Hosszú és dicsőséges út előtt a Petz Kórház

A nyugat-dunántúli régió jelentős kórházává és oktató központjává kíván válni a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. Az első lépések már megtörténtek, kövesse nyomon cikkünkkel az intézmény fejlődését!

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház jogelődjeivel együtt közel 260 éve végez járó- és fekvőbeteg ellátást. Az alapkőletétel még 1749-ben, Mária Terézia uralma alatt történt. A kórház azóta több épülettel és telephellyel bővült, a '70-es és a '80-as évek beruházásainak eredményeként ma egy teljesen új, modern intézmény látja el a megye és az egyes szakterületek régiós egészségügyi feladatait.

Elismerések

Névadója a világszerte ismert sebész, aki maga is igazgatója volt az akkor még Szentháromság névre hallgató kórháznak. Vezetése alatt klinikai színvonalra fejlesztette az intézményt, a gyomor-bélvarrógép feltalálásával pedig kivívta magának a szakma elismerését.

De nemcsak az egykori vezető, a kórház is több cím büszke tulajdonosa lett az idők során: ilyen az 1986-ban az Egészségügyi Minisztérium által ajándékozott "Kiváló Intézmény", a WHO és az UNICEF által adományozott 1995-ös "Bababarát Kórház" cím és a 2008-ban átadott "Életet ajándékozó kórház" elismerés a Magyar Kórházszövetségtől.

A kórháznak továbbra is legfontosabb célkitűzései között szerepel a betegek elégedettsége, aminek külön szolgáltatásokkal és a korszerű technológiai berendezésekkel is szándékában áll eleget tenni.

Az oktatásban is jeles

A kórház a minőségpolitikája mellett az orvostovábbképzéssel is igyekszik öregbíteni a hírnevét. 1996 óta a Széchenyi István Főiskola (majd Egyetem) egészségügyi képzéseinek elméleti oktatásában vesznek részt a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház munkatársai, és az intézmény biztosítja a klinikai gyakorlatokat is. Jelenleg ápolás és betegellátás (ápoló és szülésznő szakiránnyal), egészségügyi szervező, szociális munka szakon szerezhetnek Bsc végzettséget az itt tanuló hallgatók.

Szakambulanciák az épületen belül

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kiemelt figyelmet fordít a betegségek megelőzésére, az egészséges életmód kialakítására. Diabetológiai Szakambulanciáján a szakemberek nyomon követik a cukorbetegségben szenvedők terápiáját, szűrést, tanácsadást végeznek, így kívánják elkerülni a lehetséges szövődményeket.

Hasonlóképp járnak el a Hipertónia Szakambulancián, ahol a magas vérnyomás, illetve a helytelen vérzsírszint kezelésére nyújtanak komplex kezelést gyógyszer, diéta és mozgás formájában.

A lélek ereje

Legyen szó járó- vagy fekvőbeteg-ellátásról, a kórházakban eltöltött idő minősége meghatározó a gyógyulás szempontjából. Az orvos kommunikációja, a tárgyak színei, formái, a térelrendezés mind közvetítőként hatnak a betegre, nem véletlen, hogy a gyermekosztályokat színes rajzokkal, növényekkel dekorálják. A győri kórház rendszeresen végez betegelégedettségi felmérést annak érdekében, hogy a betegek érdekeit minél magasabb színvonalon szolgálja.

Minőségpolitikájának részeként értelmezi az emberi méltóság és a személyiségi jogok tiszteletben tartását, ezen kívül biztosítja a lelkipásztori kapcsolat-felvétel lehetőségét és Szociális Szolgálatot üzemeltet. Ez utóbbinál a munkatársak segítő beszélgetéssel, családlátogatással, információ szolgáltatással, szociális ügyintézéssel kívánnak tenni a hozzájuk fordultak lelki egészségéért.

Hogyan tovább?

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház olyan régiós vezető kórházzá kíván válni, ami közel 1500 ággyal rendelkezik és kiválóan megfelel a kor technikai és orvos-szakmai előírásainak. Az orvostanhallgatóknak a Széchenyi István Egyetem bázisára alapozva egyetemi szintű oktatási és tudományos központot kívánnak létrehozni - az orvosegyetemek mellett a hazai egészségügyi képzés egyik vezető intézményeként.

A tervek szerint mindezek 2000-2200 dolgozó stabil munkahelyét jelentené.

Jelenleg a kórház felnőttképzési intézménnyé való minősítése zajlik, külön szolgáltatásként pedig már igénybe vehető a komfort kórterem és a 4D szülészeti ultrahang vizsgálat is.

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
Főigazgató: Dr. Varga Gábor
Fenntartó: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Kórházalapítás: 1979
Vonzáskörzet: megyei, egyes szakterületeken régiós
Fekvőbeteg ellátó osztályok száma: 54
Szakrendelések száma: 45
Diagnosztikai egységek száma: 20
Ellátott fekvőbetegek száma: 50 ezer/év
Ellátott járóbetegek száma: 1,2 millió/év
Orvoslétszám: 337
Tudományos fokozattal rendelkezők száma: 18
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 1486
Aktív betegágyak száma: 1035
Alapítvány: Győri Kórházért Alapítvány
Bankszámla száma: 10200249-33019345-00000000

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: