Horkolásteszt! Ön melyik típusba tartozik?

A horkolás kegyetlenül képes lerombolni a párkapcsolatokat, vagy a jó viszonyt bárkivel, aki kénytelen huzamosan ott aludni, ahol más hangosan húzza a lóbőrt, mert az irritáló és változó intenzitású hang elveszi a hatékony alvás lehetőségét attól, aki kénytelen azt eltűrni.

A Brit Horkolás és Alvási Apnoé Szövetség (BSSAA) szerint a horkolók több mint kétharmada férfi. A szövetség társalapítója, Marianne Davey szerint ez azért van, mert a férfiak inkább hordanak a nyak- és toroktájékukon többletsúlyt, illetve nagyobb valószínűséggel isznak és dohányoznak, ami szintén hozzájárul a horkolás kialakulásához.

A horkolást nem lehet gyógyítani, de hatékonyan kontrollálható, ha sikerül tisztázni, hogy a probléma a szájhoz, az orrhoz vagy a nyelvhez kapcsolódik-e. Az alvásközpontokban is kivizsgálják a horkolás eredetét, s ez alkalmasint elég sokba kerülhet. Így előtte érdemes elvégezni egy tesztet, tisztázandó a horkolás típusát.

Az orrból kiinduló horkolás

Nyomja meg az egyik oldalon az orrcimpáját, hogy lezárja ezzel az orrlyukat. Miközben a szája csukva marad, lélegezzen be levegőt a másik orrlyukon keresztül.

Ha az orra hajlamos összeesni próbálja meg óvatosan feldúcolni az orrlyuk legvégén egy gyufaszállal.

Ha a légzés könnyebbé válik az orrlyuk kitámasztásával, a nazális tágítók megoldhatják a horkolás problémáját. A tesztelést mindkét orrlyukkal végezze el!

A szájból eredő horkolás

Nyissa ki a száját, és tegyen úgy, mintha horkolna. Most csukja be a száját, és megpróbálja ugyanazt a zajt kelteni még egyszer.

Egy felmérés adatai szerint minden negyedik ember horkol. A férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel, mint a nők. Részletek!

Ha csak akkor horkol, ha nyitva van a szája, akkor száj-horkolással van dolga. Azok a termékek, amelyek segítenek csukva tartani a száját álmában, segítenek megállítani a horkolását.

A nyelvtől eredő horkolás

Nyújtsa ki a nyelvét, amennyire csak tudja, és fogja a fogai közé. Most próbáljon meg horkolást imitálni.

Ha a horkolás zaja csökken miközben a nyelv ebben az előretolt helyzetben van, akkor valószínűleg az úgynevezett nyelv alapú horkolást kell leküzdeni. Ilyenkor a horkolást a nyelv és a környező szövetek tartásának, tónusának hiánya okozza.

Az olyan eszközök, amelyek az alsó állkapcsot az alaphelyzeténél akár 5 mm előrébb lévő pozícióban tartják hatékonyak lehetnek a horkolás e formájával szemben.

Hogyan lehet segíteni a horkoláson?

Dekongesztánsok. A dekongesztáns (nyálkahártyalohasztó) orrspray-k gyógyszertárakban kapható szerek, amelyek segítenek megőrizni az orr átjárhatóságát megfázás, allergiás tünetek esetén, de a horkolást is hatékonyan mérsékelheti. A szert lefekvés előtt negyedórával kell használni. Jó az orr-horkolók számára.

Nazális tágítás. Léteznek olyan eszközök , amelyek az orrlyukakat nyitva tartják, s hatékonyan segítik azok kezelését, akik orrdugulással vagy horkolással küzdenek. Például az orr külső felületére ragasztható speciális csíkok képesek nyitva tartani az orrlyukakat. Jó az orr-horkolók számára.

Illóolajok. Azok a torokpermetek, amelyek illóolajokat és a szájpadlás és a nylevcsap puha szöveteit összehúzó gyógynövények tartalmaznak képesek mérsékelni a horkolást. Jó a száj-horkolók számára.

Álltartó szalagok. Aki alvás közben a száján keresztül lélegzik, valószínűleg horkol. Ha az ilyen célra tervezett ragasztószalagokat helyeznek fel az alsó ajakra és a száj két oldalára, segít megelőzni, hogy az alsó állkapocs leessen, s a száj kinyíljon. E finom rögzítés anélkül hat, hogy akadályozná a szájat a mozgásban. Jó a száj-horkolók számára.

Állkapocs-adjusztálás. Ha a horkolást az okozza, hogy laza a nyelv alapja körüli szövet, azok az eszközök, amelyek az alsó állkapcsot és a nyelvet előretolt állapotban tudják tartani, megállíthatják a horkolást azáltal, hogy nagyobb teret hoznak létre a légzéshez. Ennek az eszköznek létezik olyan rugalmas műanyagból készült változata, amelyet közvetlenül a szájba lehet tölteni, a az egyedi formához igazítani forró vízben való felmelegítés után. Jó a nyelv-horkolók számára.

Éneklés. Az énekgyakorlatok célja, hogy megőrizze a a nyelv, a száj és a torokszövetek tónusát, ezáltal hatékonyan csökkenti az olyan típusú horkolást, amely a korral egyre rosszabb lenne. A horkolók számára támogatást adó dalolást egy weboldal is segíti. Jó a száj- és nyelv-horkolók számára.

Lézersebészet. Ha a horkoló minden lehetőséget kimerített, s az éneklés sem hat, akkor jöhet a lézersebészeti kezelés. Ha a szájüreg hátsó részében található ív, az uvola környezetében lévő szövetek hiányzó tónusának kezelését lézerrel végzik el. Ez a beavatkozás, az úgynevezett uvulopalatoplastia azonnali és tartós gyógyulást eredményez. Jó a száj-horkolók számára.

Forrás: Daily Mail

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra