A korai klimax tünetei

Manapság egyre több nő szembesül a korai klimaxszal és tüneteivel, ami sajnos lehetetlenné teheti a gyermekvállalást.

Hogy mik húzódhatnak az idő előtti menopauza hátterében, arról dr. Hetényi Gábor , a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza beszélt.

Mikor beszélünk korai klimaxról?

A klimax rendszerint 50 éves kor körül köszönt be, melyre - jobban vagy kevésbé - a nők fel tudnak készülni. Hozzávetőlegesen 40 éves kor után ugyanis a petefészkek folyamatosan öregszenek és - a peteérés szempontjából - 6-8 év alatt teljesen kimerülnek. Ekkorra általában már túl vannak a nők egy vagy több szülésen, sőt a gyermekek már nagyobbak, így a nők készek maguk mögött hagyni egy újabb teherbeesés lehetőségét.

Mikor kell tartania a korai klimax tüneteitől?
Mikor kell korai klimaxra gyanakodni?

Igen ám, de előfordulhat, hogy a menopauza előbb, akár a 30-as években köszönt be, amikor normál esetben még javában tart a fogamzóképesség. Erre sajnos lelkiekben felkészülni nem igazán lehet - ám vannak olyan tényezők, melyek esetén nagyobb a rizikója.

Korai klimax tünetei

  • Meddőség
  • Menstruációs zavarok, illetve annak teljes leállása (ez utóbbi már egy későbbi fázis)
  • Hőhullámok
  • Ingerlékenység
  • Fokozott verejtékezés
  • Csökkent libidó

<br />Ezek lehetnek a korai klimax okai

Genetika. Érdemes figyelembe venni, hogy ha a családban előfordult már korai klimax, akkor lehetséges, hogy nálunk is idő előtt fog beköszönteni.

Helytelen életmód. A helytelen életmódnak számtalan negatív hozadéka van. Ilyen többek között a korai menopauza. Ez egyrészt a dohányosokra igaz, mivel a cigarettának anti-ösztrogén hatása van. Emellett a túl alacsony BMI is korai klimaxhoz vezethet, mivel a zsírrétegben raktározódik az ösztrogén. Így azok, akik a normál BMI alatt vannak, kevesebb ösztrogénnel is rendelkeznek, így a raktáraik hamarabb kimerülhetnek.

Kromoszómarendellenesség. Vannak olyan kromoszóma rendellenességek, melyek szintén korai klimaxot okozhatnak. Ilyen pl. a lánygyermekeket érintő Turner-szindróma, amikor a két X kromoszóma egyike részlegesen vagy teljesen hiányzik. Mivel ekkor a petefészkek fejletlenebbek, korán ki is merülhetnek - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Autoimmun betegségek. A rheumatoid arthritis, valamint az autoimmun pajzsmirigyzavarok is okozhatják a problémát, mivel ekkor a szervezet saját maga ellen fordul, ami érintheti a petefészkeket is.

Epilepszia. Az epilepsziában szenvedők egy részénél szintén korai menopauza figyelhető meg, mivel idő előtti petefészekelégtelenség alakulhat ki náluk. Egy korábbi tanulmány szerint míg az egészségesek körében csupán 1%-nyi a korai menopauza, addig az epilepsziások esetén 14%.

Mit lehet tenni korai klimax esetén?

Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nagyon fontos, hogy a fent említett tényezők esetén mihamarabb vizsgáltassa ki magát, mivel a klimax hosszú éveket ölel fel, és ha már az elején kiderül a probléma, akkor lehetséges teherbe esni (főleg ha hormonpótlást is kap).

Amennyiben a tüneteket szeretné megszüntetni, célszerű különböző természetes módszereket kipróbálni, ám ha a panaszok nagyon zavaróak és kihatnak a mindennapokra, akkor a hormonterápiát érdemes alkalmazni.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)