A sürgősségi ellátás hibái

A sürgősségi ellátásban történt hibák közvetlenül ugyan humán eredetűek, mögöttük mégis rendszerszintű, az egész egészségügyet érintő szervezeti problémák állnak.

Az alulfinanszírozottsággal és szakemberhiánnyal egyszerre küzdő állami egészségügy egyik komoly kihívása a sürgősségi betegellátó osztályok működésének modernizálása. "Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészségügyi ellátás során bekövetkező hibák közvetlen oka jelentős részben humán eredetű, de az is bizonyított, hogy az esetek döntő többségének hátterében rendszerszintű, az egész egészségügyet érintő szervezeti problémák állnak" - írta a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság Közhasznú Egyesület a közelmúltban. Közleményüket azt követően adták ki, hogy a sajtóban több hír is a szakmára irányította a figyelmet.

Ezért hosszú a várakozási idő a sürgősségin Hetente hallunk, olvasunk drámai történeteket különböző kórházak sürgősségi betegellátó osztályairól. Többek között ez az oka!

A sürgősségi ellátás legfontosabb feladatai

A sürgősségi ellátást ugyanúgy érinti a munkaerőhiány, mint az egészségügy bármely más területét, ezek az osztályok jelentik azonban az ellátórendszer "nyitott kapuit": ide bárki bármikor bejöhet. Ennek következtében a munkaerőhiány itt sokkal látványosabban jelenik meg, mint másutt - nyilatkozta a Medical Online újságírójának Dr. Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) új elnöke. Mint mondta, a sürgősségi ellátás olajozott működéséhez más szakterületek együttműködésére is szükség van, ezek a szakmák pedig ugyanúgy emberhiánnyal küszködnek. Bár a Házi Gyermekorvosok Egyesületével jó az együttműködés a társaság elnöke szerint, az alapellátásban dolgozó felnőtt háziorvosokkal kevésbé működik a kooperáció, ami miatt sok olyan beteg is a sürgősségire kerül, akinek az állapota ezt nem indokolná.

A sürgősségi ellátást ugyanúgy érinti a munkaerőhiány
A sürgősségi ellátást ugyanúgy érinti a munkaerőhiány

A szakemberhiánynál kevésbé hangsúlyos az eszközhiány Dr. Bognár Zsolt szerint, az elmúlt évek eszközbeszerzéseinek köszönhetően az ellátás minimumfeltételeinek vidéken és Budapesten is megfelelnek a kórházak. Fontos lenne azonban a lakosság egészségismeretének elmélyítése, hogy bővebb információi legyenek arról: milyen panaszokkal javasolt igénybe venni a sürgősségi ellátást, és melyek gyógyíthatóak otthon is. "Mindez végső soron azt a célt szolgálná, hogy akinek valóban szüksége van a sürgős ellátásra, ne tűnjön el a rendszerben, és hozzájusson a legmagasabb szintű ellátáshoz" - magyarázta Dr. Bognár.

A rendszer javításához nemcsak pénzre lenne szükség, hanem a szakma presztízsének emelésére is. "Korábban jeleztük azt az igényt, hogy nyilvánítsák stratégiai ágazattá a sürgősséget. Ez azt jelentené, hogy fokozott figyelmet kap a szakma, és a szakpolitika támogatja a humánerőforrás helyzet vagy a képzés javítását célzó törekvéseket" - emelte ki a társaság elnöke.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció