Veszélyben a biztonságos betegellátás

HáziPatika

Komoly morális kérdés a biztonságos betegellátás megtervezése, hiszen folyamatosan csökken a szakképzett munkatársaink száma, és aránya.

Ápolási igazgatók: kritikus a munkaerőhiány

Minden ápoló felmondott az ajkai intenzíven

2018. szeptember 7-én számoltunk be róla, hogy minden ápoló felmondott az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán.

A Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete XXVI. éves Konferenciáját tartotta 2018. szeptember 11-13. között Balatonfüreden. A program fő témája az ápolók és egészségügyi szakdolgozók helyzete a mai magyar egészségügyben - derül ki a MedicalOnline cikkéből. Mint írják, az előadások a létszám helyzetről, a gyakorlati oktatás nehézségeiről, az utánpótlás kérdéséről, HR monitoring adatokról, a munkakörülményekről szóltak.

Brutális az egészségügyi munkaerőhiány, ápolók Magyar Ápolási Igazgatók Egyesülete munkaerőhiány egészségügy betegellátás ápolás
Brutális az egészségügyi munkaerőhiány

A konferencián bemutatásra kerültek azok az intézkedések, amelyekkel az elmúlt években próbálták a humán erőforrás krízist enyhíteni. Ilyenek pl. az ösztöndíj pályázatok, béremelési intézkedések, ápolási eszközfejlesztési pályázatok, mentor pályázatok stb., de ezek egyelőre még nem hozták a várt eredményeket.

A fiatalok nem jelentkeznek egészségügyi szakképzésre

A HR monitoring adatokból látható, hogy a fiatalok egyre kevesebben jelentkeznek egészségügyi szakképzésre.  Az elmúlt 8 év átlagát tekintve a végzős hallgatóknak csak 41%-uk marad a pályán. Legnagyobb problémát a súlyos betegeket ellátó területen látunk. Az eddigi ösztönzők és intézkedések szükségesek, de nem elégségesek. Beszélni kell a problémákról, de megoldást csak az egészségügy képviselőivel, a döntéshozókkal és a lakossággal együtt, közösen érhetünk el.


Hiányzik a társadalmi megbecsülés

A szakmai szervezetek is folyamatosan végeznek felméréseket, vizsgálatokat, amelyek negatív tendenciákat mutatnak. Sok a pályaelhagyó munkatárs, főként a többműszakos munkarend, családegyesítés, migráció, könnyebb munka, gyermeknevelési feladatok miatt. Hiányzik a társadalmi megbecsülés.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a napokban indította útjára kampányfilmjét "Veled Másokért" címmel, amelynek célja a fiatalok és szüleik tájékoztatása, hivatásunk megismertetése.

"Nekünk, ápolásvezetőknek és kollégáinknak ma komoly morális kérdés a biztonságos betegellátás megtervezése, hiszen folyamatosan csökken a szakképzett munkatársaink száma, és aránya. Nagy szükség van a fiatalokra, de a régi, nagy gyakorlattal rendelkező szakdolgozókra is, akiknél tudás és tapasztalat van. A fiatalokat még tanítani kell!  Fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozó a munkahelyén keresse meg a megélhetéséhez szükséges javakat, de jelenleg 2-3 mellékállást vállalva tudja ezt biztosítani. Ennek jelenleg az összes következménye látható az egészségügyben" - írja a lap.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag