Így derülhet ki, hogy beteg-e a magzat

A várandós kismamák kevesebb mint tíz százaléka engedheti meg magának a modern genetikai szűrővizsgálatokat, amelyek eredményesebbek a fejlődési rendellenességek, például a Down-szindróma kimutatásában, mint a jelenleg térítésmentes változatok.

Hiába lobbizik a szakma évek óta, máig nem sikerült elérni, hogy mindenkinek ingyenesek legyenek a fejlődési rendellenességeket pontosabban kimutató, modern genetikai szűrővizsgálatok. Tavaly körülbelül 93 ezer baba született, de csupán a szülők töredéke tehette meg, hogy fizetett a biztosabb eredményért - írja az mno.hu.

Míg a szűrés a kockázati tényezőket tárja fel, addig a diagnosztika konkrét válaszokat tud adni. Bővebben erről az alábbi videóból tájékozódhat!

A kórházi gépek már elavultak, pontatlanok

A messze legtöbb ilyen szűrést elvégző intézményben tavaly 7700 kombinált - ultrahangot és vérvételt tartalmazó -, 35 ezer forintba kerülő vizsgálatot végeztek, tehát a várandósok alig több mint nyolc százaléka engedhette meg magának a tesztet. Ennél is kevesebben, 1800-an - mindössze a várandósok két százaléka - igényelték az intézményben a drágább, 181 ezer forintba kerülő csomagot. Az olcsóbb verzió egyébként 94-95 százalék pontosságú, és alkalmas például aDown-szindrómaés az Edwards-kór szűrésére. A drágább csomag már csaknem 100 százalékos pontosságú, és alkalmas olyan kromoszóma-rendellenességek szűrésére is, amelyek például szellemi elmaradottságot okoznak.

Csak kevés szülőnek van pénze a pontosabb eredményt adó vizsgálatokra
Csak kevés szülőnek van pénze a pontosabb eredményt adó vizsgálatokra

A vizsgálatokat sokan azért kérik, mert a tapasztalatok szerint az államilag támogatott, kötelező genetikai ultrahangból nem feltétlenül derül ki mindig a kromoszóma-rendellenesség. Ennek oka például, hogy több kórházban már a vizsgálatra használt gépek is elavultak, nem alkalmasak a modern genetikai szűrésre.

Sevcsik M. Anna, a Babagenetika mozgalom elindítója régóta lobbizik amiatt, hogy a fejlődési rendellenességeket kimutató szűrések a lehető leghamarabb ingyenessé váljanak. Mint mondta, hiába kérvényezték többször is a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK, korábban OEP) a vizsgálatok befogadását, egyelőre nincs előrelépés. Hangsúlyozta azt is: nem mindegy az sem, hogy mennyire képzett az ultrahangos orvos, aki a vizsgálatot végzi, és az sem, hogy mennyire dolgozik alaposan a labor.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)