Így próbálják megelőzni, hogy további patikák zárjanak be

Kiegészítő rezsitámogatást kapnak a kistelepülések legnehezebb helyzetben lévő gyógyszertárai. Szakember mondta el a részleteket.

Kiegészítő rezsitámogatást kapnak a kistelepülések patikái. A pénzbeli segítség célja, hogy továbbra is fenn tudják tartani a legnehezebb helyzetben lévő, kis forgalmú gyógyszertárakat azokon a településeken, ahol az önkormányzatok nem tudnak hozzájárulni a költségekhez – derült ki a HírTV riportjából. A csatorna Napi Aktuális című műsorában El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

mosolygó gyógyszerész egy gyógyszertárban
A cél az lenne, hogy ne menjen csődbe még több patika. Fotó: Getty Images

Megnövekedtek a rezsiköltségek

Az utóbbi időben számos gyógyszertár bezárt, a szakértő ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy jellemzően a jócskán ezer fő alatti lakosszámú települések maradtak patika nélkül. A legfontosabb cél azonban továbbra is az, hogy minden magyar embernek lakosságközeli gyógyszerellátást biztosítsanak.

Eddig is létezett egy úgynevezett működési célú támogatási rendszer, amely leginkább a kistelepülések kis forgalmú gyógyszertárainak működési költségeit fedezte. Erre egy több mint egymilliárd forintos éves keretösszeg állt rendelkezésre, és átlagosan 400-450 gyógyszertár volt jogosult rá. A napokban bejelentett új kiegészítő támogatás azonban a gyógyszertárak megemelkedett rezsiköltségeinek kifizetéséhez járul hozzá.

„Minden gyógyszert hamisítanak, amire van kereslet” – szakértő beszélt tapasztalatairól.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra