Parkinson-kór: korán is kezdődhet?

A legtöbben úgy gondolják, a Parkinson-kór csak az idősek betegsége. Egyik olvasónk azonban még messze nem mondható annak, mégis észlelte magán a tüneteket.

Olvasónk még középkorúnak sem igazán mondható, mégis észlelte magán a Parkinson-kór tüneteit, amelyekkel neurológus szakorvoshoz is fordult. Az ott kapott diagnózis megdöbbentette, ezért a HáziPatika.com Orvos válaszol rovatának szakértőjéhez fordult kérdésével.

Kérdése ez volt:

Mitől alakul ki a Parkinson-kór? 37 évesen állapították meg nálam. Ez lehetséges?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A Parkinson-kór egyes idegsejt-csoportok pusztulása miatt kialakuló betegség. Általában idősebb korban kezdődik, de lehet valakinek 37 éves korában is. A tünetek kezdetben legtöbbször féloldaliak. A kivizsgálás, kezelés neurológus feladata, ő tudja ezt a betegséget több, részben hasonló tünettel járó betegségtől elkülöníteni. Kérem, mielőbb keresse fel a neurológiai szakrendelőt, illetve ha ott nem kapna választ a kérdéseire, valamelyik Parkinson-kórra specializált ambulanciát.

Mik a Parkinson-kór tünetei?

Segédeszköz Parkinson-kórosoknak 70 százalékban képes csökkenteni a kézremegést és ezzel megkönnyíti az étkezést egy nemrég kifejlesztett különleges kanál . Kézremegés: a Parkinson-kórra legjellemzőbb tünet a kéz remegése. Ez gyakran előfordul, de nem minden esetben ez az első. A tremornak is nevezett remegés a Parkinson-kór diagnózisában fontos szerepet betöltő három jellegzetes tünet egyike.

Izommerevség: a rigiditás - amely a beteg számára sokszor nem is észlelhető egykönnyen - úgy tesztelhető, hogy megpróbáljuk felemelni a beteg valamelyik végtagját. Ha határozott ellenállást érzünk, akkor az a Parkinson-kórt jellemző izommerevség.

A mozgás lelassulása: latin nevén bradykinesia. Szintén korai tünet, amely leginkább a finommotorikus, precíziós mozdulatokban, például íráskor érhető tetten. Később az arckifejezés merevvé válik, az artikulációs mozgások csökkenésével a beszéd lelassul, monotonná válik.

A Parkinson-kór az idősek betegsége, de korábban is elkezdődhet

A Parkinson-kór az idősek betegsége, de korábban is elkezdődhet

A szaglásromlás bajt jelezhet A Parkinson-kór jele lehet az is, ha nem érezzük a szagokat . A Parkinson-kór tüneteire jellemző még néhány érdekesség. A tremor, azaz a remegés akaratlagos mozdulatok, mozgás közben eltűnik, a fáradtság és az izgalom pedig ismét előhozza. Ugyanígy eltűnik a remegés alvás közben is. Az elsőként leggyakrabban a kézen megjelenő remegés idővel a többi végtagon is megjelenik, majd a száj és az alsó állkapocs is érintett lehet.

A mozgás lelassulása Parkinson-kór esetén a járást csoszogóvá teszi, a beteg csak apró lépésekkel tud sétálni. Megfigyelhető az is, hogy a járást normális esetben kísérő karlendítés is elmarad idővel.

A Parkinson-kór gyógyszeres kezelése minden beteg egyéni beállítást igényel. A legcélravezetőbb kezelés kiválasztásánál az orvos figyelembe veszi a beteg életkorát, a tüneteket és egyidejűleg alkalmazott egyéb kezeléseket. Nincs két egyforma beteg, akik azonos gyógyszerelésre azonos módon reagálnának. Ezért a kezelés beállítása az orvos részéről nagy tapasztalatot, kitartást a beteg részéről pedig türelmet igényel. A Parkinson-kóros betegek kezelésének lehetőségeiről bővebben itt olvashat!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)