Hiány lehet egy fontos vakcinából

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán bejelentette, hogy a koronavírus-járvány továbbra is nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek minősül. A WHO emellett közölte, hogy a világszerte tapasztalható számos kolerajárvány és a vakcinahiány miatt ideiglenesen csak egy adag koleraellenes vakcinát javasol két adag helyett.

A koronavírus-járvány miatt 2020 januárja óta van érvényben a nemzetközi vészhelyzet. "A világjárványnak még nincs vége" – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főtitkára. A vészhelyzeti fokozat fenntartásával a nemzetközi szervezet az akut veszélyre figyelmezteti a kormányokat és a lakosságot, hogy megfelelően fel tudjanak készülni. Az esetleges korlátozások bevezetéséről azonban az egyes kormányok döntenek.

Komoly bajt okozhat a vakcinahiány

A világ már jobban fel van készülve a pandémia elleni küzdelemre, mint amikor 2019 végén Kínában kitört a járvány, a súlyos esetek száma is jelentősen visszaesett. A WHO azonban arra figyelmeztet, hogy a vírus továbbra is terjed, és globálisan ismét emelkedik a fertőzöttek száma. A szervezet adatai szerint eddig világszerte mintegy 620 millióan fertőződtek meg és 6,5 millióan haltak meg a pandémia miatt. Ugyanakkor mindkét adat ennél magasabb lehet a valóságban a be nem jelentett fertőzések és a halálozás okának nem mindig megfelelő feltüntetése miatt.

kolera, védőoltás
A WHO új oltási javaslatot dolgozott ki a kolera terjedése miatt. Fotó: Getty Images

A WHO szerdán azt is közölte, hogy az eddigi gyakorlatot ideiglenesen felfüggesztve két kolera-védőoltás helyett egy oltást javasol az utóbbi időben világszerte kitört kolerajárványok és a vakcinahiány miatt. "Ez a stratégiaváltás lehetővé teszi, hogy több országba juttassanak el dózisokat a világszerte példátlanul megnövekedett fertőzéskitörések idején" – közölte a nemzetközi szervezet.

A kolera egy szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés, amelynek tünetei között szerepel a hányás, kiszáradás és kimerültség. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben. Idén már 29 ország jelentett kolerás megbetegedéseket, míg az elmúlt öt évben évente átlagosan kevesebb mint 20 országból érkezett ilyen jelentés. Az elmúlt hetekben kolerajárványokat jelentettek többek között Haitiről, Szíriából és Pakisztánból.

Haitin több százan kerültek kórházba és több tucatnyian haltak meg az ivóvíz és más alapvető ellátási cikkek hiánya miatt kitört kolerajárvány miatt. Ideális esetben hat hónap különbséggel két adag vakcina három évig nyújt védelmet a kolera ellen a kutatások szerint. Egyetlen adag is védelmet nyújt, de azt nem vizsgálták, hogy ez a védettség meddig tart. A WHO illetékesei szerint jobb megoldás, ha minél több embert legalább egyszer beoltanak, mint ha egyes országoknak nem jutna a vakcinából.

A sürgősségi vakcinakészleteket a nemzetközi koordinációs csoport (ICG) kezeli, amelynek tagjai között van a WHO mellett az UNICEF, az Orvosok Határok Nélkül és a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC).

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: