Elégedetlenek a házi gyermekorvosok

Elfogadhatatlan a házi gyermekorvosi praxis átalakítása vegyes háziorvosi praxissá. Sőt halaszthatatlan szakmapolitikai beavatkozásra van szükség, mivel a házi gyermekorvosi hálózat hosszútávú fennmaradását számos tényező fenyegeti - állítja a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) felhívása.

A drámai hangú üzenetben többek között azt írják, hogy "...a további késlekedés nemcsak hivatásunk fennmaradását, de a felnövekvő generáció, a jövő felnőtteinek egészségét is fenyegeti." A címzett nem csak a nyilvánosság, mert a felhívást a napokban eljuttatták a kormányzat felelős vezetőihez, Balog Zoltán miniszterhez és Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárhoz.

gyerekorovos
Vonzóvá kell tenni a házi gyermekorvosi munkát

Az egyesület szerint a legsürgősebb lépések a következők:

- A gyermekorvoslás jövőjébe vetett bizalom visszaállítása! Az egészségpolitika alapvető célként nyilvánítsa ki, hogy a beteg gyermekek ellátása a gyermekgyógyász szakorvosok feladata!

- A házi gyermekorvosi praxis vegyes háziorvosi praxissá való átalakítása elfogadhatatlan! A házi gyermekorvosi praxisok és a hozzájuk rendelt központi finanszírozás integritásának megtartása csak a gyermekpraxisok megszüntetésének tilalmával érhető el.


- Olyan ösztönzőrendszerre van szükség, amely szakmailag és egzisztenciálisan egyaránt vonzóvá teszi a házi gyermekorvosi hivatást.

- Az ellátottak életkora szerinti prioritásnak a finanszírozásban is érvényesülnie kell! A gyermekek ellátásáért járó emelt pontérték alkalmazását gyermekgyógyász szakvizsgához kell kötni!

- A jelenleg eladhatatlan, főként kisebb méretű praxisoknak a rendszerből - önkéntes alapon, egy bizonyos életkor után - történő kivezetését, és ezzel az idős kollégák tisztességes, társadalmi megbecsülést tükröző nyugállományba vonulásának lehetőségét meg kell teremteni.

Köteles-e kimenni a háziorvos a beteg gyermekhez? És ha jön, kérhet-e pénzt az ellátásért? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők többsége nem tudja a válaszokat ezekre a kérdésekre. Részletek!

- Ésszerűen és rugalmasan szervezett mikrotérségi gyermekellátó központok kiépítésével el kell érni a jelenleg gyermekorvos nélküli, ellátatlan területek fokozatos felszámolását! A megürült praxisok betöltését finanszírozási, letelepedési támogatással, adókedvezménnyel, járulékenyhítéssel is kiegészítve kell ösztönözni. Egy gyermekorvos több praxisjogot is megszerezhessen, teljes finanszírozással, korlátozások, degresszió és egyéb elvonások nélkül. Az ellátásba szakorvosjelöltek bevonására is legyen lehetőség!

- A házi gyermekorvosi hálózat számára is szavatolni kell a háziorvosi rendszerrel azonos képzési és intézményi háttér kialakítását.

Forrás: weborvos.hu

 

 

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban kedden délelőtt északkeleten és délnyugaton tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és a hozzá kapcsolódó alacsonyszintű rétegfelhőzet, másutt gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag