Kórház a város szélén

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház csak földrajzilag található a város perifériáján, viszont vonzáskörzete 167.000 lakosának ez központi helyet jelent, éppen ezért a több mint száz éve elkezdett fejlesztés szakadatlanul folytatódik.

Toldy Ferenc nyomában...

A ceglédi kórház névadója, a budai születésű Toldy Ferenc (1805. augusztus 10. - 1875. december 10.), kiváló orvos, nyelvész, irodalmár és történész, aki jeles résztvevője volt a múlt században a magyar kultúráért küzdő szellemi mozgalmaknak. Pályáját orvosként kezdte, a táplálkozástudomány és a járványok elleni harc területén ért el jelentős eredményeket, tíz évig tanszékvezetőként dolgozott az orvosi egyetemen. Nem véletlenül táplálkozik a kórház eszmeisége abból a jelmondatból, hogy "Múltunk, gyökereink megismerése nem öncélú kíváncsiság, nélküle nem érthetnénk meg a jelent, tanúságai nélkül nem tervezhetnénk meg a jövőt."

1930-ban a Törteli úton egy katonai lazarettből alakították ki a jelenlegi városi kórházat, amelyben sebészetet, belgyógyászatot, röntgent és laboratóriumot hoztak létre. A II. Világháborút követően a fejlődés nem állt meg, a kórház további osztályokkal bővült: ekkor nyílt meg a Fül-orr-gégészet, a Csecsemő- és gyermekosztály. 1957-ben a létesítmény már 250 ággyal rendelkezett. 1966-ban újabb építés kezdődött, mely három évig tartott, és 1970 márciusában megtartották a kórház átadási ünnepségét. Az új hét emeletes kórházépületben 476 ágyat helyeztek el. 1975-ben újabb pavilonok épültek és 274 elmegyógyászati ággyal bővült a kórház ágyszáma. 1995-ben állami támogatásból egy új épülettel bővült a gyógyintézet, melyben a Központi gyógyszertár és a Laboratórium kapott helyet. 1997-ben pedig vállalkozói tőkéből felépült a kórház és Pest megye - akkor még egyetlen - Művese Állomása. 1997 végén címzett állami támogatásból megkezdődött a kórház 1,7 Mrd Ft-os nagyságrendű rekonstrukciója. A rekonstrukció első felében egy új épület felépítésével új helyre került a kórház Radiológiai osztálya, a Központi anaesthesiológiai és intenzív therápiás osztály, valamint a Patológiai osztály egy része. 2001-ben fejeződött be a Központi műtőblokk, a Központi sterilizáló, a Szülőszoba és a Patológiai osztály másik felének felújítása. Ugyancsak 2001-ben megalakult a Krónikus belgyógyászati osztály. A baleseti sebészeti szakrendelések és a Traumatológiai osztály 2002-ben kapott helyet a főépületben. Ugyanekkor a Krónikus belgyógyászati osztály 19 ággyal bővülve a traumatológia helyére költözött.

2005-ben pályázati forrásból a főépület külső nyílászáróinak cseréjére, hőszigetelésére került sor, melynek révén az épület új arculatot kapott. 2006 februárjában Sürgősségi betegellátó osztály kezdte meg működését a főépület földszintjén. 2007 tavaszán 53 ággyal Ápolási osztály kezdte meg működését, mely 2011-ben magántőkéből 22 új ággyal bővült.

2011 júniusában fejeződött be - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 50 %-os támogatásával - a három elme pavilon külső nyílászáró cseréje és hőszigetelése, melynek révén az épületek új külsőt kaptak.

Mindent a betegekért

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház - Rendelőintézet több mint száz éve áll folyamatosan a gyógyítást igénybe vevő Dél-Pest megyei lakosság szolgálatában. 2008. január 1. óta a Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság - tulajdonosa Cegléd város Önkormányzata - működteti az egészségügyi intézetet, mely az ellátási kötelezettségéhez tartozó települések lakosain túl szívesen fogad minden hozzá bizalommal forduló beteget.

A kórház egy rendkívül széles profilú egészségügyi gyógyintézet, ahol tizenöt fekvőbeteg-osztály és diagnosztikai osztályok veszik ki a részüket a betegek gyógyításában, ápolásában. A szakmai munkát segíti a laboratórium, a vérellátó és a gyógyszertár is. Havonta több mint kétezer fekvőbeteget, és több mint negyvenötezer járóbeteget lát el az Intézet. E felelősségteljes munkát százharminc orvos és több száz nővér, illetve egészségügyi dolgozó felügyeli. Sajnos itt is, mint a legtöbb egészségügyi intézményben, az orvosok túlterheltek, és nincs olyan osztály, amely ne bírná el még egy-két orvos foglalkoztatását, amit viszont a financiális lehetőségek szűkössé tesznek.

A számítógépes modernizáció sem kerülte el a kórházat: több mint 300 munkaállomás és 15 kiszolgálógép van összekapcsolva nagysebességű hálózaton keresztül. Szélessávú internet kapcsolaton keresztül kommunikál a belső medikai rendszer többek között a társadalombiztosítóval és a külsős laborokkal. A telephelyek és osztályok közötti információáramlást email segíti. Az intézet saját weboldalt üzemeltet a www.toldykorhaz.hu címen, ahol a betegek megtekinthetik a rendelési időket és követhetik a várólistákat. A fekvőbetegek 4-6 ágyas kórtermekben kerülnek elhelyezésre, de vannak egy- és kétágyas elkülönítők is. A beteg kivizsgálása és kezelése kapcsán folyamatosan konzultálhat a szakorvossal, betekinthet orvosi dokumentumaiba.

Az Intézet konyhát is működtet, ahol a fekvőbetegek számára a korszerű, személyre szabott diétás ételek készülnek. A kórházban különböző szolgáltatások - büfé, italautomata, újságárusítás, fodrászat, kozmetika, bankjegy-automata, közforgalmú gyógyszertár, gyógyászati segédeszközbolt – állnak az Intézetet felkereső betegek részére.

Büszkeségeink

A kórház szélesebb profilú egészségügyi intézet, mint a városi kórházak többsége. A Kardiológiai osztályon évtizedek óta sikeres pacemaker beültetéseket végeznek, de sokak gyógyulását segítik elő az elektro-fiziológiai vizsgálatok, katéter ablációk végzése is. Az érsebészet területén szintén az élvonalhoz tartozik Intézetünk. Az operatőrök munkáját segíti a Radiológiai osztály keretében működő angiográfia, valamint intervenciós radiológia.

Alapítványaink

Az Intézetben kiemelkedő fontosságú az 1993 óta működő "Alapítvány a szívbetegekért, a ceglédi kórházért" alapítvány, mely 1998-tól közhasznú szervezetnek minősül.

A kórház másik jelentős alapítványa "Az ápolásban dolgozók képzéséért és segélyezéséért alapítvány", amely folyamatosan támogatja a kórház dolgozóinak továbbképzését, továbbtanulását és tudományos tevékenységét.

Vélemény Az év kórháza kezdeményezésről

A HáziPatika.com egészségügyi internetes portál által létrehozott „Az év kórháza” megmérettetést jó kezdeményezésnek tartja Intézetünk vezetősége, mivel közelképet ad az állampolgárok hazai egészségügyi intézeteinek értékeléséről (hogyan látja a kórházi ellátást a beteg), másrészt pedig a fórum hozzászólásai révén értékes információkat közvetíthet az intézmények és betegek között.

A Toldy Ferenc kórház fóruma

Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság - Cegléd
Főigazgató: dr. Pusztai Dezső
Kórházalapítás: 1930
Osztályok száma: 15 fekvőbeteg-osztály és diagnosztikai osztályok
Vonzáskörzet: 167.916 fő
Ellátott fekvőbetegek száma: 2100 fő/hó
Ellátott járóbetegek száma: 45000 fő/hó
Orvos létszám: 130 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 580 fő
Kisegítő dolgozói létszám: 230 fő
Aktív betegágyak száma: 740
Alapítvány és bankszámlaszám: "Alapítvány a szívbetegekért, a ceglédi kórházért" (1993) 10103812-14544137-00000005
"Alapítvány a szívbetegekért, a ceglédi kórházért" 10103812-15793537-00000008

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: