Kórház a keleti határszélen

A Mátészalkai Területi Kórház szakmai felkészültsége, tudásbázisa és az ott dolgozók elkötelezettsége a záloga annak, hogy a betegek jó kezekben vannak. A lendületes fejlődés hitet és erőt ad a betegeknek és az intézet dolgozóinak is.

Kórháztörténet

A kórház 1927-ben a Szatmár Megyei Közgyűlés határozata alapján létesült és 1932. november 21-én 74 ággyal nyitotta meg kapuit mint Szatmár-Bereg-Ugocsa Vármegye Közkórháza. A kisvárosi kereteket meghaladó, korszerű felszereltségű kórház rövid idő alatt jó hírnévre tett szert, és a régió egészségügyi központja lett.

Mátészalkai Területi Kórház Az évek során a kórház folyamatosan fejlődött, és meghatározó változásokon ment keresztül. A szakmai feladatok - belgyógyászat, fertőzőbeteg-ellátás, sebészet, szülészet - folyamatosan bővültek, 1945 és 1950 között bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati és fül-orr-gégészeti osztályok létesültek. Ebben az időszakban lett önálló szervezeti egység a röntgen osztály, a laboratórium és a gyógyszertár, majd 1950-ben a fekvőbeteg-szakellátástól elkülönített szakorvosi rendelőintézet épült. 1972-ben 65 ágyas pavilon (szemészeti-, fül-orr-gégészeti osztály önálló külön műtőkkel, illetve bőrgyógyászati osztály), 1976-ban pedig 100 ágyas pavilont (belgyógyászati és gyermekgyógyászai osztály) adtak át. Újabb nagyszabású kórházrekonstrukció 1986-ban kezdődött, melynek keretében 1991-ben megtörtént a teljes közműhálózat átépítése, energiaközpont fejlesztése (alternatív fűtés), aggregátoros hálózat kiépítése. Ekkor jött létre a színvonalas kórszövettani és kórbonctani osztály is.

Útban a 21. század felé

A kórház rekonstrukciós programja keretében 1995-ben a sebészeti és traumatológiai hotelszárny, központi műtő és intenzív osztály, gyógytorna, korszerű radiológia, központi laboratórium és sterilizáló létesült, éles ellentétet teremtve a régi elavult épületekkel. A rekonstrukció során felszabaduló épületek lehetővé tették az ideggyógyászati osztály megvalósítását. A belgyógyászaton kardiológiai őrzőt alakítottak ki, és a szakmai specializáció következtében kardiológiai és gasztroenterológiai profilt különítettek el. A szülészet-nőgyógyászat felújítására, szülőszobáinak korszerűsítésére 1998-ban nyílt lehetőség.

Emlődiagnosztikai Centrum és Szűrőállomás 1999-től működik az intézetben, majd 2000-ben a CT-t adtak át, melyet 2007-ben a legújabb típusú multislice spirál CT-re cseréltek. A gyermekgyógyászati osztály 2000-ben új épületbe költözött, megteremtve a feltételét a belgyógyászati szakma bővülésének. A reumatológiai osztályt, a fiziotherápiás kezelőket 2005-ben korszerűsítették, 2006-ban pedig sürgősségi betegellátó helyet alakítottak ki. A struktúraátalakítás következtében - az aktív ágyszám csökkenése és a krónikus kapacitások növekedése mellett - valamennyi korábban működő aktív osztály megmaradt.

Az intézet ars poeticája

"Mátészalka város- és vonzáskörzetében élő lakosság részére járó- és fekvőbeteg szakellátás, valamint gondozás biztosítása az orvostudomány mai követelményeinek megfelelő színvonalon, emberbarát környezetben. A beteg ember jogainak tiszteletben tartása, munkatársaink megbecsülése." Az intézet ars poeticáját jeleníti meg a Semmelweis napokon kitüntetésként adományozott emlékérme is.

Széles körű profil és betegelégedettség

A Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft. széleskörű szakmai profillal dolgozik, ami 11 aktív osztályt, 32 szakrendelést és 3 gondozó területet jelent. Az intézet Mammográfiai szűrőközpontot működtet, a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. szatellit állomásaként. Az intézmény területén művese állomás is található. A szakmai munkát a színvonalas diagnosztikai ellátás is biztosítja. Az intézményben minőségbiztosítási rendszer működik.

Számítógépes rendszer és orvosi műszerezettség

A kórházban teljes lefedettségű a számítástechnikai rendszert, a betegellátási és a gazdasági területen pedig integrált informatikai rendszereket használnak. Az intézmény a szakmailag előírt orvostechnikai eszközökkel rendelkezik, amelyeket pályázatok, alapítványi és szponzori támogatások, valamint saját bevételek egy részének felhasználásával folyamatosan korszerűsítenek. 2007-ben üzembe állították a multislice CT-t, amellyel tudományos értékű vizsgálatok is végezhetők. A CT-vizsgálatok képanyaga digitálisan archivált, a vizsgálati képanyagok kiadása pedig CD-n történik. A képanyag távdiagnosztikai céllal továbbítható a sürgősségi vizsgálatok képanyagának megtekintésére, konzílium igénybevételére.

Alapítvány

A 1992-ben létrehozott "Korszerű Műszerekkel a Szatmári emberek egészségéért" nevű alapítvány a korszerű tárgyi feltételek megteremtéséhez biztosít anyagi feltételeket, így a szatmári térségben élők egészségi állapotának javítását kívánja szolgálni. Az alapítvány alapító okiratában megfogalmazott célok megvalósítása érdekében a betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi, rehabilitációs tevékenységek területén nyújt segítséget, valamint műszer vásárláshoz biztosít forrást.

A kórház távlati céljai, feladatai

A kórház céljai: folyamatban van egy állami támogatással megvalósuló beruházás, amely a térség lakosságának korszerű, egy belépőpontos rendszerű, háziorvosi ügyeleti és kórházi sürgősségi betegellátását, a kardiovaszkuláris szubintenzív ellátás feltételeit, valamint a sebészeti jellegű ellátás bővítését teremti meg 3350 m2 alapterületen.

A kórház szívügyének tekinti a magas színvonalú betegellátás biztosítását az ellátási területükön élő lakosok számára, az esélyegyenlőség megteremtését, valamint a betegelégedettség növelését. Az intézmény fő feladata az információs technológia által támogatott együttműködés az alapellátással, társkórházakkal, a progresszív ellátás magasabb szintjeivel.

Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft.
Főigazgató: Dr. Bujdosó Mihály
Osztályok száma: 13
Kórházalapítás: 1932.
Vonzáskörzet: Mátészalka-Csengeri Kistérség (87229 fő)
Ellátott fekvőbetegek száma: 18.865 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 366.462 fő/év
Aktív betegágyak száma: 320
Orvoslétszám: 102
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 465
Alapítvány: "Korszerű Műszerekkel a Szatmári emberek egészségéért"
Bankszámla száma: 11744041-20090065-00000000

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra