Gyógyszerhiány fenyegeti Oroszországot

Már egy hónap eltelt azóta, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajna ellen. A világ azóta számos szankció bevezetésével próbál hatást gyakorolni az oroszokra. A háború várható következményeinek listájára most már a gyógyszerhiányt is felírhatjuk.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta már több száz vállalat jelentette be, hogy felfüggeszti vagy megszünteti tevékenységét Oroszországban. A kivonuló cégek hadához több nagy gyógyszergyártó is csatlakozott már, köztük az Eli Lilly, a Novartis és az AbbVie is - írta meg a közelmúltban a Fierce Pharma .

A háború okozta pszichológiai traumák legfiatalabb áldozatai a gyerekek: az átéltek olyan komoly lelki sérüléseket idézhetnek elő náluk, amelyek évekkel később sem gyógyulnak be.

Nem hagyják cserben a rákos és cukorbeteg oroszokat

A gyártók azonban ügyelnek arra, hogy az exportszünet csak a nem létfontosságú gyógyszereket érintse. A komoly betegséggel küzdő, állandó gyógyszeres kezelésre szoruló orosz embereket ugyanis nem akarják cserben hagyni. Az Eli Lilly például azt közölte nemrég, hogy a rákos betegek és a diabéteszesek terápiához szükséges gyógyszereket továbbra is biztosítják, minden más viszont elérhetetlenné válik a cég kínálatából. Az oroszoktól jövő bevételt pedig a humanitárius segélyezéssel foglalkozó szervezeteknek ajánlják fel.

gyógyszer
A háború várható következményeinek listájára most már a gyógyszerhiányt is felírhatjuk.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Hasonlóan jár el a Pfizer is. A vállalat a The BMJ beszámolója szerint továbbra is biztosítja azokat alapvető gyógyszereket, amelyek a rákos, illetve a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő oroszok ellátásához kell. "Ezek szállításának megszüntetése jelentős szenvedést és potenciális életveszélyt okozna az érintett betegeknek" - szögezte le Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

A Novo Nordisk nevű gyógyszergyártó cég is biztosított mindenkit arról, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az ő készítményeikkel kezelt, nagyjából 650 ezer - jellemzően diabéteszes - orosz beteg továbbra is megkaphassa a szükséges gyógyszereket. Az oroszországi gyáruk ezért továbbra is működik. A vállalat ugyanakkor felfüggesztette az új klinikai vizsgálatokat Oroszországban. Ezenkívül a Bayer és a Novartis is kizárólag alapvető gyógyszereket biztosít ezentúl Oroszországnak.

Van, amiből már most is komoly hiány van

A gyógyszerekkel kapcsolatos szankciók hatása egyébként most még nem igazán érezhető, ám ennek ellenére már most is mintegy 80 készítményből kialakult a készlethiány. Ennek hátterében az a vásárlási hullám áll, amelyet a gyógyszerhiánytól és a tovább erősödő inflációtól való félelem vezérel - számolt be róla a francia közszolgálati RFI cikke a Vedomosztyi című orosz lap nyomán. Mint írták, a hiánycikkek között van egyebek mellett az inzulin és a különböző gyulladásgátlók is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)