A korai klimax tünetei

Manapság egyre több nő szembesül a korai klimaxszal és tüneteivel, ami sajnos lehetetlenné teheti a gyermekvállalást.

Hogy mik húzódhatnak az idő előtti menopauza hátterében, arról dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt.

Mikor beszélünk korai klimaxról?

A klimax rendszerint 50 éves kor körül köszönt be, melyre - jobban vagy kevésbé - a nők fel tudnak készülni. Hozzávetőlegesen 40 éves kor után ugyanis a petefészkek folyamatosan öregszenek és - apeteérésszempontjából - 6-8 év alatt teljesen kimerülnek. Ekkorra általában már túl vannak a nők egy vagy több szülésen, sőt a gyermekek már nagyobbak, így a nők készek maguk mögött hagyni egy újabb teherbeesés lehetőségét.

Mikor kell tartania a korai klimax tüneteitől?
Mikor kell korai klimaxra gyanakodni?

Igen ám, de előfordulhat, hogy a menopauza előbb, akár a 30-as években köszönt be, amikor normál esetben még javában tart a fogamzóképesség. Erre sajnos lelkiekben felkészülni nem igazán lehet - ám vannak olyan tényezők, melyek esetén nagyobb a rizikója.

Korai klimax tünetei

  • Meddőség
  • Menstruációs zavarok, illetve annak teljes leállása (ez utóbbi már egy későbbi fázis)
  • Hőhullámok
  • Ingerlékenység
  • Fokozott verejtékezés
  • Csökkent libidó

<br />Ezek lehetnek a korai klimax okai

Genetika. Érdemes figyelembe venni, hogy ha a családban előfordult már korai klimax, akkor lehetséges, hogy nálunk is idő előtt fog beköszönteni.

Helytelen életmód. A helytelen életmódnak számtalan negatív hozadéka van. Ilyen többek között a korai menopauza. Ez egyrészt a dohányosokra igaz, mivel a cigarettának anti-ösztrogén hatása van. Emellett a túl alacsony BMI is korai klimaxhoz vezethet, mivel a zsírrétegben raktározódik az ösztrogén. Így azok, akik a normál BMI alatt vannak, kevesebb ösztrogénnel is rendelkeznek, így a raktáraik hamarabb kimerülhetnek.

Kromoszómarendellenesség. Vannak olyan kromoszóma rendellenességek, melyek szintén korai klimaxot okozhatnak. Ilyen pl. a lánygyermekeket érintő Turner-szindróma, amikor a két X kromoszóma egyike részlegesen vagy teljesen hiányzik. Mivel ekkor a petefészkek fejletlenebbek, korán ki is merülhetnek - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Autoimmun betegségek. A rheumatoid arthritis, valamint az autoimmun pajzsmirigyzavarok is okozhatják a problémát, mivel ekkor a szervezet saját maga ellen fordul, ami érintheti a petefészkeket is.

Epilepszia. Az epilepsziában szenvedők egy részénél szintén korai menopauza figyelhető meg, mivel idő előtti petefészekelégtelenség alakulhat ki náluk. Egy korábbi tanulmány szerint míg az egészségesek körében csupán 1%-nyi a korai menopauza, addig az epilepsziások esetén 14%.

Mit lehet tenni korai klimax esetén?

Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nagyon fontos, hogy a fent említett tényezők esetén mihamarabb vizsgáltassa ki magát, mivel a klimax hosszú éveket ölel fel, és ha már az elején kiderül a probléma, akkor lehetséges teherbe esni (főleg ha hormonpótlást is kap).

Amennyiben a tüneteket szeretné megszüntetni, célszerű különböző természetes módszereket kipróbálni, ám ha a panaszok nagyon zavaróak és kihatnak a mindennapokra, akkor a hormonterápiát érdemes alkalmazni.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)