Piros betűs napok: ezért vegyük komolyan a fájdalmat

A menstruáció első pár napja sok lányt és nőt megvisel, mert a vérzés mellé számos kellemetlen tünet társulhat. Ilyen például az alhasi fájdalom, amely egy bizonyos szint felett már egyáltalán nem tekinthető természetesnek. Mutatjuk, mit jelezhet a görcs, miért kell odafigyelni rá, és miért létfontosságú a vaspótlás is.

A nemi éréssel járó természetes folyamat, hogy a lányok pubertáskorban, vagyis általában 11-14 évesen - akadnak, akik előbb, mások később - menstruálni kezdenek. Az első néhány évben, amíg a peteérést, ezzel együtt a ciklust szabályozó hormonok egyensúlya be nem áll, amenstruációsokaknál rendszertelenül jelentkezhet. Ám az első vérzést követő 4-5 éven belül a legtöbb lánynál kialakul a normális periódus, ami átlagosan 28 napos. Mivel számos testi és lelki tényező befolyásolja, a ciklus hossza egyénenként és időszakosan eltérő lehet, ám szakemberek szerint 21 és 35 nap között teljesen normálisnak számít.

Női ciklus: ezek a legfontosabb hormonok A női nemi működést különféle hormonok szabályozzák. Érzékeny és összetett rendszerről van szó: ha bármelyik hormon működése felborul, a ciklus zavara lép fel.

Mindenki másképp éli meg a "piros betűs" napokat

Akadnak, akiket egyáltalán nem visel meg sem a havi vérzés előtti pár nap, sem a menstruáció. Nem tapasztalnak különösebben kellemetlen tüneteket, energikusak és a közérzetükre sincs panasz. A nők nagy része azonban nem ilyen szerencsés, és vagy a menstruációt megelőző egy hétben jelentkező premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit - mint például a mellek érzékenysége, a megnövekedett étvágy, a gyakori hangulatingadozás, az ingerlékenység -, vagy a vérzéssel járó kellemetlenségeket tapasztalja meg. Esetleg mindkettőt. Hogy kinél milyen panaszok jelentkeznek, mennyire erősek és kit mennyire visel meg ez az időszak, egyénenként változó.

Ahogy a menstruációt megelőző, úgy az azt kísérő tünetek is rendkívül változatosak lehetnek. Ezek közé tartozik a már említett emlőérzékenység, ingerlékenység és gyakori hangulatváltozás. De a puffadás és szélgörcsök, a hasmenés, a pattanások megjelenése, sőt, az enyhefejfájásvagy a mérsékelt alhasi görcsök is természetesnek számítanak. Ezek a vérzés kezdete után néhány nappal jellemzően teljesen elmúlnak. Amennyiben mégsem, esetleg afájdalommár-már elviselhetetlen, előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma vagy rendellenesség áll a háttérben.

Meddig tekinthető normálisnak a fájdalom?

Az emberek fájdalomküszöbe igencsak eltérő. Némelyek már azt is nehezen viselik, ha beütik a lábukat vagy ha ki kell húzniuk egy szőrszálat. Ennek ellenére van egy határ, amely felett a menstruációt kísérő fájdalom nem tekinthető normálisnak. Ezt általában könnyű megállapítani. Amikor valakinek annyira görcsöl az alhasa, hogy alig tud járni, és inkább összegömbölyödve fekszik az ágyán, mert nem tudja elvégezni napi teendőit, és csak arra koncentrál, hogy a fájdalom enyhüljön, ebbe a kategóriába tartozik. Ilyenkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Különösen akkor, ha visszatérő jelenségről van szó. Az órákig, esetleg napokig tartó, erős, csak gyógyszer hatására múló görcsös fájdalom ugyanis komoly betegségekre is utalhat.

A fájdalom lehetséges kiváltó okai

Fontos tudni, hogy nem minden fájdalmas menstruáció hátterében áll szervi rendellenesség vagy kóros elváltozás. De előfordulhat, hogy a problémát ez okozza. Erős, görcsös fájdalommal jár például az endometriózis: amikor a méh nyálkahártyájának sejtjei a méhen kívül máshol - például a petefészekben vagy a kismedencei hashártyán, esetleg a húgyhólyagban - is felbukkannak, megtapadnak. Ezek amellett, hogy az adott területen gyulladást okoznak, súlyos esetben összenövésekhez vezethetnek, ami szinte elviselhetetlen alhasi fájdalommal jár. Ahogy az is, ha ezek a méhüregen kívül megtelepedett méhnyálkahártyasejtek ugyanúgy minden hónapban megvastagszanak, majd leválnak, mint a méhben lévők.

A menstruáció első pár napja sok lányt és nőt megvisel.
A menstruáció első pár napja sok lányt és nőt megvisel. Fotó: Getty Images

Erős menstruációs görcsöket okozhat a méhben kialakuló és gyorsan növekvő mióma is. Ugyan jóindulatú elváltozásról van szó, de a mióma fejlődését és alakulását érdemes a nőgyógyászati vizsgálatok alkalmával fokozott figyelemmel kísérni, mert a terebélyesedő mióma akadályozhatja a méh összehúzódását, a méhnyálkahártya leválását és ürülését. Ez amellett, hogy erős fájdalommal jár, egyéb egészségügyi problémák, például gyulladások kialakulásához is vezethet.

A hormonális problémák - mint a túl magas ösztrogénszint - is okozhatnak alhasi görcsöket menstruáció idején, ahogy a méhen kívüli terhesség is. Utóbbi esetében a görcsök annyira erősek lehetnek, hogy az illető levegőt is alig kap. Ha valaki szokatlanul erős fájdalmat észlel, amihez extrém mértékű vagy szokatlan mennyiségű és állagú vérzés társul, és nem zárható ki egy esetleges terhesség lehetősége, azonnal forduljon orvoshoz. Az ellátatlanul maradt méhen kívüli terhesség ugyanis életveszélyes állapotot idézhet elő.

Ezért létfontosságú a vaspótlás

Egy átlagos menstruáció 4-7 napig tart, és ez idő alatt körülbelül 30-40 milliliter vér távozik a szervezetből. A vérrel együtt azonban jelentős mennyiségű vas is kiürül, milliliterenként körülbelül 0,4-0,5 milligramm. Ez nagyjából 12-20 mg-nyi vasveszteséget jelent ciklusonként, amellett a napi néhány milligramm mellett, amely egyébként is - természetes módon - távozik. Ám mivel a vérzés erőssége és hossza egyénenként változó, akad, aki ennél jóval több vasat veszíthet.

Elhúzódó, vagyis 7 napnál tovább tartó, vagy erős, görcsös menstruáció esetén - ezt jelzi, ha óránként kell cserélni a tampont vagy az egészségügyi betétet, esetleg fokozott nedvszívó képességű betétre van szükség - 80 milliliter vagy annál több vér is távozhat. Amellett, hogy ez alapjáraton megterheli még az egészséges szervezetet is, azzal jár, hogy viszonylag rövid idő alatt tetemes mennyiségű - 24-40 milligramm - vas kerül ki a szervezetből. Hogy elkerülhetők legyenek a túlzott vérveszteség okozta egészségügyi panaszok, a menstruáció során távozó vasat tudatosan és folyamatosan pótolni kell.

Ha ugyanis a vashiány állandósul, a vasraktárak kimerülnek, és vérszegénység alakulhat ki. Ez pedig olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a szapora szívverés, a nehézlégzés, a fáradékonyság, az álmatlanság, a sápadt bőr, vagy a töredező haj és körmök. A jelenlegi ajánlás szerint a nem várandós, és menopauzával nem küzdő nőknek, valamint a férfiaknak is körülbelül napi 14 milligramm vas bevitelére van szükségük.

Ha magas vastartalmú élelmiszerek, például gabonafélék, magvak, egyes húsfélék, tejtermékek, vagy zöldségek fogyasztásával nem tudjuk fedezni napi szükségletünket, választhatunk vaspótlásra alkalmas készítményeket, amelyek gyorsan és hatékonyan felszívódnak és biztosítják szervezetünk számára az utánpótlást.

Így csillapíthatjuk a menstruációs görcsöket

A menstruációs fájdalomba nem kell "beletörődni": tehetünk ellene, hogy ez a pár nap ne járjon szenvedéssel. Javíthat közérzetünkön, ha ebben az időszakban többet pihenünk, és kerüljük a megerőltető fizikai tevékenységeket. Enyhítheti az alhasi görcsöket a meleg zuhany, különösen a has környékére koncentrált, kellemesen meleg - de nem forró - vízsugár. Akad, aki nyugtató teára esküszik, másnak egy pohár vörösbor segít a fájdalom enyhítésében. De olyanok is vannak, akik csak fájdalomcsillapítóval tudják átvészelni a vérzés első pár óráját. A lényeg, hogy mindenki tapasztalja ki, neki mi használ, és ha úgy érzi, hogy menstruációja nem a megszokott módon zajlik, ne féljen szakembertől segítséget kérni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)