Hogyan használjuk a kábító fájdalomcsillapítókat?

Tévhit azt gondolni, hogy kábító hatású fájdalomcsillapítókat (ópiátokat) csak az a rákos beteg kap, akinek már nincs semmi esélye a túlélésre. Mire figyeljünk, ha ilyen tablettát veszünk be?

A valóság az, hogy Nyugat-Európában az fájdalomcsillapítás módját ugyanis leginkább a fájdalom mértéke, és nem a betegség súlyossága határozza meg.

Nem függőség

A csont- és ízületi betegségek többsége ma még nem gyógyítható jól. Az orvosi segítség így nagyrészt a mozgáskorlátozottság és fájdalom enyhítésére irányul. Nézzük, melyik fájdalom, miről ismerhető fel, és hogyan nyúlhatunk hozzá! Kattintson! Ezek a fájdalomcsillapítók a morfin származékai, elsősorban a mákból vonják ki őket, de más növényekből vagy laboratóriumi körülmények között is előállíthatóak. Ezeknek az ópioid analgetikumoknak sok a mellékhatásuk, az drogfüggővé válnak, de ez nem teljesen helytálló.

Tény az, hogy a szervezet várni fogja a fájdalomcsillapítót, de ez nem jelenti azt, hogy fájdalom nélkül is szüksége lesz a betegnek a gyógyszerre. Ha valakinek a kezelést megelőzően nem találkozott drogokkal, nem volt drogfüggő , akkor a helyesen adagolt fájdalomcsillapító valószínűleg nem teszi azzá.

Tabletta, tapasz, kúp

A WHO ajánlása szerint ezeket az erős fájdalomcsillapítókat szájon át célszerű bevenni, és hazánkban is ez a leggyakoribb eljárás. Jelenleg 12 és 24 órán át ható kapszulák vannak forgalomban, ezek egyenletesen szívódnak fel a szervezetben.

A fájdalomcsillapítótól való függést a fokozatos elvonással előzhetjük meg

Ha szájon keresztül valami miatt nem tudja a páciens bevenni a gyógyszert, választhatja a bőrön keresztül felszívódó tapaszt is, amelyek általában 72 órán keresztül hatnak. Külföldön az ópioid analgetikumok elérhetőek kúp formájában is, azonban Magyarországon ezek nincsenek forgalomban.

Mellékhatások

Az ópioid analgetikumok gyakran okoznak székrekedést , sok folyadék és rostos ételek fogyasztásával, és súlyosabb esetekben hashajtókkal (pl. fenolftalein) kezelni lehet ezt a problémát. Gyakori mellékhatás még az aluszékonyság, ezt élénkítőszerek (pl. metilfenidat) szedésével lehet csökkenteni.

Az első napokban felléphet émelygés, hányinger és hányás is, de ez viszonylag hamar el szokott múlni. A gyógyszer túladagolása viszont nagyon súlyos állapotokat, akár kómát is előidézhet , ezért mindig pontosan be kell tartani az orvos által előírt adagolást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)