Így nyeljük le a tablettát és a kapszulát

Nem az életkor befolyásolja elsősorban, hogy le tudunk-e nyelni egy tablettát, vagy sem - derül ki egy amerikai kutatásból. Fontosabb tényező a szorongás és a nyeléshez kötődő negatív asszociációk. Hogyan győzzük le ezeket?

Hogyan kell jól nyelni?

A legtöbb gyermek 10 éves kora körül találkozik először pirulákkal: 20 és 40 százalék közé becsülik ebből a korosztályból azok számát, akik nem tudják lenyelni a tablettákat - állítja a Journal Pediatrics egyik korábbi tanulmánya. Dr. Kathleen Bradford gyermekgyógyász professzor, a University of North Carolina Chapel Hill kutatója szerint azonban nem az életkor az elsődleges tényező a sikertelenségben.

A nagyobb kapszulák lenyelése sokaknak gondot okoz, gyerek, baba, gyógyszer, gyógyszer gyógyszer lenyelése tabletták nyelési nehézség
A nagyobb kapszulák lenyelése sokaknak gondot okoz

A Harris Interactive Report szerint az amerikai felnőttek 40 százaléka nehezen nyeli le a pirulákat, bár legtöbbjüknek nincs problémája az ételek és italok lenyelésével. Nyolcvan százalékuk azt mondta, hogy nem szereti az érzést, amikor a pirula a torkára ragad, 48 százalékuk a rossz utóízre panaszkodott, 32 százalékuk pedig elmondta, hogy öklendezik a piruláktól.

Miért nem tudunk bátran nyelni?

A probléma hátterében többféle ok is meghúzódhat. "Vannak, akik betegségük miatt rengeteg gyógyszert kénytelenek lenyelni, és emiatt negatív érzések alakulnak ki bennük. Egy másik lehetséges ok a fulladás miatti szorongás, de az is elképzelhető, hogy a beteg hiperszenzitív garatreflexszel bír. A fiziológiai okok közé tartozik még a reflux betegség (GERD) és a scleroderma is. Az érzelmi tényezők és a szorongás általában korábbi rossz tapasztalatokban gyökereznek" - mondja Leanne Goldberg, a New York-i Mount Sinai Kórház nyelési és hangképzési rendellenességekre specializálódott szakértője.

"Megtanultuk, hogy a szilárd anyagokat meg kell rágni, és ez a feltétel nem teljesül a tablettáknál. Mentálisan át kell kapcsolnunk ahhoz, hogy ellazítsuk a torkunkat és lenyeljünk valamit, amitől esetleg megfulladhatunk, legalábbis ettől félünk" - tette hozzá.

A leggyakoribb hiba, amit gyógyszereivel elkövethet A tanulmány készítői megállapították, hogy a viselkedésterápia; az ízesített torokspray-k; a speciális zselék, a helyes test- és fejtartás segíthetnek a probléma leküzdésében - nem csupán gyerekkorban.

Hogyan segítsünk a gyermekünknek?

Kisgyermeknél kedvező lehet, ha vizet vagy gyümölcslét itatunk vele a pirula lenyelése előtt, de mesével is segíthetjük a kicsiket, például: "a nyelved a vízi csúszda, a tabletta pedig az emberke, aki lecsúszik rajta". Az Annals of Family Medicine oldalán megtalálhatjuk két módszer leírását, melyek segíthetnek áthidalni a gyógyszer lenyelésével kapcsolatos nehézségeket.

Így nyeljük le a tablettát és a kapszulát

  1. Töltsünk meg egy műanyag palackot vízzel, tegyük a tablettát a nyelvünkre, és illesszük az ajkunkat szorosan a palack szája köré. Szívó mozdulattal nyeljünk le egy korty vizet az anélkül, hogy levegő kerülne a palackba. Akkor járunk el helyesen, ha a palack behorpad.
  2. Ha kapszulát akarunk lenyelni, tegyük a nyelvünkre, és vegyünk a szánkba egy kevés vizet, de még ne nyeljük le. Hajtsuk kissé előre a fejet úgy, hogy az állunk közelítsen a mellkasunkhoz. Ebben a kissé előredöntött helyzetben nyeljük le a vizet a kapszulával együtt.

Forrás: well.blogs.nytimes.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)