Megszólalt a mentős, akit lopáson kaptak

Beismerte és megbánta tettét a mentődolgozó, aki megbukott a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatán és 70 ezer forintnyi készpénzt tulajdonított el az NVSZ magát betegnek kiadó munkatársának autójából.

Ahogy február elején mi is megírtuk, hetvenezer forintnyi kézpénzt tulajdonított el „betegétől” egy mentőápoló, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) azonban lebuktatta. Az Országos Mentőszolgálat köszönetet mondott, amiért „segítettek kiszűrni a mentők közösségébe férkőzött bűnözőt”. A fejleményekről a 24.hu azt írta, a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság gyorsított eljárásban tárgyalta az ügyet, az ítélet három év próbára bocsátás lett. Az ügyészség azonban súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett.

éjszaka száguldó mentőautó
Beismerte és megbánta tettét a mentődolgozó, aki megbukott a megbízhatósági vizsgálaton. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Az eset részletei

A Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tárgyalótisztje február elsején éjszaka kért segítséget egy rosszul lévő férfihez a 112-es segélyhívó számon. Az ellátásra szoruló személy azonban szintén az NVSZ tisztje volt, és egy speciális, rejtett kamerákkal felszerelt járműben fogadta a mentőegységet. Az autó műszerfalára összesen 170 ezer forintnyi „csapdapénzt” készítettek ki.

A „segítségre szoruló” férfi kiszállt az autóból, majd megkérte az egy mentődolgozót, hogy vegyen ki egy lakáskulcsot a kocsiból. Miután ez megtörtént, elkezdték az esetlap kitöltését – közben viszont a másik mentőápoló visszament a férfi gépkocsijához és elvett a műszerfalon heverő pénzből 70 ezer forintot. Az elkövetőt a „beteg” kórházba szállítása után intézkedés alá vonták, az Országos Mentőszolgálat pedig azonnal megszüntette a férfi munkaviszonyát.

Életet mentettek a mentőszolgálat munkatársai Budapesten, mégsem dicsérő, hanem panaszos hangvételű levelet kaptak egy szemtanútól, az újraélesztés közben kicsúszott káromkodás miatt.

Megbánta tettét

Mint kiderült, az elkövető a tízéves gyermeke eltartásáról gondoskodik, és anyagi nehézségekkel küzd. Beismerő vallomása szerint azért lopott, hogy kiegyenlítse a számlatartozását. A férfi őszintén megbánta tettét, és úgy fogalmazott: ha tehetné, visszamenne az időben, hogy megváltoztassa a dolgokat.

Az esettel kapcsolatban egyébként több súlyosító körülményt is figyelembe vett a bíróság, például azt, hogy

  • a mentőápoló a bizalmi hivatásával visszaélve követte el cselekményét (az emberek ugyanis joggal várják el, hogy bízhassanak azokban, akik elesett, kiszolgáltatott állapotukban látják el őket),
  • továbbá az elkövető a „beteg” tudta és beleegyezése nélkül ment vissza a járműhöz.

Enyhítő körülménynek számított azonban az, hogy csak alkalomszerű volt a bűncselekmény, az ellopott összeg „csak” 20 ezer forinttal haladta meg a szabálysértési értékhatárt, a kár pedig teljes egészében megtérült. A mentőápoló végig együttműködött a hatóságokkal, az ítéletet pedig tudomásul vette.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra