheti afertőzésveszélyét.

Fogpótlás azért készül, hogy a foghiányos páciens újra haraphasson és rághasson, hogy szája, mosolya megint szép legyen, és tisztán tudjon beszélni. A jó fogsor mindezt megoldja, de milyen a jó műfogsor?

Régi, vagy nem megfelelően elkészített műfogsoroknál gyakran előfordulhatnak illeszkedési problémák, ez pedig sérülésekhez vezethet, akár hosszú távon is. Ilyenkor a nyálkahártyán sebek és fekélyek keletkezhetnek. Az ilyen problémával minden estben érdemes felkeresni a fogorvosunkat. Afájdalomés a gyulladás csökkentésére használjunk erre a célra kifejlesztett szájöblítő készítményeket.

A fogszabályzó okozta fájdalmak

Amikor a fix fogszabályzó felkerül, kellemetlen tünetekkel járhat együtt: bevághatja, sértheti a fogínyt, a nyelvet, az első napokban pedig vérzés is jelentkezhet. A többnyire csak átmenetileg fennálló problémákat orvosolhatjuk különböző fájdalomcsillapítókkal, amelyeket szájon át szedhetünk vagy használhatunk olyan oldatokat, amelyek helyileg alkalmazva enyhítenek a tüneteken és megelőzhetik továbbiak kialakulását.

A puha, rágást alig igénylő fogások kissé megkönnyítik az első napok étkezési nehézségeit, illetve kevésbé akadnak meg a fogszabályozóban. Kerülni kell a csípős és savas ételeket, viszont a fagylalt, jégkrém vagy akár jégkocka szopogatása enyhíthet a fájdalmon és a duzzanaton.

Akárcsak a protézisnél, a fogszabályzó viselésekor is kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia. A fogszabályzó tisztásához érdemes olyan puha sörtéjű fogkefét használni, amely kevésbé irritálja az ínyt, és válasszunk kímélő, gyógyhatású fogkrémet. Praktikus és hasznos lehet a szájzuhany alkalmazása is.

Hívjuk segítségül a szájöblítőket!

A különböző szájöblítő oldatok segíthetnek a protézis és a fogszabályzó okozta kellemetlenségekből adódó fájdalmas tünetek csökkentésében, valamint rendszeres használatukkal elkerülhetjük a további fertőzéseket is. Az alkoholos készítményekkel szemben célszerűbb inkább 100 százalékban természetes összetevőt (ectoint) tartalmazó készítményt használni, amely - amellett, hogy nem irritálja a nyálkahártyát - sejtvédő hatással rendelkezik.

Az ilyen típusú, hatásos és kifejezetten jól tolerálható szájöblítők nedvesítik a kiszáradt nyálkahártyát, tisztítják és védik a szájüreget, segítik a sérülések regenerációját, csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. Rendszeres használatuk segítségével ismét gördülékenyebbé válnak az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a beszéd, az evés, az ivás, valamint a nyugodt pihenés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: