A bérnővér ennyit keres

A magyar kórházak egy része ma már nem működne, ha nem lennének bérnővérek. A bérnővérek többsége állami kórházban dolgozik közalkalmazottként, de szabad- vagy pihenőidejében egy cég alkalmazásában másik kórházban vállal munkát.

Több százezret is megkereshet, aki bérnővérkedik

A Magyar Narancs cikke szerint a munkaerőhiány miatt több fővárosi és vidéki kórház már nem tudja teljesíteni a törvényben előírt minimális személyi feltételeket. Ilyenkor cégekkel szerződnek, amelyek különböző feladatokra közvetítenek ki szakképzett alkalmi munkaerőt. A bérnővérek a cégtől kapják a fizetésüket, így a kórház számára is kevesebb az adminisztráció.

Veszélyben a biztonságos betegellátás 2018. szeptember 19-én számoltunk be róla, hogy a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete megtartotta XXVI. éves Konferenciáját. Itt hangzott el, hogy immáron komoly morális kérdés a biztonságos betegellátás megtervezése, hiszen folyamatosan csökken a szakképzett munkatársak száma és aránya. A HR monitoring adatokból látható, hogy a fiatalok egyre kevesebben jelentkeznek egészségügyi szakképzésre. Az elmúlt 8 év átlagát tekintve a végzős hallgatóknak csak 41%-a marad a pályán. Legnagyobb problémát a súlyos betegeket ellátó területeken tapasztalni. Az eddigi ösztönzők és intézkedések szükségesek, de nem elégségesek .

Több százezer forintot is meg tud keresni egy bérnővér, egészségügy betegellátás bérnővérek munkaerőhiány szakemberhiány nővérek
Egyre több kórház egyre több osztályán dolgoznak bérnővérek

Régebben csak egy-két osztályon kellett bérnővér, például az aneszteziológián vagy az intenzíven, de ma már van olyan kórház, ahol 10-12 osztályon folyamatosan kiközvetített munkaerőre szorulnak, mondta a lapnak Eisenhauerné Fördös Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet egyik alelnöke. Folyamatos igény van a hiányzó munkaerő pótlására a krónikus belgyógyászaton, a traumatológián, sőt ma már segédápolói feladatokra is keresnek bérnővéreket.

Nagy a tévesztés és a kiégés lehetősége

Aki állami kórházban és bérnővérként is dolgozik, akár több százezer forintot is meg tud keresni. De ennek ára van: az illetőnek három-négy munkahelye lesz, és általában nem tartja be a törvényben előírt pihenőidőt: az egyik 12 órás műszakból szalad a másikba, emiatt egyre nagyobb a tévesztés és a kiégés lehetősége.

Ha lemondják a munkát, nem tudják pótolni őket

Nem véletlen, hogy sok szakképzett ápoló így is inkább a kisebb felelősséggel és 350 ezer forintos fizetéssel járó Lidl-pénztárosi állást választja, és inkább emellett vállal néhány éjszakai műszakot kórházakban. Más két hetet Ausztriában vagy Németországban dolgozik, és a fennmaradó idejében itthon bérnővérkedik - idézi a lap cikkét az Index .

A bérnővéreket az új helyen sokszor újra és újra be kell tanítani; nem biztos, hogy rendelnek a kifogyó gyógyszerből a műszak végén, ha lemondják a munkát, nem tudják pótolni őket a műszakban, és nem tudják ellenőrizni azt sem, hogy mennyire kipihenten érkeznek. Bármennyire jól hangzik is, mondják szakemberek a Magyar Narancsnak, mindez csak átmeneti megoldás lehet az egészségügyben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: