Ezek a nemzetek töltik a legtöbb időt kórházban

A holland betegek töltik a legkevesebb, a csehek pedig a legtöbb időt kórházakban - derült ki az Eurostat friss adataiból.

A betegek kórházban töltött ideje alapján rangsorolta az EU-s országokat az Eurostat. Az intézet a 2016-os adatokat összesítette, ez alapján egy átlagos uniós állampolgár betegség esetén 5-10 napot tölt el kórházban. A legtöbb időt a csehek, évente átlagosan 9,6 napot, a második helyre pedig Horvátország került 9,3 napos kórházi tartózkodással. A legkevesebb időt a hollandok (4,5 nap), illetve a bolgárok (5,3 nap) fekszenek be ezekbe az intézményekbe.

Fertőzések, amelyeket a kórházban kaphatunk el Nozokomiális fertőzéseknek nevezzük azokat a fertőzéseket, amelyek kórházi tartózkodás alatt, illetve a kórházból való távozás után jelennek meg. Pontosan milyen fertőzésekről van szó, és mit tehetünk ezek ellen? Kattintson a részletekért!

Magyarok a középmezőny alján

A görög és a portugál mellett a magyar adatok sem szerepelnek a kimutatásban, az adatbázis (szintén Magyarország által közölt) 2015-ös száma (9,6 nap) azonban nem egyezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2017 című kiadványában szereplővel, amely szerint az átlagos ápolási napok száma 7,8 nap volt - hívta fel a figyelmet a Napi.hu.

A hollandok töltik a legkevesebb, a cseh betegek pedig a legtöbb időt a kórházakban
A hollandok töltik a legkevesebb, a cseh betegek pedig a legtöbb időt a kórházakban

Ha a KSH legutolsó, 2015-ös adataival számolunk, Magyarország a 7,8 napos átlaggal a tizedik legrosszabb Málta (8.0) után. Ugyan a kórházban töltött ápolási nap mennyisége fokozatosan csökkent az elmúlt években, 2015-ben is meghaladta a 18,6 milliót. A kórházi osztályok között azért nagy különbségek figyelhetőek meg ezen a téren is. A legrövidebb időt a szülészeteken és a fül-orr gégészeti osztályon kell töltenie a betegnek, átlagban 3-4 napot. A belgyógyászati osztályokon már 7-8 nap az átlagos tartózkodási idő, a leghosszabb időt pedig értelemszerűen a krónikus betegségeket kezelő osztályokon kell eltölteni.

A magyar egészségügy egyébként is kimondottan kórház- és ágycentrikus: ezer lakosra 7,1 kórházi ágy jut, ami jóval magasabb az 5,2-es uniós átlagnál. A hosszú kórházi ápolás azonban senkinek sem jó: az egészségügyi ellátórendszert még jobban leterheli, a beteg pedig tovább van kitéve a kórházi fertőzések veszélyének.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)