Ezt jelzi, ha gyorsabban nő az arcszőrzet

A legtöbb nő arcát finom, piheszerű szőrzet borítja, amely egyes esetekben szokatlanul megerősödhet. Ezt az állapotot hirsutizmusnak is hívják, és általában nemcsak az arc-, hanem a testen lévő szőrzet megerődödésével is jár. Milyen okok állhatnak a háttérben, mit tehetünk a megelőzésért?

A fokozott szőrnövekedés okait a Brightside cikke foglalta össze. Az egyik ilyen lehet például, ha a szervezetünk túl sok BPA-nak (biszfenol A) van kitéve. Ez a műanyagipari alapanyag megzavarhatja a hormonrendszer működését, aminek az egyik tünete lehet a szőrzet megerősödése. BPA számos dologban lehet a műanyag flakonoktól egészen a toalettpapírig - keressük a csomagolásokon a BPA-mentes jelzést.

Bajt jelez a túlzott szőrnövekedés A tesztoszterontúltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni.

Hormonzavar és mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód és a túlsúly szintén megnövelheti a szőrzet megerősődésének kockázatát, különösen a felső ajak és az áll környékén. Van, akinél már a rendszeres mozgás beiktatása is képes enyhíteni a problémát. A gyakori halfogyasztás nagyon egészséges is tud lenni, hiszen remek módja a fehérjebevitelnek, ugyanakkor szintén hozzájárulhat az arcszőrzet megerősödéséhez. Az olyan zsírosabb halak, mint a makréla vagy a lazac, fokozhatják a tesztoszteron termelődését a női szervezetben, ami általában a szőrzet megerősödéséhez vezet.

A fokozott szőrnövekedés hátterében számos ok húzódhat. Fotó: Getty Images
A fokozott szőrnövekedés hátterében számos ok húzódhat. Fotó: Getty Images

Szintén több tesztoszteron termelődhet a szervezetben, ha túl sok kávét iszunk, illetve túl sok koffeint viszünk be. Éppen ezért a szőrnövekedési problémán az is segíthet, ha koffeinmentes kávéra váltunk, vagy tudatosan megpróbáljuk csökkenteni a koffeinbevitelünket.

Manapság a stresszt elkerülni szinte lehetetlen, de egy bizonyos szint fölött már olyan következményekkel is számolnunk kell, mint a hormonegyensúly felborulása. Mivel az arc- és testszőrzet erősödésének hátterében ez is állhat, érdemes tudatosan beépíteni az életmódunkba olyan aktivitásokat, amelyek kifejezetten a stressz enyhítését szolgálják. Ilyen a rendszeres mozgás, a jóga, illetve a barátokkal, szeretteinkkel töltött minőségi idő is. Emellett ügyeljünk arra, hogy mindennap eleget aludjunk, mivel a kialvatlanság szintén megzavarhatja a hormonrendszer működését.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)