Mit kell tudni a gyógyszertárban kikevert készítményekről?

A gyógyszertárakban kikevert készítményekkel jobban az egyéni igényekre és panaszokra szabható a terápia. De vajon milyen körülmények között készülnek ezek, és mit tehetünk, ha nem várt mellékhatásaink lesznek a szerektől? Mutatjuk.

„Felhasználásra kész gyógyszerek nemcsak a gyógyszergyártók üzemeiből kerülnek ki, hanem nagy számban készülnek a gyógyszertárak laboratóriumaiban is” – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közösségi oldalán közzétett tájékoztatóban. Mint írták, a gyógyszerek készítése a gyógyszertári munka talán legérdekesebb része, annak folyamatába azonban a betegek nem igazán látnak bele. Leírásuk azonban segít abban, hogy laikusként is jobban megértsük, milyen szabályok és előírások mentén készülnek ezek a helyben kikevert készítmények. Megtudhatjuk továbbá, hogy mit tehetünk, ha a szerek nem megfelelő minőségűek, illetve nem várt mellékhatást okoznak.

gyógyszertár, gyógyszer, gyógyszerész, gyógyszerészet, kikevert gyógyszer, gyógykészítmények
A gyógyszerek készítése a gyógyszertári munka talán legérdekesebb része. Fotó: Getty Images

Ez a különbség a tömeggyártott és a kikevert gyógyszerek között

A gyógyszergyárakban tömegesen előállított gyógyszerek mindig meghatározott hatóanyag-tartalommal készülnek. Ezzel szemben a gyógyszertárakban készített szerek – például a bőrgyógyászati vagy a gyermekgyógyászati készítmények – esetében jobban érvényesülni tud az egyénre szabott gyógyszeradagolás.

A helyben kevert gyógyszereket kizárólag képzett gyógyszerészek készíthetik el. Több gyógyszeranyag keverésével, oldásával és elegyítésével hozzák létre a betegségek megelőzésére vagy kezelésére szolgáló készítményt. A gyógyszerész határozhatja meg azt is, hogy milyen összetételben és mennyiségben tartalmazza a készítmény az egyes alapanyagokat, dönthet továbbá a legjobb hasznosulást támogató gyógyszerformáról is. „A betegek által legismertebb gyógyszerformák a tabletta és a kapszula, a gyógyszertárban készített gyógyszerek azonban különlegesebbek, akár főzetek, forrázatok, paszták, illetve ostyakapszulák is lehetnek” – írta az OGYÉI.

Étrend-kiegészítő: mutatjuk, miben különbözik a gyógyszertől, illetve kinek a felelőssége, hogy a Magyarországon forgalmazott étrend-kiegészítők biztonságosak, illetve megfelelő minőségűek legyenek.

Szigorú szakmai előírásoknak kell megfelelni

Azt a gyógyszerkészítményt, amelyet a gyógyszerész – orvosi előírásra vagy saját kezdeményezésére – készít, magisztrális gyógyszernek nevezzük. A magisztrális gyógyszerek készítésénél mindig a vonatkozó szakmai előírások szerint kell eljárni. Az OGYÉI tájékoztatása szerint a Gyógyszerkönyv a gyógyszeranyagok minőségi követelményeit, a Szabványos Vényminta Gyűjtemény pedig a gyógyszerkészítés módjait, a gyógyszerformákat és a segédanyagok fajtáit határozza meg.

Minden igyekezet és törekvés ellenére azonban előfordulhat, hogy valamilyen nem kívánt mellékhatást tapasztalunk a kikevert készítmény alkalmazásával összefüggésben. Megeshet továbbá, hogy a magisztrális gyógyszert nem a kívánt vagy a korábban megszokott minőségben készül el. Ebben az esetben élhetünk minőségi kifogással, mégpedig az OGYÉI honlapján közzétett útmutatásnak megfelelően.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: