14 évvel tovább élnek a diplomások

HáziPatika

Világszerte jellemző, hogy a gazdagok tovább élnek, mint a szegények. Ez az eltérés az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségét tükrözi, bár országonként eltérő mértékben.

Nálunk a legnagyobb a különbség

Az eltérés a várható élettartamban az utóbbi években néhány országban drasztikusan nőtt, a különbség  Magyarországon a legnagyobb - írja a Napi.hu az IMF blogja alapján. Az alacsonyabb iskolai végzettségű férfiak átlagosan rövidebb ideig élnek, mint képzettebb polgártársaik: az eltérés nagyságát mutató skála két végén Olaszország és Magyarország áll. Az olasz férfiak életkilátásait 4 évvel, a magyarokét 14 évvel rontja az alacsonyabb szintű iskolázottság.

Alacsonyabb színvonalú szolgáltatás

Az egyenlőtlenség hatalmas veszteség egyéni és országos szinten is, ugyanis a rossz egészségi állapot hat a foglalkoztatásra, az egyén pedig kevesebb jövedelemre tesz szert élete során. A rossz egészségi állapotú munkaerő rontja az ország termelékenységét és fékezi a gazdasági növekedést.

14 évvel tovább élnek a diplomás magyarok
A diplomások várható élettartama 14 évvel hosszabb

Az egészségi állapot javítása olyan tényezőktől függ, mint a jövedelem, az oktatás, a táplálkozás, az egészséges ivóvíz és környezet, a higiénia és az egészségtudatos viselkedés. Emellett kulcsfontosságú tényező a hozzáférés is a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, a szegények egészségügyi ellátása ugyanis gyakran nem biztosított, ha pedig mégis, akkor általában alacsonyabb színvonalú szolgáltatást kapnak.

Javulhatna az egészségi állapot

Az egészségügyi egyenlőtlenség szűkítésének megoldásához sokrétű megközelítésre van szükség, de a fiskális politikának kulcsszerepe van: a fiskális eszközök megfelelő kombinációja ugyanis javíthatja a minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és a szegények egészségi állapotát. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben fontos lenne az ellátás kiterjesztése: vagyis hogy az alacsonyabb fejlettségű és a vidéki térségekben is biztosítani kellene a közfinanszírozott és a magánegészségügyi szolgáltatást. Az egyenlő hozzáférés nem vezet automatikusan a szolgáltatások egyenlő használathoz is, ezért a kormányoknak fel kell vállalni az ismeretterjesztést, valamint szociális programokon keresztül is biztosítani kell az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Szabályozásokkal, iránymutatásokkal standardizálttá kellene tenni az ellátás minőségét, a szegények által leginkább igénybe vett intézmények számára pedig több forrás kell biztosítani, és olyan ösztönzőkre is költeni kellene, amelyekkel az egészségügyi ellátókat, orvosokat, nővéreket a teljesítményük javítására sarkallják.


1,3 évvel növekedne a várható élettartam

Az élelmiszer-segélyprogramokat, a támogatásokat és a diákétkeztetést általában hatékony eszköznek tartják az alacsony jövedelmű háztartások táplálásában, és kiemelik a tiszta ivóvíz- és csatornahálózat kiépítésébe való befektetés jelentőségét is. Az egészségi állapot javításához hozzájárulhat a dohányra, cukorra és alkoholra kivetett adó. Ezzel szemben az olyan támogatásoknak, amelyek hozzájárulnak a levegő szennyezettségének növekedéséhez, súlyos egészségügyi következményei vannak, ám ezeknek csökkentése az üzemanyagok árának növelésével 60 százalékkal csökkentheti a légszennyezettséggel összefüggő halálozást. A fiskális monitor szerint az egyenlőtlenségek felszámolása még az egészségi költés azonos szintje mellett is növelheti a várható élettartamot, átlagosan 1,3 évvel mind a feltörekvő piaci, mind az alacsony jövedelmű országokban.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag