Apró tünetek, amelyek súlyos bajt jeleznek

Féloldalas ülés, furcsa pislogás, az ujjak összedörzsölése - sokan csak különös szokásnak tartanák mindezeket, azonban súlyos betegségek előjelei is lehetnek.

Talán úgy gondoljuk, hogy mi magunk ismerjük a legjobban testünket, egy hozzáértő orvos azonban nyitott könyvként olvashat belőlünk.

Gesztusaink, beszédünk, de szemünk vagy kezünk állása is árulkodó jeleket közölhet egészségügyi állapotunkról még azelőtt, hogy egyáltalán közölnénk panaszainkat. Tipikus példa erre Billy Connolly skót színész esete, aki úgy szerzett tudomást Parkinson-kórjáról, hogy elhaladt egy ausztrál rajongója mellett egy hotelben. A rajongó orvos volt, és már a színész járása alapján azonosította a fizikai és szellemi leépüléssel járó betegség korai tüneteit. A Dailymail összeszedett néhány tipikus testi jegyet, amely előre jelezheti a komoly betegségeket.

Kékes tónus az ajkakon

Amennyiben ajkaink kontúrja kékes tónust vesz fel, szívproblémákra, illetve keringési zavarokra gyanakodhatunk. A szív elégtelen működése miatt a vér nem képes megfelelő oxigénmennyiség szállítására, emiatt nem vörös, hanem jóval sötétebb árnyalatú lesz a vér és az ajak színe is.

Ennek ellentéte, a túlságosan kipirult arc is betegséget jelenthet - magas vérnyomásról, illetve a szívbillentyűk működési zavaráról árulkodhat.

Sárga rögök a szem környékén

Ma Magyarországon minden második felnőtt ember vérében meghaladja a koleszterin mennyisége a maximálisan elfogadható 5 mmol/litert. Hogy mi is számít jó, illetve rossz koleszterinnek, az alábbi cikkünkből kiderül!

A szem sarkában megjelenő, sárga színű rögök a magas koleszterinszint tipikus tünetei. Sok beteg esetében nem is jelzi más a koleszterin állapotát, holott ez komoly egészségügyi problémákat okozhat: az érfalakra lerakódott zsír beszűkíti az ereket, sőt el is zárhatja azt, akár szívinfarktust előidézve. Elsősorban a 40-es, 50-es korosztály a veszélyeztetett.

Egy 13 ezer ember bevonásával készült dán felmérés szerint nagyobb eséllyel lesz infarktusa, vagy hal meg valamilyen betegség miatt tíz éven belül az az ember, akin megfigyelhető a xanthelasmata nevű, zsíros lerakódás. Okozóját, a magas koleszterinszintet diétával, egészséges életmóddal és - ha szükséges - gyógyszerrel lehet kezelni, a rögöket pedig bőrgyógyász tudja eltávolítani.

Ujjak összedörzsölése

A hüvelyk és a mutatóujj összedörgölése - mintha egy gyógyszert görgetnénk ujjaink között - ártalmatlan szokásnak tűnik ugyan, de a Parkinson-kór jele is lehet. A betegséggel járó kézremegést az agy mozgásért felelős részének károsodása okozza, ennek kezdeti stádiumában a beteg gyakran az ujjak dörgölésével próbálja a remegést megzabolázni.

A megszokottnál mélyebb hang

Ha az orvos azt veszi észre, hogy a páciense a megszokottnál mélyebb hangon szólal meg, beszéde pedig lassabbá vált, pajzsmirigy-alulműködés állhat a háttérben. A hangképzési zavarért - melyet diszfóniaként definiál az orvostudomány - apajzsmirigythyroxin nevű hormonjának alacsony szintje okozza. A hormontermelést általában tabletták beszedésével állíthatják egyensúlyba. A pajzsmirigy rákos megbetegedése szintén mélyíti a hangszínt, ez lebéníthatja a gége egy részét is, ettől pedig hangunk inkább suttogóvá válik.

A mélyebb hangszín mögött pajzsmirigy-alulműködés áll

A mélyebb hangszín mögött pajzsmirigy-alulműködés áll

Lecsukódó szemhéj

A féloldali, lecsukódó szemhéj egy ritka betegség, a Horner-szindróma egyik tipikus tünete. Ez a szemidegek sérülésével is jár, és elsősorban tüdőrák vagy agydaganat, esetleg a gerinc bizonyos részének sérülése áll a hátterében. Előfordulhat, hogy emellé az egyik pupilla is tágabb a megszokottnál.

Fájdalom kimutatása nyitott tenyérrel

Annak is információértéke van az orvos számára, hogy a beteg milyen módon jelzi afájdalomhelyét. Hogyha egy mellkasi fájdalom esetén nem az ujjával mutatja annak kiindulási pontját, hanem szétnyitott ujjakkal teszi tenyerét a fájás helyére, azzal tudat alatt is azt fejezi ki, hogy a fájdalom nyomás formájában jelentkezik és szétterjed.

Ez azangina pectoriskialakulására utalhat, ami akkor jelentkezik, ha a vér oxigénigénye magasabb, mint amennyit a táplálásáért felelős koszorúerek szállítani képesek. Általában a mellkas közepéből kiinduló, fájdalmas érzést írnak le a betegek, amely kisugárzik a vállakba, állba, hátba is.

A szemkontaktus kerülése

Ha a beteg látványosan kerüli a szemkontaktust, az a depresszió jellegzetes tünete lehet. A beteg ilyenkor megbélyegezve érzi magát, és nem mer az orvosa szemébe nézni. Ezt különféle intenzitású kirohanások, például harag vagy kétségbeesés kísérheti.

Furcsa ülés és fejtartás

Árulkodó lehet már az is, hogy a beteg hogyan foglal helyet a széken. Ha féloldalasan ül, és fejtartása sem a megszokott, az utalhat akár agytumorra is. Bizonyos helyen a daganat ugyanis a látótér beszűkülésével járhat, amely holttereket eredményez, amit különös, néha kényelmetlen pozíciókba kényszeríti az érintettet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)