Betegségek, melyek öröklődnek anyáról lányára

A génjeink nemcsak a külsőnket vagy a személyiségünket határozzák meg, hanem azt is, hogy a testünk mire érzékenyebb és milyen betegségekre hajlamosabb. A depresszió és az álmatlanság például nem csak komoly stressz és kimerültség, hanem genetikai örökség eredménye is lehet.

Vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten a női ágon, tehát anyáról lányra öröklődhetnek.

Csontritkulás, ízületi gyulladás

Acsontritkuláspéldául egy olyan betegség, amely gyakrabban érinti a nőket, ráadásul a genetikai hajlam az egyik legfontosabb rizikófaktora. Többségében menopauza után jelentkezik: ilyenkor a csontok kálciumot vesztenek és törékenyebbé válnak. Fontos tudni, hogy a dohányzás és a szénsavas üdítők fogyasztása növelheti a csontok törékenységét. Bár a sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kiváltó oka pontosan nem ismert, de a szakemberek szerint genetikai és környezeti faktorok kombinációjának hatására alakul ki.

migrén, depresszió, krónikus szorongás, örökölhető betegségek, csontritkulás, ízületi gyulladás, korai öregedés, elhízás,
Migrént, depressziót és krónikus szorongást is örökölhetünk édesanyánktól. Fotó: iStock

Korai öregedés, elhízás

A glaukóma nevű szembetegség is gyakoribb a nőknél, és a betegségért felelős genetikai mutációk szintén örökölhetőek. Ugyanez a helyzet a mellrákkal és a petefészekrákkal is.

Kutatások bebizonyították, hogy bizonyos gének befolyásolják azt, hogy a testünk milyen hosszan képes ellenálni az öregedési folyamatoknak. Ezek a gének anyai ágon öröklődnek. Ha egy nő az anyjától sérült DNS-t örököl, akkor korai öregedéssel kell számolnia. Sajnos a tudósok egyelőre nem tudták kideríteni, hogyan lehet visszafordítani ezt a folyamatot. Fontos tudni továbbá, hogy a női testben a zsírpárnák eloszlása is a genetika határozza meg. Ha ennek a zsírnak jelentős része a hasi részen helyezkedik el, az megduplázza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A véráramban található koleszterintöbblet szintén lehet örökletes, így tulajdonképpen a szívrohamra való hajlam is átadható.

Alzheimer-kór, depresszió, migrén

Az Alzheimer-kór ademenciaegyik leggyakoribb formája, és sokkal nagyobb eséllyel jelentkezik nőknél, mint férfiaknál. A hajlam ebben az esetben is örökölhető. Emellett kutatások szerint a krónikus álmatlanság nemcsak pszichés, hanem genetikai eredetű is lehet, akárcsak a szorongásos betegségek és a depresszió. A nők között például kétszer annyi a depressziós, mint a férfiak között, és ez az állapot akár krónikussá is válhat. A szülés utáni depresszióra és a migrénre való hajlam szintén örökölhető.

Forrás: brightside.me

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: