EESZT: miért jó az e-személyi?

Miért jó az e-személyi? Kinek és hol kell ezután bemutatni a TAJ-kártyát? Cikksorozatunk második részében is szakértő válaszolja meg a legfontosabb kérdéseket az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kapcsán.

November elsejétől elindult az EESZT , vele együtt pedig az e-recept, amely a hagyományos, papír alapú vényt váltaná fel a későbbiekben. Meddig tárolják a rendszerbe feltöltött adatainkat, és milyen módon védik az illetéktelenektől? Meddig kell TAJ-kártyát is bemutatni a recept kiváltásához, és milyen előnyökkel járhat az e-személyi? Dr. Balla Szilárd ügyvéd, gyógyszerjogi szakértő válaszolt a HáziPatika.comnak az EESZT-vel és az e-recepttel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

Ezeknél a betegségeknél igényelhető adókedvezmény Nem csupán súlyos fogyatékosság, de számos veleszületett vagy szerzett betegség esetén is igényelhető adókedvezmény. A bruttó havi minimálbér növelését követően idén már 66 ezer forintot kaphatnak így a családok. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

EESZT: meddig tárolják az adatokat?

HP: A magánegészségügyi intézmények mikor kerülnek be a rendszerbe?

BSZ: Már most, 2017. szeptember 1-től jelentkezhetnek az EESZT-be a magánintézmények , kezelésük lényegében ugyanolyan módon történhet a rendszerben, mint az állami intézményeké, esetükben is ugyanazokat a jogosultsági beállításokat lehet megadni.

HP: Hány évig tárolják az EESZT-be feltöltött adatokat?

BSZ: A kérdésre nem olyan egyszerű válaszolni, hiszen az adattárolás különböző szintjeire különböző tárolási határidők vannak előírva. Alapvetően a jogszabály ugyanaz maradt, mint a korábbi rendszer esetében, azaz a halált követő öt évig tárolják az adatok többségét. A gyógyszerészek viszont csupán egy évre visszamenőleg láthatják a recepteket, azokat pedig összesen öt évig tárolják. A kiváltási, illetve az egyéb betegadatok azonban ugyanúgy a halált követő öt évig lesznek elérhetőek.

A rendszerben tárolt adatokat szigorúan védik az illetéktelen felhasználóktól
A rendszerben tárolt adatokat szigorúan védik az illetéktelen felhasználóktól

HP: Miért szükséges a betegadatokat a halált követő öt évben is megőrizni? Ki használhatja ezeket fel?

BSZ: Lehet olyan igény, ami a halált követően is felmerülhet például az ellátással vagy a TB-elszámolással kapcsolatosan. A múltban is voltak olyan esetek, amikor vizsgálni kellett: jogosult volt-e bizonyos készítmények felírására az orvos, illetve azokat valóban a beteg kapta-e meg. Ezek tisztázásához szükséges az adatok megőrzése.

HP: Milyen módon védik az adatokat az illetéktelenektől?

BSZ: A rendszer biztonsága tekintetében részletes iránymutatást nem tartalmaz jelenleg a közzétett tájékoztató. Amit biztosan tudunk, hogy nagy biztonságú, hosszú kódú rendszerekkel védik az adatokat. Az új rendszer semmilyen ismert veszélyt nem tartalmaz, a betegeknek így a legkevésbé sem kell aggódniuk amiatt, hogy adataik rossz kezekbe kerülnének.

Miért jó az e-személyi?

HP: Milyen előnyökkel jár az e-személyi?

BSZ: Az új típusú személyi igazolványok - ezen belül is a chippel ellátott okmányok - birtokában a TAJ-kártyát már nem szükséges magunkkal vinnünk a recept kiváltásához.

HP: Mit csináljanak az idősebb emberek, akiknek még a régi típusú, bordó személyi igazolványa van?

BSZ: Önmagában a régi típusú személyi igazolvány nem akadálya a recept kiváltásának, könnyebbség azonban, ha az új, pontosabban a chipes személyi igazolvánnyal rendelkezik a beteg. Ekkor ugyanis nem kell külön a TAJ-kártyát is bemutatnia a kiváltás során, a régi típusú személyi igazolvány mellett azonban mindkét iratra szükség lesz.

HP: Ha egy beteg rendszeresen szed egy gyógyszert, elég csupán betelefonálni a következő adagért, az orvos pedig a receptet egyenesen küldi a patikába?

BSZ: Függetlenül attól, hogy milyen régóta szedjük az adott készítményt, a recept felírásának szabályai nem változnak, hivatalosan ugyanúgy orvosi konzultációt követően lehet csupán a receptet felírni. Az e-recept sem ad rá lehetőséget, hogy távolról lekérhessük a készítményeket, ehhez a rendelőben személyesen is meg kell jelennünk, és a szükséges vizsgálatokat az orvosnak el kell végeznie.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: