Mire jó a PET-CT vizsgálat?

Az eljárás egyszerre alkalmazza a pozitron emissziós tomográfiát a komputertomográfiával, így létrehozva egy gyors, de mégis nagy érzékenységű vizsgálati módszert.

A PET-CT berendezés legfőképp a daganatos betegségek diagnosztikájában fontos: már akkor is kimutathat kóros elváltozást, amikor a daganatot a hagyományos módszerekkel még nem lehet diagnosztizálni. Emellett a szív- és érrendszeri, továbbá az ideg- és elmebetegségek kezelésében is komoly szerepet játszik.

Korai stádiumban felismerhető daganatok

Szinte minden megbetegedés elsőként az érintett szerv működését befolyásolja, és csak később jelentkezik funkcionális zavart okozó szerkezeti módosulás. A szervek anatómiai, méretbeli, alaki változásainak kialakulását megelőzve már ezt a biokémiai és anyagcsere-változást (például véráramlás, oxigénfelhasználás, glükóz-anyagcsere) is ki tudja mutatni a pozitron emissziós tomográfia (PET) és a számítógépes tomográfia (CT) kombinációja.

A CT vizsgálat a testen áthaladó röntgensugárral történik, mely sugarak a test különböző szöveteiben különböző mértékben nyelődnek el. Részletek itt.

Hatékonyságának köszönhetően nemcsak a kórkép felállításában, hanem a rák korai felismerésében vagy kizárásában, a jóindulatú és rosszindulatú daganatok elkülönítésében, annak stádium-besorolásában (kiterjedtség, áttétek) és újraértékelésében, a terápia hatásosságának felmérésében, a maradványelváltozások vizsgálatában, továbbá szövettani mintavétel vagy sugárterápia helyének kijelölésében is segíti az orvosok munkáját.

A PET-CT vizsgálat főként daganatos betegségek diagnosztikájában fontos eszköz
A PET-CT vizsgálat főként daganatos betegségek diagnosztikájában fontos eszköz

A funkcionális képalkotó eljárások közé tartozó PET pozitron sugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével ábrázolja a szervezet biokémiai folyamatait. Az eljárás során a páciens egy speciális anyagot kap, ami eloszlik a szervezetében, ha viszont valamelyik szervénél az anyagcsere eltér a normálistól, ott feldúsul. A PET-CT berendezés a felgyülemlett izotóp által kibocsátott sugárzást mérve az érintett terület funkcionalitását teszi láthatóvá, amit a röntgentechnológiai eljárásra épülő CT számítástechnikailag feljavítva egy anatómiai-morfológiai képet ad a szerv háromdimenziós kiterjedéséről. A két vizsgálatot pont ezért végzik egyszerre, hogy kétféle, egymásra vetített, éles és precíz képet kapjanak, így a PET által kimutatott abnormalitásokat meg tudják feleltetni az érintett anatómiai területeknek, amelyeket a CT rögzít.

Jelentősen nőnek a gyógyulási esélyek

Az eljárás lényege a gyorsaság és a nagy érzékenység, így egy vizsgálat kiváló képminőségben igen rövid idő alatt, minimális sugárterhelés mellett is elvégezhető. Az ellátás nemcsak gyorsabb és hatékonyabb lesz, hanem a beteg gyógyulási esélyei is jelentősen megnőnek, csökkentve a kezelési költségeket.

Az eltérő módszereket egyesítő berendezések nagy előnye, hogy a különböző modalitásokkal felvett képsorozatok között nem kell pozíciót váltania a betegnek, így a felvételt készítő eszközök ugyanazt az állapotot rögzítik. Ezért a PET-et az MR-rel is gyakran használják együtt - ez utóbbi kontrasztanyag felhasználása nélkül tesz lehetővé nagyobb lágyszöveti felbontást és bizonyos régiókban megbízhatóbb anatómiai lokalizálást.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: