A járvány óta óriásit zuhant a várható élettartam

Csaknem másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam 2021-ben, ilyenre 60 éve nem volt példa.

A koronavírus-járvány hatásairól egy friss statisztikai adatsor is ijesztő képet fest: a 2021-es évben közel másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam – adta hírül az RTL Híradó. Ez a szám az Eurostat datai alapján 2020-ban 75,7 év volt, 2021-ben azonban már csupán 74,3 év. Magyarországon 1960 óta nem volt példa ilyen mértékű csökkenésre.

A nemek között is óriási a különbség

Ez a szám nem egy állandó mutató, és nem azt jelenti, hogy a most élő emberek másfél évvel rövidebb ideig élnek majd. Az adat azt mutatja, átlagosan milyen élethosszra számíthatna az, akire az egész élete során a születési évében mért halálozási kockázatok vonatkoznának. Ferenci Tamás biostatisztikus szerint a 2022-es várható élettartam várhatóan jobb lesz majd az előző évihez képest, de valószínűleg nem fogja elérni a koronavírus-pandémia előtti, 2019-ben mért szintet.

A nemek között is tovább nőtt a különbség várható élettartam tekintetében. A férfiak esetében ez 70,7 év, míg a nőknél átlagosan 77,8 évet mértek a statisztikák alapján. A híradónak nyilatkozó háziorvos szerint az eltérő életmódnak is fontos szerepe van ebben, a férfiak ugyanis nagyobb arányban élnek káros szenvedélyekkel, egészségtelenebbül táplálkoznak

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: