Mi a megoldás bélgázok ellen?

Gyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés, illetve a székrekedés. A beteg hétköznapjait megkeserítő tünetek huzamos fennállása esetén az életmódváltás mellett indokolt lehet a gyógyszeres terápia is.

Csúcsszezoni sürgősség

Hasmenés során fokozott a bélmozgások gyakorisága, megnő az emésztett táplálék továbbításának sebessége, és híg, vizes, nem formált széklet jelentkezik. A gyakori székletürítést előidézheti vírus, protozoon, féreg, okozhatja bakteriális fertőzés. A hasmenés lehet egyes gyógyszerek, például az antibiotikumok használatának mellékhatása, pszichés eredetű, továbbá egyéb megbetegedések (pajzsmirigy-túlműködés, gyomor, vékony- és vastagbél-betegségek, gyomor-bélrendszert érintő daganatos elváltozások) kísérő tünete.

Táplálékallergiák egyik jellegzetes megnyilvánulási formája a hasmenés. Gluténérzékeny betegek esetében rozs, zab , ár­pa, búza tartalmú ételek bevitelét követően hasmenés, nagy mennyiségű, bűzös széklet tapasztalható. A tejcukor-érzékenység gyakori és erőteljes bélműködést idézhet elő.

A bakteriális eredetű hasmenések nyári szezonalitást mutatnak. A salmonella baktériumok nyári melegben gyorsan elszaporodhatnak a nem megfelelően tárolt vagy elkészített ételekben. Az étkezést követően hirtelen kezdődő, hányingerrel, hányással esetleg lázzal társult hasmenés esetén ételmérgezésre kell gondolni , ilyen esetben ajánlatott orvoshoz fordulni. A tisztasági és eltarthatósági szabályok betartásával sikeresen megakadályozható a gyomor-bélhurutot kiváltó baktériumok gyors szaporodása.

A tejcukor-érzékenység gyakori és erőteljes bélműködést idézhet elő.

A tejcukor-érzékenység gyakori és erőteljes bélműködést idézhet elő. A hasmenések általában spontán megszűnnek, a hasmenéses epizódok alatt és megszűnésüket követő néhány napon keresztül ajánlott kímélő étrend alkalmazása és szénsavmentes ásványvizek, "babavizek" jelentős mennyiségben történő fogyasztása. Hasmenés kezelésénél alapelv a kiszáradás megelőzése , a víz-elektrolitháztartás zavarának elhárítása megfelelő mennyiségű só-és folyadékpótlással.

Antibiotikumkúra, vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzések miatt is károsodhat a bélflóra, ilyenkor segíthetnek a Bacillus clausii jótékony baktériumot tartalmazó probiotikumok . Feltétlenül javasolt orvoshoz fordulni, ha a tünetek 2-3 napon belül nem múlnak, véres, nyákos a széklet, a hasmenést erős hasi fájdalom, hányás kíséri, jelentős mértékű a súlyvesztés, ha egzotikus körútról hazatérve jelentkeznek, ha az állapot magas lázzal kísért, és különös gondossággal kell eljárni, ha a beteg kisded vagy idős ember, hiszen esetükben fokozott a kiszáradás veszélye.

Recept nélküli bélpihentetés

Hasmenés csillapítása Vannak ételek, amelyek hasmenés esetén különösen kerülendők. Ezeket fogyasszuk, hogy megálljon! A hasmenés kezelése során elsődleges cél az elvesztett folyadék és só pótlása . Kiszáradás megelőzésére gyakran rehidráló porkeveréket használnak, mely megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges anyagokat (glükózt, konyhasót, kálium-kloridot, citromsav nátrium sóját). A tasak tartalmát előzetesen felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízben fel kell oldani a csomagoláson feltüntetett adagok alkalmazásával.

Cukorbetegség , szívműködési zavarok és beszűkült veseműködés fennállása esetén tanácsos a kezelőorvos véleményének megkérdezése a por használata előtt. Hasmenést gátló szerek használata akkor javasolt, ha a kórkép spontán nem javul, és ha bizonyítottan nem áll a hasmenés hátterében súlyos fertőzés, mérgezés.

Hatásmechanizmusuk alapján a következő gyógyszercsoportokat különböztetjük meg:

  • Adszorbensek (megkötő szerek) és adsztringensek (összehúzó szerek) a gyenge és akut hasmenés terápiájában hatékonyak. Felületükön különböző anyagok megkötésére képesek, a nyálkahártya felszínén védőréteget képeznek, és csökkentik a nyálkaképződést. Ebbe a csoportba tartozik az adszorbens hatású aktív szén, és az összehúzó hatású albumin-tannát, bizmutsók. Az aktív szén megkötő kapacitásának köszönhetően egyes hatóanyagok, mint a fogamzásgátlók és azepilepsziakezelésében alkalmazott gyógyszerek hatását csökkentheti.
  • A bélmozgást gátló vegyületek a bél izmainak aktivitását mérséklik, a salakanyag lassabban halad keresztül a bélrendszeren, a víz felszívódását segítik elő, és ezzel a széklet víztartalmát és a bélmozgás erősségét csökkentik. Használatuk csak súlyos, legyengítő hasmenésekre javasolt. A loperamid és a difenoxilát szedése előtt ajánlott gasztroenterológussal való konzultáció.
  • A görcsoldók erős hasi fájdalom, simaizom görcsök erősségének csillapítására alkalmazhatóak. A papaverin, a drotaverin, valamint a paraszimpatikus bénító hatással rendelkező atropin származékok görcsoldó tabletták gyakori összetevői.

Szék(let)rekedés ellenszerei: Hajtsuk meg a lusta beleket!

A székrekedés kialakulhat gyermek- és felnőttkorban egyaránt. A legtöbb esetben nincs szükség hashajtó gyógyszerek használatára. A rendszertelen székletürítés megelőzésére és rendezésére a rendszeres mozgás és a megfelelő étrend kialakítása ajánlott. Számos adat van arra, hogy az elégtelen folyadékbevitel székrekedést idézhet elő. Fordítva is igaz, a folyadékbevitel jelentős növelésével sem lehet hasmenést provokálni. Vagyis csak akkor jelentkezik székrekedés, ha valódi kiszáradás jön létre. Ennek megfelelően a folyadékbevitel csak a kórós dehidráció (kiszáradás) esetén segít a székrekedésen.

A bélmozgások ritkaságát, a kemény, nehéz széklet létrejöttét egyes gyógyszerek, mint a savmegkötők, vaskészítmények, egyes antidepresszánsok és antihisztaminok is okozhatják. A székrekedés hátterében számos betegség is állhat ( pajzsmirigy-alulműködés ). A hashajtók enyhítik vagy megelőzik a székrekedést, alkalmazásuk indokolt műtétek előtt, vérző aranyeres csomók esetén, idős betegeknél, ahol a béltartalom továbbítása lassú.

A hashajtás több hatásmechanizmuson keresztül valósulhat meg:

  1. A széklet mennyiségének növelésével a bélfalat érő feszítő hatás nagyobb, a béltartalom lefelé irányuló mozgása erőteljesebb lesz. Ebbe a csoportba tartoznak a kolloidális hashajtók, a szárított gyümölcsök (aszalt szilva), de fontos megjegyezni, hogy ezek sok vizet szívnak magukba, ezért fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Tilos azonban alkalmazásuk bélszűkület, összenövések esetén illetve műtét utáni állapotokban.
  2. A sós hashajtók olyan vegyületek, melyek vizet vonnak el a bélbe a környező testszövetekből, és így a széklet könnyebb áthaladásához járulnak hozzá. Közülük széles körben alkalmazzák a keserűsót (magnézium-szulfátot), a glaubersót (nátrium-szulfátot), a Seignette sót (kálium-nátrium-tartarátot). Ugyanezek a sók felelősek a keserűvizek hashajtó hatásáért. Hátrányuk, hogy esetenként hányingert, diszkomfortot okozhatnak, amennyiben azonban a keserűsó nem tud kiürülni, úgy ionzavart okozhat. Ne alkalmazzuk őket: veseelégtelenség, szívelégtelenség esetén, idős korban és kisdedkorban, hiszen csecsemőknél nagy a kiszáradás veszélye. A fel nem szívódó szénhidrátok, a laktulóz, szorbitol, mannitol hashajtó hatásúak, de használatukat gázképződés (puffadás, flatulencia) kísérheti A glicerin elősegíti a széklet ürülését, gyermekeknek is adható kúp formájában.
  3. A széklet puhítására, a bélfal síkosítására alkalmazzák a folyékony paraffint. Mellékhatásai közül megemlítendő, hogy csökkentheti a zsíroldékony vitaminok (D, E, K, A) felszívódását, nyirokcsomó duzzanat kialakulását idézheti elő és főleg tartós esti bevétel esetén a hörgőkbe is bejuthat. Mellékhatásai mellett is kiterjedten alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, hiszen vízvesztés nélkül segíti elő a széklet ürítését.
  4. Bélfalizgató hashajtók a bélfal izomzatának ritmikus (perisztaltikus) mozgását, összehúzódását idézik elő, így gondoskodnak a széklet hatékony kiürítéséről. Számos gyógynövényrész (rebarbara-gyökértörzs, szennalevél, kutyabenge-kéreg) tartalmaz antrakinon származékokat, melyek bélfalizgató hatásuk révén segítik elő a székletürítést. A hatás kifejlődéséhez szükséges időtartam 8-10 óra. Mellékhatásként gyakran jelentkezik erős bélgörcs és hozzászokás A ricinusolaj alkalmazása csak egyszeri akut hashajtás céljából indokolt. Tartós használata ellenjavallt, hiszen erős hashajtó hatása miatt kiszáradást és a só-vízháztartás komoly zavarát idézheti elő.
  5. A nátrium-pikoszulfát és a biszakodil a széklet kialakulásának helyén a vastagbélben hatnak, a székletürítést azáltal könnyítik meg, hogy fokozzák a bél természetes perisztaltikus mozgását, illetve a vízvisszaszívás megakadályozásával lágyítják a székletet és növelik a bélbennék térfogatát. Hatásuk kiszámítható (6-12 óra), nem drasztikus. Igen kis mennyiségben szívódik csak fel a vérbe. Tartós alkalmazásával kapcsolatban forduljon kezelőorvosához. Napi hashajtó szedésnél a székrekedés okát kell először kideríteni.

A hashajtók használata veszélyes lehet, ha a székrekedés oka komoly elváltozás, mint a bélszűkület vagy vakbélgyulladás. Kisgyermekek és terhes kismamák csak orvosi kontroll mellett kaphatnak hashajtót, elsősorban kolloidális hashajtót és székletlágyítót.

A baj csőstül jön, vagy mégsem?

A leggyakrabban előforduló bélbetegségek egyike az irritábilis bél szindróma (IBS). Jellegzetes tünetei a hasi, sokszor görcsös fájdalom, mely székeléssel megszűnik, a túlzott gázképződés, a megváltozott bélműködés (telítettségérzés, hasmenés vagy székrekedés). A betegség sokszor már a 20-as éveikben járó fiatalokat is érinti, a nők esetében az IBS kialakulásának kockázata 2-3-szoros a férfiakéhoz képest.

A fenti tünetek huzamos, több hónapig tartó fennállása esetén szakorvos felkeresése feltétlenül ajánlott, mert így az IBS elkülöníthető a komoly panaszokat okozó gyulladásos bélbetegségektől és a vastagbél ráktól. Az IBS kezelése során a hasmenéses epizódok kontrollálása hasfogókkal, a túlzott gázképződés megakadályozása étrendi változtatásokkal, mint a szénsavas italok, a káposzta, a karfiol, a brokkoli mellőzésével, a hasi görcsök mérséklése simaizom görcsoldókkal történik. Sokszor a betegség hátterében álló stressz, depresszió célirányos terápiájával a gyomor-bélrendszert érintő működési zavarok is enyhülnek. Székrekedéses időszakokra növényi rostok, kolloidális hashajtók, difenil-metán (pl. biszakodil, nátrium pikoszulfát) származékok ajánlhatóak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Erőteljes lesz a felhőképződés, dél felől észak, északkelet felé haladó zivatarokra számíthatunk, melyeket elsősorban felhőszakadás, valamint jégeső kísérhet. Legkevésbé északkeleten várható csapadék. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra