A magyar gyógyszeripar története

A fájdalom enyhítése, a betegségek gyógyítása - e gondok megoldására való törekvés az egyik legrégebbi emberi igény. A gyógyszerek készítésével kapcsolatos első, több ezer éves írásos emlékek növényi kivonatok hatásaival foglalkoznak; a magyarországi gyógyszerészet kezdete is a növényi hatóanyagok felfedezéshez kapcsolódik.

Az orvosok régen maguk készítették a pácienseiknek a gyógyszert - a két szakma sokáig összefonódott. A XVI-XVII. századi gyógyszertárak kínálatára még jellemző, hogy növényi és állati eredetű gyógyszereket kínáltak: ilyen volt például rókatüdő, amit illatos vízben főztek meg, és a levet a mellkas erősítésére adták tüdőbetegeknek.

Fontos század

A XIX. század tekinthető a gyógyszerkutatás és gyártás indulásának. Egymásra talált a kémia és az orvoslás, s a század második felében elkezdte önállóvá válását egy új tudomány, a hatóanyag és az élő szervezet kölcsönhatását vizsgáló farmakológia. Az 1800-as évek végére egyre nagyobb igény lett a gyógyszerekre: hazánkban is terjedni kezdtek a nyugati országokban már kipróbált és alkalmazott gyógyszerformák, a tabletta, az injekció.
Pesten, a Soroksári úton nyílt meg az első hazai gyógyszerüzem 1867-ben - Központi Magyar Gyógyszerészeti és Művegyészeti Vállalat Rt. néven -, az alapító a hazai gyógyszerészet egyik legnagyobb reformere, Wagner Dániel volt. Tőkehiány miatt azonban alig egy évtized múlva lakat került a gyár kapujára, s a magyar gyógyszergyártás ismét a gyógyszertárakban és laboratóriumokban folyt tovább.

Főleg külföldi termékek

A magyar gyógyszergyártásnak hosszú a története (Fotó: Europress)

A magyar gyógyszergyártásnak hosszú a története
(Fotó: Europress)

Az ipari méretű magyarországi gyógyszergyártás egy világot járt, nagy felkészültségű gyógyszerész, Richter Gedeon nevéhez fűződik, aki 1900-as évek eleje óta kísérletezett organoterápiás készítmények (biológiai eredetű keverékek) előállításával, s hamarosan forgalomba hozta a természetes adrenalint. 1907-ben - elsősorban a már említett gyógyszercsoport gyártására - Kőbányán alapított gyárat. A hazai gyógyszeripar e szakaszát a külföldi készítmények túlsúlya jellemezte: 1910-ben 589 gyógyszer volt forgalomban, ebből 25 volt magyar termék.

Ellenőrzés és szabályozás: OKI, OGYI

Ahogy a gyártók és az előállított készítmények száma nőtt, egyre hangsúlyosabban vetődött fel a felelősség kérdése. Az 1927-ben megalakult Országos Közegészségügyi Intézet (OKI): ez fontos lépés volt a gyógyszerellenőrzésben és a szabályozásban is. A második világháborút megelőző évekre a hazai gyógyszergyártásban egyre nagyobb teret nyertek a szintetikus készítmények, a hagyományos növényi és állati hatóanyagokat hatását jobban megismerték, egyre tisztább formában izolálták, és - az említett intézet megalakulásával - szigorodtak a minőségügyi követelmények is. 1962-ben létrehozták az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), mely a gyógyszerek klinikai vizsgálatára adott engedélyt, de néhány év múlva a törzskönyvezés is hozzájuk került: az intézet határozott elvek - maximális hatékonyság, minimális károsító hatás, standardizáltság stb. - alapján vizsgálta a készítményeket.

Originális gyógyszerek

Az 1950-es években kezdték meg a kor legfontosabb gyógyszereinek (például antibiotikumok, szteroidok, daganatos betegségek gyógyszerei, vitaminok) gyártását. Ennek eredménye fontos készítmények felfedezése és forgalmazása lett (No-Spa, Mydeton, Spiractin stb.). Az 1970-es években a magyar gyógyszeripar is kezdett becsatlakozni a világ gyógyszeriparának vérkeringésébe: ennek fontos lépése volt, hogy az évtized közepén bevezették a Good Manufacturing Practice (GMP) minőségellenőrzési rendszert.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag