Főorvos Úr, mintha nem lenne felhőtlenül boldog?

Ünnepélyes sajtótájékoztató keretén belül adták át az OGYK Radiológiai Osztályának, - a többszáz milliós értéket képviselő - direkt digitális mammográfot és PACS rendszert.

Az új rendszerről és a kórházat érintő eseményekről Dr. Forrai Gábort, a kórház radiológiai osztályának vezető főorvosát kérdeztem.

Mi a PACS rendszer?

A "PACS" Picture Achiving and Communication System a digitális képtároló és képtovábbító rendszer angol nevének rövidítése. Ennek segítségével történik a leletezés - röntgenfilmet már egyáltalán nem használunk -, és a kórház más osztályainak orvosai is ezen keresztül férnek hozzá saját számítógépükön a felvételekhez.

Mit jelent a direkt digitális mammográfia?

A mammográfoknak három alapvető típusa létezik:

  • az analóg filmes berendezés,
  • a hagyományos berendezésen alapuló, de foszforlemezes digitális változat,
  • és a detektorral egybeépített direkt digitális mammográf.

Az első direkt digitális mammográf rutin használatát emlőrák-szűrésre 2000. január 31-én engedélyezte az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság.

A fantomon és betegeken végzett vizsgálatok egybehangzóan bizonyították, hogy a digitális technika úgy a mikromeszesedések, mint a lágyrészek diagnosztikájában legalább egyenértékű, ha nem jobb, mint a hagyományos módszer. A legújabb kutatások alapján kijelenthető, hogy bizonyos típusú emlőkben ezzel a rendszerrel több emlőrákot lehet megtalálni, mint a hagyományos készülékkel.

Magyarországon működik ilyen berendezés?

Magyarországon, Kelet-Európában elsőként 2005. augusztusától a világ egyik legmodernebb direkt digitális mammográfjával az Országos Gyógyintézeti Központ Radiológiai osztálya rendelkezik.

Mik az előnyei ennek a vizsgálati módszernek?

Nincs film, stabilan kiváló a minőség, könnyebb a tárolás, a visszakereshetőség, nincs környezetszennyezés, alig van selejt, sokkal egyszerűbbé válik a tudományos jellegű gyűjtés és a távkonzultáció. Ez utóbbi a mammográfiánál azért különösen fontos, mert emlőrák szűrésnél minden felvételt legalább két radiológus orvosnak kell leleteznie. Drágább ugyan, mint egy hagyományos berendezés, de nagyobb a kapacitása, és alacsonyabbak a változó költségek: nincs előhívási idő, nincs film, előhívógép, nézőszekrény, vegyszerek. A hibák száma is lecsökken a digitális technológia és a jól képzett radiológusok segítségével.

Mennyi idő alatt avul el egy ilyen ultramodern technika?

Nyugat Európában 2-3 évente cserélik a rendszert, hogy lépést tarthassanak a számítástechnika hihetetlen gyors fejlődésével, Magyarországon az avulással körülbelül 5-6 évente tudunk csak számolni. Éppen ezért célszerű minél több pácienst vizsgálni az adott idő alatt, ha nem számítjuk a konkrét célt - az emlőrák szűrését -, már csak a költséghatékonyság miatt is.

Hány pácienst vizsgálnak az OGYK-ban a direkt digitális mammográffal egy évben?

A mammográffal, a többi teljesen digitalizált vizsgálóeszközünkkel (röntgen, ultrahang, CT) és az új PACS rendszerrel összesen 90 ezer vizsgálatot végzünk egy évben. Mi nem mondhatjuk, hogy nem figyelünk a kihasználtságra, és akkor még a páciensekről nem is beszéltünk, akiket megbízható, gyors és a legmodernebb diagnosztikával várunk.

A most átadott rendszer mennyiben fejlesztette a már meglévő vizsgálati technikát?

Az OGYK Radiológiai Osztályán 1999-ben indult először foszforlemezes digitális röntgen és PACS rendszer. Ezek fejlesztése, kibővítése, részleges cseréje történt meg az idén. A digitális mammográf előnyéről már szóltam. Az úgynevezett sztereotaxiás emlőbiopsziákat gyorsabban, digitális célzással végezzük el.

Mostantól kezdve a filmek helyett CD-n adjuk ki a kiváló minőségű vizsgálati anyagokat. A leletezés a PACS segítségével digitális diktálással történik.

Szintén komoly újdonság az internetes webszerver is, amelynek segítségével a radiológiai osztály orvosai - akár otthonról vagy az utcáról is - távoli konzultációra képesek. Ez ügyeleti időben vagy különösen nehéz, sürgős eseteknél már sokszor jó szolgálatot tett.

Valahogy mégsem tűnik jókedvűnek.

Összefügg ez azzal a hetek óta keringő hírrel, amely a kórház megszüntetéséről, egyéb kórházakkal való összevonásáról szól?

Nem tud mutatni olyan dolgozót ebben az intézményben, aki ne lenne elkeseredve a most fennálló helyzettől.

A 2006. november 28-i miniszteri tájékoztató során az Országos Gyógyintézeti Központról született javaslat szerint, a kórház - két, szomszédos kórházba költöző osztály kivételével - tulajdonképpen megszűnik. Ennek sem szakmai, sem egyéb indoklása nem volt, nem tudjuk, miért pont a Szabolcs utcai intézménynek kell eltűnnie a térképről. Sajnálatos módon a megszüntetés okainak definitív leírása hiányzik.

Ez a hír még jobban összekovácsolta a dolgozókat. Megható és felemelő érzés volt egymás kezét fogni a kórház körül élőláncot alkotva. Úgy éreztem, lélekben velünk vannak legendás elődeink, nagyhírű professzoraink, akiknek élete és munkássága szintén e falakhoz fűződik.

Az intézet fennállása óta eltelt 117 év alatt az itt kialakult szakmák olyan szervezeti egységgé kovácsolódtak össze, amelynek révén a felnőttkori betegségek csaknem teljes egésze, a diagnosztikától a gyógyszeres kezelésen át a műtétekig, magas szakmai színvonalon, egy helyen oldhatók meg.

Meg kell jegyeznem, hogy a gyógyítás is csapatmunka: sok éve összeszokott, kiválóan képzett személyzet több beteget, és jobban meg tud gyógyítani.

Ez a kórház 5 éve még egyetemi rangban volt, 45 éven keresztül itt zajlott az ország összes orvosának folyamatos szakmai továbbképzése.

Visszatérve a most átadott rendszerre: könnyen áthelyezhető esetleg egy másik kórházba?

Ezt a rendszert a szállító céggel közösen, egy teljes éven keresztül terveztük, ebbe a kórházba, erre a betegszámra, ezekkel a vizsgálóeljárásokra pontosan meghatározott paraméterekkel.

Természetesen más helyre is integrálható, de nem egyszerűen, nem kis költségek árán, és persze ez megint hosszas tervezést igényelne. Bízom benne, hogy erre nem lesz szükség.

Ezek szerint hisz abban, hogy az intézmény nem zárja be kapuit?

Lelkem mélyén úgy gondolom, minden szakmaiságtól függetlenül, hogy az a kórház nem halhat meg, ahol a feleségem és a két fiam is született.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső