Eltérő tempóban öregednek a szerveink

Szívünk, tüdőnk és más szerveink különböző sebességgel öregednek, ami alapvetően befolyásolhatja bizonyos betegségek kimenetelét.

Belső szerveink biológiai órái jelentős eltérésben lehetnek egymástól, bizonyos szerveink gyorsabban, mások lassabban öregednek. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a várható élettartam meghosszabbításának kulcsa annak meghatározása, hogy melyik szerv biológiai órája jár a legjobban és melyik a leginkább pontatlanul.

Biológiai ritmusunk felborulásának tünetei Reggel a szokott időben felkelünk, megreggelizünk, elmegyünk dolgozni, délben megebédelünk, ebéd után ránk tör a fáradtság, este pedig nagyjából ugyanabban az időben nyugovóra térünk - belső óránk észrevétlenül meghatározza mindennapjaink ritmusát.

Nem csak egy biológiai óra dolgozik bennünk

Az öregedés legtöbb molekuláris elmélete nem tesz különbséget a szervrendszerek között, ez azonban a kutatók szerint hibás felfogás. Előfordulhat ugyanis, hogy egy 45 éves ember anyagcseréje egy tinédzserével vetekszik, de egy 2-es típusú cukorbeteg immunrendszere is működhet úgy, mint egy egészséges 20 éves fiatal felnőtté.

Most egy több mint négyezer ember bevonásával végzett elemzés olyan molekuláris és egyéb változások kombinációit térképezte fel, amelyek az egyes szervekre jellemzőek. Az áttekintés megállapította, hogy a szervek és rendszerek különböző ütemben öregszenek - ez alapján pedig a súlyos, akár halállal végződő betegségek kialakulásának veszélye is jobban felismerhető. Dr. Xun Xu, a Pekingi Genomikai Intézet munkatársa szerint a kutatás során vér- és székletmintákból azonosítható biomarkereket, valamint általános orvosi vizsgálatból származó adatokat használtak.

Szívünk, tüdőnk és más szerveink eltérő mértékben öregednek. Fotó: Getty Images
Szívünk, tüdőnk és más szerveink eltérő mértékben öregednek. Fotó: Getty Images

A tanulmány eredménye szerint testünk öregedése nem egyetlen biológiai óra üteme szerint halad, hanem több óra is működik bennünk egyszerre, amelyek az egyes személyek genetikájától és életmódjától függően nagyon eltérően haladhatnak. A kísérlethez 20-45 év közötti nőket és férfiakat válogattak be. Náluk a tudósok összesen 403 jellemzőt vettek figyelembe, amelyek magukban foglalják az anyagcserét, a biokémiát, az immunitást, a testösszetételt, a fizikai erőnlétet, az agyhullámokat, az arcot és a bélbaktériumokat. Ezen jellemzőket kilenc fő kategóriába sorolták, amelyek valamelyik szervrendszerhez kapcsolódnak, beleértve a szív- és érrendszert, a vesét, a májat, a nemi hormonokat, a bőrt, a táplálkozást, az immunrendszert, a fizikai erőnlétet és a mikrobiomot. Kidolgoztak egy olyan vizsgálati rendszert is, amely képes korrelálni a különböző testi rendszereket egymással, hogy felmérjék, ezek a szervek gyorsabban vagy lassabban öregednek-e az átlagnál.

Nem meglepő módon a kutatók megállapították, hogy az egészséges testsúly és a magas fizikai erőnlét szinte minden szerv öregedésére pozitív hatással van. A változatosabb mikrobiom fiatalabb bélrendszerre utalt, viszont a vesék öregedését inkább negatívan befolyásolta. Ennek oka a kutatók szerint az lehet, hogy a bélbaktériumok sokszínűsége a veséket is komolyabb munkára fogja.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)