Rengeteg település maradhat patika nélkül

Egyre ijesztőbb a helyzet a magyar patikafronton: a gyógyszerésztársadalom elöregedett, a gyógyszertárak költségei pedig jelentősen megnőttek. Sok település patikai ellátás nélkül maradhat.

Már a koronavírus-pandémia kitörésekor számos kistelepülés gyógyszerellátása veszélybe került, a helyzet azóta pedig sokat romlott. Ez pedig kihatással lehet a jövőben a lakosság egészségére - írja az Infostart.

Komoly kihívásokkal néznek szembe a patikák

Az elmúlt 12 évben 7 százalékkal csökkent a működő gyógyszertárak száma, amiknek a köre így 168 fiókkal esett vissza. A bezárási hullám előreláthatólag erősödni fog a következő időszakban; idén már hat bezárásra került sor, év végéig pedig összesen 25-30 fiókgyógyszertár szűnhet meg – közölte Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke.

gyógyszertár, patika
Újabb patikák zárhatnak be, a kistelepüléseken a legnagyobb a gond. Fotó: Getty Images

A patikáknak számos kihívással kell szembenéznie: energiaköltségük átlagosan 2-300 ezer forinttal nőtt a tavalyi év óta, valamint az elavult árrésszabályozás sem követte le a piaci változásokat. Az átlag alatti bérek miatt munkaerőhiány alakult ki, miközben a gyógyszerésztársadalom egyre jobban kezd kiöregedni. A patikák korlátozott marketing-tevékenységet tudnak csak folytatni, emiatt nehezen tudják tartani a lépést a drogériákkal vagy az online boltokkal szemben.

Zlinszky János hangsúlyozta: bár gyógyszerhiány folyamatosan van, de általában van rá megoldás. Igazi problémát az tud jelenteni, mikor megjelenik a sajtóban egy hír arról, hogy hiány van egy gyógyszerből, emiatt pedig akkora pánikvásárlás indul be, ami miatt végül tényleg komoly lesz a hiány.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra