A stroke gyakori szövődményei

Évente több tízezer ember kap stroke-ot Magyarországon, és bár a betegség gyakran kedvező lefolyású, megeshet, hogy tartós fogyatékosság alakul ki a szélütés nyomán.

Milyen tünetekről ismerhető fel a stroke? Részletek itt.

A stroke nem más, mint az agy funkciózavara, amely a vérellátás lecsökkenése következtében lép fel. Ennek hátterében leggyakrabban az agyi erekben képződő akadályok állnak, legyen szó akár vérrögről, akár görcs okozta érszűkületről. Kellő vérellátás nélkül az agysejtek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez és glükózhoz.

A stroke az agy vérellátási zavarából alakul ki
A stroke az agy vérellátási zavarából alakul ki

Ez az állapot életveszélyessé is válhat, mi több, Magyarországon az összes haláleset nagyjából egytizede a stroke számlájára írható napjainkban, ami évente tízezernél is több emberéletet jelent. A szélütés túlélőinél kialakulhatnak mozgásszervi és mentális zavarok egyaránt, ami a probléma súlyosságától függően igen erős kihatással lehet az érintettek mindennapjaira.

A betegség lehetséges pszichés következményeit és a kezelési lehetőségeket dr. Takács Mária neuropszichológiai szakpszichológus foglalta össze.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: