EESZT: a rendőrség is láthatja adatainkat?

Adatvédelmi szempontból aggályos, hogy az állam tudomást szerez az emberek érzékeny egészségügyi adatairól. De mit is jelent ez pontosan?

Az EESZT mindent tud rólunk

"Adatvédelmi szempontból aggályos, hogy központi állami szerverekre kerülnek az emberek érzékeny egészségügyi adatai" - állította egy adatvédelmi szakértő a Magyarul Balóval című műsorban. Az új Elektronikus Egészségügyi Térért felelős miniszteri biztos szerint viszont a rendszer biztonságos, mert a törvény szabályozza, hogy ki milyen adathoz férhet hozzá - tájékoztat az RTL Híradó , amely szerint gond lehet abból, hogy az egészségügyi adatokat elérheti például a rendőrség, a családvédelmi szolgálat, a bíróság, az ügyészség vagy a kormányhivatal is.

De ki láthatja az adatokat?

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, novembertől indult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), de az elmúlt hetek működése számtalan kérdést vetett fel az emberekben. Kik válthatják ki az e-receptet, és meddig kérhetünk papíralapú vényt? Milyen adatokat tárolnak rólunk, és ki láthatja ezeket? Korábbi cikkünkben Dr. Balla Szilárd ügyvéd, gyógyszerjogi szakértő válaszolt a legfontosabb adatbiztonsági és jogi kérdésekre .

<iframe width="750" height="422" src="//videa.hu/player?v=91spXUin7MoziGn5" allowfullscreen="allowfullscreen" webkitallowfullscreen="webkitallowfullscreen" mozallowfullscreen="mozallowfullscreen" frameborder="0"></iframe>

A kérdésre, hogy az egészségügyi dolgozók közül kik láthatják adatainkat, így reagált: "Az egészségügyi szakemberek három csoportja férhet hozzá ezekhez az adatokhoz. Az egészségügyi szakdolgozók csak a törzsadat-nyilvántartást tekinthetik meg, a patikusok pedig a felírt recepteket - a jelenlegi rendszer szerint egy évre visszamenőleg. A harmadik csoport az orvosoké, akik ellátás szerint férhetnek hozzá a szükséges információkhoz. Bármelyik csoport esetében lehetősége van a betegnek korlátozni a hozzáférést, akár orvosonként is beállíthatjuk, hogy mennyit engedünk az adatainkból láttatni" - nyilatkozta a szakértő, akivel a teljes interjút ide kattintva érheti el.

Próbára teszi az orvosokat az EESZT November 1-jén elindult az EESZT, vagyis az e-egészségügyi rendszer az egész országban. Innentől elektronikus térbe kell felvinni a betegek adatait, de az új rendszer egyelőre kaotikusan üzemel. 10 ezer egészségügyi szolgáltatónak kötelezően csatlakoznia és adatot szolgáltatni kell az EESZT-be. Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, az orvosok és a patikusok is aggódtak a rendszer elindítása előtt és után is, visszajelzéseik alapján pedig mostanra kirajzolódott, hogy az EESZT egyelőre meglehetősen átláthatatlanul üzemel, és próbára teszi az amúgy is leterhelt orvosok türelmét. Hogy melyek a problémák, amelyek a leggyakrabban felmerülnek, kiderül korábbi cikkünkből .

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra